Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












ANRE informeaza consumatorii ce pasi trebuie sa faca pentru a-si schimba contractul la energie

Postat la: 22.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a elaborat un document pentru a informa pe scurt, ce trebuie sa faca oamenii pentru a incheia un nou contract la energie pe piata libera.

Aceasta pentru a explica cat mai bine consumatorilor ce inseamna liberalizarea si ce aduce nou ultimul ordin aprobat de ANRE in acest sens, au declarat reprezentantii autoritatii. Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, piata de energie electrica pentru clientii casnici s-a liberalizat. ANRE recomanda clientilor casnici incheierea unui contract in piata concurentiala cu oricare furnizor de energie electrica licentiat. Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica este gratuit si nu implica modificari de ordin tehnic.

In derularea procesului de schimbare a furnizorului nu exista niciun risc de deconectare. In scopul incheierii unui nou contract de furnizare a energiei electrice, clientii casnici trebuie sa ia legatura cu orice furnizor de energie electrica, sa aleaga cea mai buna oferta accesand "Comparatorul de oferte-tip" de pe site-ul ANRE sau sa astepte acasa o informare privind procesul de liberalizare, precum si un Formular de selectie oferta de la furnizorul actual.

Pana la data incheierii noului contract, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2021, clientii casnici vor primi din partea furnizorului actual o reducere comerciala care sa acopere diferenta dintre pretul din oferta de serviciu universal aplicabila in primul semestru al anului 2021 si pretul din oferta concurentiala cu valoarea cea mai mica la data de 20 ianuarie 2021.

Formularul de selectie oferta transmis de furnizorul actual contine oferta concurentiala cu valoarea cea mai mica, o oferta concurentiala alternativa si oferta de serviciu universal, oferte aplicabile in semestrul I 2021, precum si valoarea reducerii comerciale acordate si perioada de aplicare. Pentru incheierea unui contract nou cu actualul furnizor nu mai este necesara deplasarea la sediile centrelor de relatii cu publicul ale furnizorului.

Prin completarea acestui Formular de selectie oferta clientul poate alege direct oferta concurentiala din cele doua propuse, iar transmiterea formularului prin selectia unei oferte constituie acordul de contractare si, implicit, obligatia contractuala pentru ambele parti. Furnizorul are obligatia ca, dupa cel putin 5 zile de la data primirii Formularului de selectie oferta completat, sa transmita clientului final, odata cu prima factura, o copie a contractului de furnizare semnat.

Nu exista un termen limita pentru a trece in piata concurentiala. Toti clientii casnici au dreptul oricand sa isi schimbe furnizorul/contractul de energie electrica in termen de 21 de zile calendaristice de la data solicitarii. Miercuri, ANRE a aprobat un ordin potrivit caruia companiile pot acorda discounturi egale cu diferenta dintre pretul serviciului universal si cea mai buna oferta a lor fara abonament pentru piata concurentiala in primul semestru al acestui an.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE