Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Andrei Hrebenciuc și ceilalți inculpați din dosarul defrișărilor ilegale de la Romsilva scapă de pedepse prin prescripție

Postat la: 14.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpaţilor din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, Judecătorii au constatat că că faptele de care erau acuzaţi aceştia s-au prescris.

Astfel instanța supremă a dispus:

  • achitarea lui Ordog Lorand Andras pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave
  • dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Adam Ioan cu privire la comiterea infracțiunii de cumpărare de influență, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
  • dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Ordog Lorand Andras cu privire la comiterea infracțiunii de luare de mită, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
  • dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Sturdza Paltin-Gheorghe cu privire la comiterea infracțiunii cumpărare de influență, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
  • dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Bengescu Dan Costin cu privire la comiterea infracțiunii de trafic de influență, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
  • dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Hrebenciuc Andrei, cu privire la complicitate la infracţiunea de trafic de influență, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
  • dispune achitarea față de inculpata Sturdza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica cu privire la complicitate la infracţiunea de cumpărare de influență
  • dispune achitarea față de inculpata Bularca (fostă Adam) Anca Roxana cu privire la complicitate la infracţiunea de cumpărare de influență
  • dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Kadas Iosif cu privire la comiterea infracțiunii de cumpărare de influență
  • dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Iacob Sorin Ion cu privire la comiterea infracțiunii cumpărare de influență, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
  • dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Mătățel Ioan cu privire la comiterea infracțiunii cumpărare de influență, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
  • înlătură obligarea inculpatelor Sturdza Gabriela Rodica, Bularca Anca Roxana la plata cheltuielilor de judecată stabilite prin sentinţa apelată.

În urma acestei decizii, condamnările aplicate de Curtea de Apel Braşov în iulie 2021 au fost anulate.

Astfel, au scăpat de pedepse Ioan Adam (fost deputat, care primise la Curtea de Apel Braşov o condamnare de 2 ani închisoare cu executare), Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) - 2 ani de închisoare cu suspendare în prima instanţă; Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) - 7 ani cu executare; Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) - 3 ani cu executare; Anca Roxana Bularcă (fostă Adam, fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) - 2 ani de închisoare cu suspendare.

De menţionat că Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE