Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












ANDI e primul robot care respiră, transpiră și tremură. Manechinul termic se adapteaza instantaneu la mediul in care se afla

Postat la: 08.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Oamenii de știință spun că au construit primul robot care "respiră, transpiră și tremură", conceput pentru a face față și a se adapta la diferite temperaturi, relatează Independent.

"Manechinul termic" sensibil la căldură, botezat ANDI, are 35 de suprafețe controlate individual, cu pori care lasă să curgă sudoare ca la oameni.

Proiectat de firma americană Thermetrics pentru a fi folosit de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, robotul a fost creat pentru a ajuta la o mai bună înțelegere a impactului temperaturilor extreme asupra sănătății corpului uman.

"ANDI transpiră, generează căldură, tremură, merge și respiră", a declarat Konrad Rykaczewski, cercetător principal al proiectului de cercetare de la ASU, a cărui activitate are ca scop identificarea și măsurarea efectelor căldurii extreme asupra oamenilor.

"Există o mulțime de lucrări excelente pentru căldura extremă, dar lipsesc și multe altele. Încercăm să dezvoltăm o foarte bună înțelegere a modului în care căldura are impact asupra corpului uman, astfel încât să putem proiecta cantitativ lucruri pentru a o aborda."

Unii dintre cei 10 roboți de transpirație construiți de cercetători sunt deja utilizați de companiile de îmbrăcăminte pentru testarea articolelor de îmbrăcăminte, însă androidul de la ASU este singurul care poate fi utilizat în aer liber.

Acest lucru permite experimente în medii de căldură extremă imposibil de realizat până acum, precum și studii privind impactul radiațiilor solare.

Cercetătorii de la ASU intenționează să testeze ANDI în zonele vulnerabile la căldură din jurul orașului Phoenix în această vară, în încercarea de a înțelege modul în care diferite vârste și tipuri de corp sunt afectate de temperaturile ridicate.

"Putem muta diferite modele de IMC, diferite caracteristici de vârstă și diferite afecțiuni medicale [în ANDI]", a declarat Ankit Joshi, un cercetător științific de la ASU care conduce activitatea de modelare și operatorul principal al ANDI.

"Un pacient cu diabet are o reglare termică diferită față de o persoană sănătoasă. Astfel, putem ține cont de toate aceste modificări cu ajutorul modelelor noastre personalizate".

Rezultatele vor fi folosite pentru a proiecta intervenții, cum ar fi hainele de răcire și tehnologiile de protecție împotriva loviturilor de căldură și a deceselor cauzate de căldură.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE