Amenințare colosală pentru omenire: sfârșitul vieții de pe Pământ ar putea veni din Antarctica
Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Antarctica, cunoscută ca fiind cea mai mare masă de gheață și zăpadă de pe Terra, ascunde o amenințare colosală pentru omenire. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Columbia din New York, eruptia unuia dintre cei 138 de vulcani înghetați sub calota de gheață ar putea declanșa o serie de evenimente catastrofale la nivel global, informează Geological Society.
Sub imensa calotă de gheață a continentului se întinde cea mai extinsă regiune vulcanică de pe Pământ, adăpostind nu mai puțin de 138 de vulcani. 91 dintre acestea au fost identificați abia în cursul anului 2017. Este posibil ca unul dintre vulcanii din Antarctica să erupă pe acest continent situat în cel mai sudic punct?
Deși acești vulcani sunt considerați relativ tineri în comparație cu alți vulcani, fiind expresii ale materialului încălzit care ajunge la suprafață din adâncurile Pământului, oamenii de știință nu au reușit să determină cu certitudine dacă aceștia sunt activi din punct de vedere vulcanic sau nu, conform autorilor studiului.
În momentul de față, doar doi vulcani de pe continentul acoperit de gheață sunt clasificați ca fiind activi: Insula Deception, o masă de pământ în formă de potcoavă la nord de continent, care face parte din Insulele Shetland de Sud; și Muntele Erebus, cel mai înalt vârf al continentului, cu o înălțime de 3.794 de metri. Se crede că este cel mai sudic vulcan activ din lume.
„Erebus, care tronează deasupra bazei de cercetare McMurdo de pe Insula Scott, a erupt continuu cel puțin din 1972„, a declarat Conor Bacon, cercetător postdoctoral la Observatorul Terestru Lamont-Doherty de la Universitatea Columbia din New York.
De atunci, se știe că Muntele Erebus aruncă ocazional „bombe" de rocă, cunoscute colectiv sub numele de erupții stromboliene, potrivit Observatorului Terestru al NASA.
„Una dintre cele mai interesante caracteristici ale sale este lacul de lavă persistent care ocupă unul dintre craterele [sale] de vârf, unde materialul topit este prezent la suprafață", a declarat Bacon. „Acestea sunt, de fapt, destul de rare, deoarece trebuie îndeplinite anumite condiții foarte specifice pentru a se asigura că suprafața nu îngheață niciodată".
Deception Island găzduiește un vulcan activ care a erupt ultima dată în 1970, potrivit Deception Island Antarctic Specially Managed Area, care monitorizează insula pentru activitatea vulcanică.
În prezent, insula este clasificată ca fiind „verde", ceea ce înseamnă că nu se așteaptă nicio erupție. Deși există doar doi vulcani activi pe continent, Antarctica este presărată cu fumarole, niște guri vulcanice care eliberează gaze și vapori în aer.
Atunci când condițiile sunt potrivite, acumulările din aceste guri de aerisire pot forma depozite cunoscute sub numele de turnuri de gheață de fumarole, care pot atinge înălțimi de 3 metri.
Chiar dacă cercetătorii monitorizează în mod constant vulcanii din Antarctica cu ajutorul unor instrumente, poate fi dificil de prezis când anume va erupe unul dintre ei. Cu alte cuvinte, în afară de cei doi vulcani activi și de diferitele fumarole, este greu de spus dacă oricare dintre ceilalți vulcani ai continentului ar putea erupe.
Numai pe Muntele Erebus și pe Insula Deception „există doar un număr mic de instrumente de monitorizare permanentă", spune Bacon.
„Aceste rețele constau în principal din seismometre pentru a detecta activitatea seismică asociată cu tulburările vulcanice. Din când în când, cercetătorii vor desfășura rețele de instrumente mai extinse pentru a efectua studii specifice, dar acest lucru prezintă în mod evident un număr uriaș de provocări logistice în comparație cu numeroșii vulcani mult mai accesibili din alte părți ale lumii."
O altă provocare îi așteaptă pe oamenii de știință, a adăugat el. „În plus față de provocările logistice, instalațiile permanente trebuie să fie suficient de robuste pentru a supraviețui condițiilor dure și nopților lungi de la polul polar", a spus Bacon.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu