Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
Postat la: 12.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
In noiembrie Olanda a anuntat ca a reintrodus controalele la frontiere indiferent de acordurile tarilor Schengen. Mai inainte de asta, in primavara lui 2024, Austria anunta reintroducerea controlalelor la frontierele cu Cehia si Ungaria. Au mai reintrodus restrictii Germania si Italia, iar mai apoi Franta, Norvegia, Danemarca, Slovenia si Suedia.
Daca ne uitam pe harta, romanii care se intorc in tara din vestul Europei sunt nevoiti sa se supuna in continuare controalelor din Italia, Franta, Germania, Austria, sau dinspre statele nordice. Ca atare, aderarea României si Bulgariei la spatiul Schengen nu aduce mari beneficii terestre, doar faptul ca se elimina o parte din asteptarile de la granita României cu Ungaria.
Numai ca si Ungaria, din ce se anunta pe anumite canale de informatii, va reintroduce controalele la frontiere cu România si Slovenia. Daca se va intampla si acest lucru, atunci spatiul Schengen practic nu va mai aduce niciun fel de avantaje României, iar aderarea noastra nu e altceva decat fanfaronada a clasei politice aflata la putere care prezinta evenimentul ca pe o mare realizare.
Berlinul a stârnit uimire în Europa, când a anunțat că va intensifica controalele la frontierele cu vecinii săi, pentru a face față la ceea ce numește un val de imigrație ilegală. Astfel de măsuri înseamnă că circulația persoanelor și a mărfurilor în țară este acum supusă controalelor, ceea ce nu este cazul în mod normal între țările din Spațiul Schengen - un grup de state care au desființat oficial controalele reciproce la frontiere.
Zona include toate statele UE, cu excepția Irlandei și Ciprului, precum și a Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei și Elveției. Datorită locației lor în peninsula italiană, San Marino și Vaticanul sunt membri de facto, deși neoficial. În ciuda anunțului de luni privind controale mai stricte, Germania nu este singura țară din Spațiul Schengen care a înăsprit recent securitatea la frontiere. Există cel puțin alte șapte țări din Spațiul Schengen care au reintrodus controalele temporare la frontiere.
Austria
Viena a reintrodus controalele la frontiera cu Cehia până la 15 octombrie și cu Slovenia și Ungaria până la 11 noiembrie. La fel ca și în Germania, a fost luată decizia de a reduce imigrația ilegală și de a reduce presiunea asupra sistemului de azil, precum și de a opri amenințările teroriste proveniente din Orientul Mijlociu, în urma războiului dintre Israel și Hamas. Motivele includ și activitățile de spionaj în urma invaziei Rusiei în Ucraina și fraudele cibernetice.
Danemarca
Danemarca a consolidat securitatea frontierelor la toate granițele interne. La fel ca și în Norvegia, restricțiile vor fi în vigoare în perioada 12 mai - 11 noiembrie, "cu o atenție deosebită la granița terestră danezo-germană și la porturile daneze cu legături cu feribotul către Germania". Copenhaga s-a declarat îngrijorată de "amenințarea teroristă legată de conflictul dintre Israel și grupurile militante din Gaza și de profanările Coranului în 2023, care au creat o nouă atenție pe Danemarca ca obiectiv prioritar în rândul grupurilor militante islamice".
Franța
Controalele de-a lungul tuturor frontierelor interne sunt în vigoare începând cu 1 mai și ar trebui să rămână valabile până la 31 octombrie. Decizia Parisului a fost motivată de "presiunea migratorie constantă la frontierele externe Schengen" și "creșterea semnificativă a trecerilor ilegale, în special din Turcia și din nordul Africii", precum și de "presiunea asupra sistemului de primire" și de "intensificarea amenințării teroriste". Măsura a fost aplicată și din cauza Jocurilor Olimpice și Paralimpice organizate în vară, care au adus milioane de persoane în Franța.
Italia
Din cauza președinției G7 a Italiei și a riscului activităților teroriste "legate de turbulențele din Orientul Mijlociu și de posibilul risc de infiltrări teroriste în fluxurile migratorii ilegale", Roma a consolidat securitatea frontierelor până pe 18 decembrie, potrivit Comisiei Europene. Însă, nu este clar ce frontiere sunt implicate. Euronews a contactat Ministerul de Interne pentru clarificări.
Norvegia
Din 12 mai, au fost limitate intrările în toate porturile conectate la Spațiul Schengen, iar controalele vor rămâne în vigoare cel puțin până pe 11 noiembrie 2024. Oslo a justificat măsurile prin "amenințarea crescândă pentru infrastructura critică, operațiunile de informații rusești care amenință exporturile de gaze norvegiene sau sprijinul militar pentru Ucraina".
Slovenia
Controalele la frontieră sunt în vigoare cu Croația și cu Ungaria. Acestea au fost introduse la sfârșitul lunii iunie din cauza evenimentelor sportive majore precum UEFA Euro 2024 din Germania și Jocurile Olimpice din Franța și se prevede să rămână în vigoare până pe 21 decembrie. Potrivit autorităților slovene, motivele includ și "instabilitatea tot mai mare din Orientul Mijlociu, agresiunea Rusiei în Ucraina, criminalitatea organizată și amenințările teroriste în general".
Suedia
Suedia se alătură țărilor scandinave, care au introdus controale între 12 mai și 11 noiembrie. Măsura "poate fi extinsă la toate frontierele interne", a declarat Comisia Europeană. Autoritățile suedeze au fost motivate în primul rând de atacul Hamas asupra Israelului și de ofensiva israeliană în Gaza, "care au crescut tensiunile în Suedia și în alte state membre, au crescut riscul violențelor grave și al atacurilor motivate de antisemitism, amenințare gravă la adresa ordinii publice și a securității interne".
Olanda
Guvernul de extremă dreapta a luat decizie pentru a limita, pe cât posibil, numărul migranților ilegali care trec frontiera. În următoarele șase luni, mașinile care trec prin punctele de frontieră vor fi controlate prin sondaj, la fel și călătorii din trenurile internaționale. Nu sunt așteptate însă restricții generale la traficul trans-frontalier.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu