Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Alegerile prezidențiale din R. Moldova: Observatorii şi jurnaliştii străini vor putea intra în țară chiar dacă vin din zone roşii

Postat la: 26.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Observatorii străini la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie din Republica Moldova şi jurnaliştii străini vor putea intra pe teritoriul ţării chiar dacă vin din zone roşii cu risc ridicat de infectare cu coronavirus, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, în cadrul unei conferinţe de presă asupra modului în care va fi organizat scrutinul în contextul pandemiei de COVID-19.

CEC a acreditat 254 de observatori internaţionali, conform informării din 25 octombrie de pe site-ul instituţiei, publicată la o zi după expirarea termenului-limită de depunere a documentelor pentru solicitarea acreditării de observator la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie din Republica Moldova.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), organism care organizează sistematic misiuni de observare a alegerilor, a informat săptămâna trecută Comisia Electorală Centrală că anulează misiunea de observare a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova din cauza restricţiilor de călătorie impuse de mai multe state cu privire la călătoriile în această ţară.

Conform preşedintelui CEC, pe 1 noiembrie, alegătorii vor fi obligaţi să respecte distanţa fizică de minim 1,5 metri şi regulile de igienă, relatează Moldpres. Toate secţiile de votare din Republica Moldova vor fi dotate cu echipamente de protecţie şi dezinfectanţi, iar funcţionarii vor respecta normele impuse de Comisia Naţională pentru Sănătate Publică, a spus Cimil în conferinţa de presă desfăşurată vineri.

Pentru fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova s-au înscris în cursă opt candidaţi: Renato Usatîi (Partidul Nostru, PN), Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent/ susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Violeta Ivanov (Partidul Şor), Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Unităţii Naţionale) şi Dorin Chirtoacă (blocul Unirea).

Câştigător va fi declarat candidatul care va obţine cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu întruneşte această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE