Alcoolul din sticlele de plastic este o reală bombă cu ceas: Consumat, produce o 'furtună' în sistemul hormonal
Postat la: 25.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un studiu inovator arată de ce consumul de alcool din sticle de plastic poate crește riscul de diabet de tip 2. O substanță chimică comună din sticlele de plastic și recipientele alimentare a fost asociată cu un risc mai mare de diabet de tip 2.
BPA este o substanță chimică industrială pe care oamenii de știință au asociat-o cu perturbarea hormonală și riscul de diabet. Sticlele de apă și recipientele alimentare din plastic pot infiltra BPA în ceea ce mâncați și beți. Un nou studiu a descoperit că acesta poate fi riscant la niveluri considerate anterior sigure de către agențiile guvernamentale.
Oamenii de știință suspectează de mult timp că substanțele chimice industriale utilizate în sticlele de apă din plastic pot perturba hormonii umani. Dar, până în prezent, dovezile au fost observaționale, ceea ce înseamnă că arată o asociere între expunerea la materiale plastice și anumite boli, dar nu pot dovedi un efect cauzal.
Acum, un nou studiu inovator prezintă dovezi directe că bisfenolul A - sau BPA, o substanță chimică utilizată pentru ambalarea alimentelor și băuturilor - poate reduce sensibilitatea la insulină, un hormon care ajută la reglarea zahărului din sânge. O capacitate afectată de a răspunde la insulină, cunoscută sub numele de rezistență la insulină, poate însemna niveluri cronice ridicate ale zahărului din sânge și un risc mult mai mare de diabet de tip 2.
Recipientele din plastic, mai periculoase decât se credea
Cercetătorii, care și-au prezentat concluziile la sesiunile științifice 2024 ale Asociației Americane pentru Diabet, au declarat că acest studiu arată că Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) ar putea trebui să reconsidere limitele de siguranță pentru expunerea la BPA din sticlele de plastic, recipientele alimentare și alte recipiente. Chiar și așa-numitele niveluri sigure de BPA pot cauza probleme de sănătate
Cercetătorii de la California Polytechnic State University au studiat 40 de adulți sănătoși care au fost repartizați aleatoriu pentru a primi zilnic fie un placebo, fie o doză mică de BPA. După patru zile, participanții care au primit BPA au răspuns mai puțin la insulină, în timp ce grupul placebo nu a înregistrat nicio schimbare. Doza de BPA pe care au primit-o participanții, 50 de micrograme pe kilogram de greutate corporală pe zi, este o cantitate clasificată în prezent ca sigură de EPA.
"Aceste rezultate sugerează că poate doza sigură a US EPA ar trebui reconsiderată și că furnizorii de asistență medicală ar putea sugera aceste schimbări pacienților", a declarat într-un comunicat de presă Todd Hagobian, autor principal al noului studiu și profesor la California Polytechnic State University, citează Business insider.
Microplasticele, găsite inclusiv în sistemul reproducător
FDA consideră că BPA este sigur la nivelurile scăzute care apar în recipientele alimentare, până la 5 mg pe kg de greutate corporală pe zi, sau de 100 de ori mai mult decât cantitatea considerată riscantă de noul studiu. Unii cercetători susțin că orientările FDA sunt depășite. Alte agenții de reglementare din întreaga lume au adoptat o poziție mai dură față de această substanță chimică - Comisia Europeană a propus interzicerea BPA în produsele care vin în contact cu alimentele sau băuturile până la sfârșitul anului 2024.
Îngrijorarea cu privire la BPA face parte dintr-un semnal de alarmă mai larg cu privire la expunerea noastră zilnică la substanțe care pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Alte cercetări recente au descoperit că microplasticele, particule atât de mici încât se pot infiltra în celulele umane, ar putea să ne distrugă sănătatea. Acestea au fost găsite peste tot, de la plămânii umani la organele de reproducere.
Înțelegerea modului în care substanțele pe care le întâlnim în fiecare zi ne pot afecta sănătatea pe termen lung ne-ar putea ajuta să luăm decizii mai bune cu privire la modul de reducere a riscului de boli cronice precum diabetul de tip 2. "Având în vedere că diabetul este una dintre principalele cauze de deces în SUA, este esențial să înțelegem chiar și cei mai mici factori care contribuie la boală", a declarat Hagobian în comunicatul de presă. "Am fost surprinși să vedem că reducerea expunerii la BPA, cum ar fi utilizarea sticlelor din oțel inoxidabil sau sticlă și a dozelor fără BPA, poate reduce riscul de diabet".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu