ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Al doilea val de explozii lovește dispozitivele de comunicații din Liban. De asta n-au mai fost pagere ci walkie-talkie

Postat la: 18.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Într-o a doua zi de explozii de dispozitive, statii de emisie-receptie portabile folosite de Hezbollah au detonat miercuri după-amiază târziu în sudul Libanului și în suburbiile sudice ale Beirutului, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate și un martor.

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin nouă persoane au fost ucise și 300 au fost rănite de al doilea val de explozii. Cel puțin una dintre explozii a avut loc în apropierea unei înmormântări organizate de Hezbollah, susținut de Iran, pentru cei uciși cu o zi înainte, când mii de pagere folosite de grup au explodat în întreaga țară, rănind mulți membri ai grupării teroriste.

Postul de televiziune Al Manar al Hezbollah a raportat explozii în mai multe zone din Liban, despre care a afirmat că au fost provocate de detonarea unor walkie-talkie.

Marți seară, ora locală, Agenția Națională de Știri a Libanului, condusă de stat, a raportat că aproximativ 2 800 de persoane au fost rănite în exploziile pagerului și alte opt au fost ucise, inclusiv un copil. Agenția Națională de Știri a raportat că majoritatea persoanelor rănite în exploziile masive de pager au suferit răni la mâini.

Printre persoanele ucise marți se numără Mahdi Ammar, fiul unui membru al parlamentului libanez afiliat Hezbollah, Ali Ammar.

Înainte de explozia walkie-talkie, ministrul libanez al sănătății, Firass Abiad, a declarat că 12 persoane au fost ucise și 3.000 au fost rănite în urma unei breșe de securitate fără precedent.

Marți, producătorul taiwanez de pagere a cărui marcă a apărut pe rămășițele beeperelor care au explodat în Liban a susținut că acestea au fost fabricate de o altă companie din Ungaria.

Modelul de pager folosit în detonările din Liban a fost fabricat de firma BAC Consulting din Budapesta, a declarat firma taiwaneză Gold Apollo.

Firma a adăugat că a licențiat doar marca sa către companie și nu a fost implicată în producția dispozitivelor. Hezbollah a învinuit Israelul pentru explozii, dar Israelul nu a comentat încă public.

Yossi Kuperwasser, un fost oficial al serviciilor de informații militare și în prezent director de cercetare la Israel Defense and Security Forum, a declarat pentru Reuters că nu există nicio confirmare că unitatea de informații militare Mossad a fost implicată în atac.

În acest moment, nu există fapte și doar speculații cu privire la cum și de ce au explodat pagerele.

Cele două teorii principale avansate inițial de experți au fost că explozia a fost cauzată fie de baterie, fie de explozibili. Pe măsură ce apar mai multe dovezi, teoria explozivilor a câștigat teren.

Teoria sugerează că pagerele au fost interceptate la un moment dat, iar în interiorul a 3 000 dintre ele au fost introduse cantități mici de explozivi puternici, care au fost apoi declanșate cu un mesaj codificat.

Carlos Perez, director de informații de securitate la TrustedSec, a declarat că „bateria era probabil jumătate explozivă și jumătate baterie reală".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE