Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Agricultura românească între agonie și extaz. Scandalul cerealelor din Ucraina şi nemulțumirile fermierilor

Postat la: 02.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Va veni perioada când fermierii vor fi nevoiți să plătească obligațiile și nu vor avea bani în conturi, iar pentru asta aceștia vor începe să-și vândă fermele. Este semnalul tras de fermierii români.

"De ce nu se dorește ca fermierii să continue să facă ceea ce știu mai bine nu știm nici noi", a declarat Ioan Notingăr, un fermier din Iași în cadrul emisiunii "Agroexpert" de la Canal 33, moderată de Simona Man. De asemenea, Sorin Chelmu, profesor doctor universitar și fost secretar general al Ministerului Agriculturii a declarat că sistemul de irigații din România trebuie regândit din temelie, întrucât se vede de la un an la altul că suntem o țară meteo - dependentă, iar dacă nu o să facem ceva în acest sector, vom avea mari probleme pe viitor.

În ceea ce privește transporturile de cereale ucrainene, Sorin Chelmu a declarat că Ucraina și Rusia au un potențial agricol foarte mare, iar Ungaria și Polonia au știu să-și gestioneze încă de la început lucrurile fără ca producătorii lor autohtoni să nu fie afectați. În schimb, România nu a făcut nimic în apărarea agricultorilor români. "Trebuia să gestioneze traficul cerealelor din Ucraina încă din prima zi. Suntem în al doilea an când fermierul român merge pe pierderi", a mai declarat Chelmu, lucru susținut și de Ion Notingăr. " Statul ar trebui să intervină în această problemă reală a fermierilor români", a adăugat fermierul din Iași.

În ceea ce privește capacitatea portului, Notingar spune că aceasta nu este atât de mare, astfel că se blochează piața. Prețurile vor fi mici din cauza traderilor care dau prețuri foarte mici. Statul ar trebui să intervină! Agricultura ar trebui să reprezinte un subiect de siguranță națională. Noi asigurăm necesarul pentru români, dar importăm tot mai mult. În momentul acesta, dacă capitalizezi fermierii, ai stabilitate, dacă nu, închidem totul și vor cumpăra străinii terenurile agricole", mai spune Ion Notingar, fermier din Iași, adăugând că în prezent tot mai mulți fermieri își vând fermele cu utilaje cu tot, pentru că efectiv sunt în imposibilitatea de a desfășura în continuare aceste activități și vând ca să nu piardă tot".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE