ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Afecțiunile care se înmulțesc odată cu începerea noului an școlar. Medicii recomandă vaccinarea

Postat la: 10.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Odată cu începerea noului an școlar, mai multe afecțiuni comune reapar în rândul copiilor, avertizează medicii epidemiologi. Răcelile și gripa, gastroenteritele virale, bolile copilăriei și păduchii sunt doar câteva dintre problemele medicale care se răspândesc rapid în colectivitate.

Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Asociației Române de Epidemiologie, subliniază, pentru ziarul Adevărul, importanța prevenirii și vaccinării în fața acestor amenințări.

„Pe primul loc în topul bolilor care îi vor afecta pe copii se clasează gripa și răceala", a declarat medicul Emilian Popovici. Acesta explică faptul că, odată ce copiii se întâlnesc la școală, virusurile circulă rapid, în special dacă nu sunt vaccinați. „Apoi, vor transmite virusul mai departe acasă părinților, fraților, bunicilor. Aici lucrurile sunt destul de simple: vaccinul previne boala", adaugă specialistul.

Pentru a preveni răspândirea bolilor, medicul recomandă părinților să nu-și trimită copiii la școală dacă prezintă simptome de boală. De asemenea, este esențial ca profesorii să-i învețe pe cei mici importanța igienei personale, în special spălarea mâinilor. „Părinții ar trebui să știe că după cel puțin 24 de ore afebrile copilul poate fi introdus în colectivitate fără riscul de a-i îmbolnăvi pe cei din jur. Practic, dacă nu trimiți copilul bolnav la școală, ai tăiat firul infecțiilor", a subliniat Popovici.

În privința prevenirii gripei, vaccinarea joacă un rol crucial, conform dr. Popovici. „Ne putem vaccina cu toții începând cu data de 15 septembrie și până pe 15 octombrie. Aceasta este perioada ideală. După două săptămâni de la imunizare vom fi protejați complet", a precizat acesta. Anul acesta, serul antigripal este unul trivalent, incluzând două tulpini de virus A și una de virus B, după ce în anul precedent a fost folosit un vaccin tetravalent.

Popovici a subliniat că persoanele cu boli cronice, în special cele cardiovasculare și respiratorii, ar trebui să aibă prioritate la vaccinare. Totuși, cei cu alergii la ou ar trebui să evite acest vaccin, deoarece acesta este produs pe bază de ou embrionat, ceea ce poate declanșa reacții alergice severe.

Pe locul al doilea în topul bolilor sezoniere sunt gastroenteritele virale, cauzate de viruși precum rotavirusul și norovirusul. Acestea se răspândesc rapid în rândul copiilor, provocând febră, scaune diareice și episoade de vărsături, care pot duce la deshidratare. „Respectarea regulilor esențiale de igienă și menținerea copiilor acasă la primele semne de boală sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii acestor virusuri", avertizează medicul.

Păduchii revin și ei odată cu debutul școlii, de aceea este important ca părinții să-și verifice regulat copiii și să-i învețe să nu-și împrumute obiectele personale. Conjunctivita virală, o altă afecțiune comună la început de an școlar, poate fi prevenită prin igiena corespunzătoare a mâinilor. „Copiii ar trebui să fie învățați să se spele cât mai des pe mâini și să nu ducă mâinile la ochi. Doar cu un șervețel curat pot atinge ochii", a explicat Popovici.

Bolile copilăriei, precum rujeola, oreionul și varicela, vor izbucni în această perioadă, mai ales în contextul refuzului unor părinți de a-și vaccina copiii. „Vaccinurile sunt foarte eficiente, previn îmbolnăvirea, complicațiile bolii și de foarte multe ori sunt salvatoare de vieți", atrage atenția medicul epidemiolog.

În ceea ce privește Covid-19, România nu dispune încă de un vaccin actualizat pentru tulpina dominantă, dar medicul subliniază că nu există un motiv de îngrijorare. „Numărul cazurilor de îmbolnăvire care ajung în terapie intensivă este foarte redus iar decesele și ele extrem de puține la număr", a mai precizat specialistul.

Ministerul Educației a emis, la rândul său, câteva recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor în școli, subliniind importanța triajului și a igienei stricte în colectivități. Vaccinarea antigripală a fost, de asemenea, inclusă în măsurile de prevenție promovate de minister.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE