ADN-ului uman dezvăluie detalii despre cum trăiau oamenii în urmă cu sute de ani. Cine au fost nomazii proveniți din stepa mongolă care s-au stabilit în Europa
Postat la: 28.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Analiza ADN-ului străvechi recuperat din rămășițele umane a scos la iveală trăsăturile și strămoșii unor persoane istorice - fie că este vorba de un om al gheții mumificat, de un împărat chinez sau de un compozitor legendar.
Pe măsură ce tehnicile se îmbunătățesc, cercetătorii valorifică acest instrument neprețuit pentru a investiga rămășițele umane din mai multe cimitire, rezultând astfel seturi mari de date care îi ajută să înțeleagă mai bine dinamica unor întregi comunități. Rezultatele sunt deosebit de interesante atunci când sunt aplicate la imperiile obscure ale unor popoare precum Avarii, care nu și-au consemnat istoria în scris.
Cunoscuți în principal din relatările adversarilor lor bizantini, avarii erau războinici formidabili călare care au sosit în Europa Centrală și de Est în secolul al VI-lea, aparent de nicăieri. Originile imperiului și ale poporului acestuia au rămas obscure până când un studiu de referință din aprilie 2022 a descoperit că aceștia proveneau din stepa mongolă. Acum, o nouă analiză a rămășițelor dezgropate a 424 de indivizi din cimitirele din Ungaria a oferit detalii despre viața familială și socială a avarilor și despre modul în care noii veniți au interacționat cu populația din patria lor adoptivă.
Descoperirile au scos la iveală o populație foarte unită, cu practici de căsătorie care ar putea părea neobișnuite în prezent. „Ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost simplul fapt că acești oameni din cimitire sunt atât de interconectați", a declarat Zsófia Rácz, cercetător la Institutul de Științe Arheologice al Universității Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria. Rácz a fost coautor al ultimului raport.
Cercetătorii au reușit să construiască arbori genealogici detaliați sau pedigree-uri, dintre care cel mai mare se întindea pe nouă generații de-a lungul a 2 secole și jumătate. Echipa a descoperit că aproximativ 300 dintre indivizi aveau o rudă apropiată îngropată în același cimitir. Analiza a arătat că bărbații au rămas în comunitatea lor după căsătorie, în timp ce femeile s-au căsătorit în afara comunității lor de origine - un model cunoscut sub numele de patrilocalitate.
„Pentru toate mamele, nu găsim părinții. Părinții nu se află la locul de veci. În timp ce toți bărbații sunt descendenții fondatorilor", a declarat Guido Alberto Gnecchi-Ruscone, autorul principal al studiului. ADN-ului mitocondrial, care dezvăluie linia feminină, a arătat o mare variabilitate, sugerând că femeile care s-au căsătorit în grupurile Avar proveneau din locuri diferite. Ele împărtășeau totuși o ascendență genetică „de stepă", ceea ce indică faptul că, probabil, nu erau localnici cuceriți.
Mai mult, studiul a constatat că în societatea avară, atât bărbații, cât și femeile, erau relativ obișnuiți să aibă copii cu mai mulți parteneri. În cazul bărbaților, cercetătorii au găsit doi parteneri în 10 cazuri, trei parteneri în patru cazuri și patru parteneri într-un caz. Este posibil ca faptul de a avea mai multe soții să fi fost relativ comun atât în rândul populației generale, cât și al elitei, au scris autorii studiului.
Echipa a descoperit, de asemenea, mai multe cazuri de indivizi de sex masculin strâns înrudiți care aveau urmași cu aceeași parteneră: trei perechi de tați și fii, două perechi de frați întregi și un frate de frați vitregi paterni și un unchi și un nepot.
Potrivit studiului, „uniuni levirate" similare, care aveau loc după moartea soțului femeii, existau și în alte societăți de stepă din Eurasia, ceea ce sugerează că avarii, care au abandonat modul lor de viață nomad bazat pe păstorit și s-au sedentarizat la scurt timp după ce au ajuns în Europa, s-au agățat de unele aspecte ale modului lor de viață anterior.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu