Acord de prevenire a pandemiilor: Termenul limită se apropie și acordul e presărat cu capcane pentru omenire!
Postat la: 26.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Negocierile în vederea unei mai bune pregătiri a omenirii pentru o viitoare pandemie intră în ultima linie dreaptă, dar există încă multe capcane care trebuie depăşite înainte de a se asigura că următoarea criză majoră în domeniul sănătăţii va fi combătută într-o manieră colectivă, informează AFP.
Ultima săptămână de negocieri programată pentru acest moment a început luni la Geneva, unde ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) încearcă să finalizeze un text care să evite repetarea erorilor fatale şi costisitoare care au marcat pandemia de COVID-19.
Pentru a preveni milioane de morţi şi pierderi economice de mii de miliarde de dolari, ţările membre au decis în decembrie 2021 să elaboreze un text obligatoriu pentru a evita repetarea dezastrului. Şi şi-au dat termen până în luna mai a acestui an pentru a îl adopta în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii.
Dar, după doi ani şi după ce traumele pandemiei încep deja să se estompeze, importante puncte de fricţiune continuă să existe. Al nouălea şi totodată ultimul ciclu de negocieri s-a deschis pe 18 martie şi va continua până joi, dar încheierea unui acord va presupune compromisuri serioase.
Diplomaţii insistă asupra faptului că doresc să ajungă la un acord, însă punctele de vedere ale diferitelor tabere par să fie în continuare foarte îndepărtate între ele. "Toată lumea va trebui să dea ceva, altfel nimeni nu va primi nimic", a avertizat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ţările europene doresc să se investească mai mulţi bani în prevenire, în timp ce ţările africane - aproape ignorate la începutul pandemiei de COVID-19 - doresc know-how şi finanţare, dar şi un acces adecvat la teste, vaccinuri şi alte tratamente. Statele Unite, la rândul lor, doresc o garanţie de transparenţă şi un schimb rapid de date medicale cu privire la orice apariţie a unei boli necunoscute.
În opinia specialiştilor, China a întârziat prea mult în decembrie 2019 să partajeze informaţii despre COVID-19 şi, foarte repede, acel schimb de date a devenit prea tardiv. Nu este exclus ca negocierile să fie prelungite pentru a se ajunge la o înţelegere. "Ştim cu toţii că există încă domenii critice asupra cărora nu aţi ajuns încă la un consens", a declarat directorul OMS la începutul ultimei runde de negocieri.
"Sunteţi de acord asupra a ceea ce încercaţi să obţineţi (...), acum trebuie să vă puneţi de acord asupra modului în care să atingeţi aceste obiective", a spus el, întrucât miza este "esenţială pentru umanitate". Principalele aspecte încă în discuţie includ accesul la agenţii patogeni emergenţi, o mai bună prevenire şi supraveghere a epidemiilor, o finanţare fiabilă şi transferul de tehnologie către ţările cele mai sărace.
Cei doi copreşedinţi ai organismului interguvernamental de negociere au tras un semnal de alarmă: "Este timpul să găsim compromisuri", a subliniat olandezul Roland Driece în deschiderea ultimei runde de negocieri. Iar Precious Matsoso din Africa de Sud a fost şi mai directă: "Nu trebuie să vă descurajaţi tocmai acum".
Succesul sau eşecul în timpul următoarei pandemii ar putea depinde în mare măsură de capacitatea industriei farmaceutice de a crea vaccinurile, testele şi tratamentele necesare şi, mai ales, de modul în care acestea vor fi distribuite. Thomas Cueni, directorul general al Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA), a avertizat împotriva oricărei tentaţii de constrângere. "Acordul va funcţiona doar dacă este voluntar şi bazat pe termeni conveniţi de comun acord", a declarat el pentru AFP.
Directorul IFPMA consideră că transferul de tehnologie a atins un nivel fără precedent în timpul pandemiei de COVID-19, iar textul negociat nu merge în direcţia corectă: "Mă tem că va crea obstacole majore" data viitoare, a declarat el.
ONG-urile care luptă pentru o mai mare echitate în domeniul sănătăţii sunt foarte îngrijorate de direcţia pe care o ia textul supus negocierilor. Third World Network subliniază că, în schimbul unor angajamente obligatorii privind schimbul de date despre agenţi patogeni, ţările în curs de dezvoltare doresc să beneficieze de roadele acestui schimb: vaccinuri şi diagnostice. Dar, potrivit acestui ONG, tot ceea ce are legătură cu echitatea a fost "sistematic marginalizat".
"Nu există nicio îndoială că vom asista la aceleaşi inegalităţi, dacă nu chiar mai rău, în viitor", a adăugat Francisco Viegas, consilier la Medecins sans Frontieres. Rachael Crockett, de la iniţiativa "Medicamente pentru bolile neglijate", este de părere că există un risc de încheiere precipitată a unui acord care "ne-ar putea lăsa cu cel mai mic numitor comun". Miza are însă o importanţă crucială pentru generaţiile viitoare. "Acesta nu este un document vechi şi prăfuit care va sta undeva pe un raft", a subliniat Michael Ryan, directorul departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu