A venit de dincolo de lumea noastră: O forță colosală a lovit Pământul, cea mai mare din istorie
Postat la: 27.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un grup internațional de astronomi condus de Institutul de studii avansate din Dublin, Irlanda și Institutul Max Planck din Germania, a făcut o descoperire foarte importantă pentru știință legată de univers. Experții au găsit o forță colosală venită de dincolo de lumea noastră - cele mai puternice raze cosmice detectate vreodată în istorie - și care a lovit Pământul.
Aceste raze cosmice sunt produse de surse misterioase situate relativ aproape de planeta noastră. Razele - care constau din electroni și omologii lor antimaterie, pozitroni - au fost observate la energii de până la 40 de teraelectronvolți (TeV), sau de 40.000 de ori cât energia luminii vizibile, potrivit Live Science.
Observate de observatorul High Energy Stereoscopic System (HESS) din Namibia, razele pierd energie pe măsură ce călătoresc prin spațiu datorită interacțiunilor lor cu lumina și câmpurile magnetice. Aceasta înseamnă că pentru ca razele acestei energii să fie detectate, sursele lor trebuie să fie relativ aproape. Cu toate acestea, ce anume le produce rămâne necunoscut. Cercetătorii și-au publicat concluziile pe 25 noiembrie 2024 în revista Physical Review Letters.
„Acesta este un rezultat important, deoarece putem concluziona că CRe [electronii razelor cosmice] măsurați provin cel mai probabil din foarte puține surse din vecinătatea propriului nostru sistem solar, până la un maxim de 1000 de ani lumină distanță, o distanță mică în comparație cu dimensiunea galaxiei noastre", a declarat într-un comunicat, unul dintre autorii studiului Kathrin Egberts, șeful de fizică experimentală a astroparticulelor la Universitatea din Potsdam din Germania.
Razele cosmice sunt particule de înaltă energie produse de soare; explozii stelare numite supernove; stele neutronice care se rotesc rapid numite pulsari; și alte surse, necunoscute. Când razele intră în atmosfera superioară a Pământului, se sparg în ploaie de particule care sunt detectabile pe suprafața Pământului. Dar reconstruirea razelor care au produs aceste ploaie de particule este o sarcină minuțioasă și incertă.
Pentru a găsi electronii razelor cosmice, cercetătorii au folosit observatorul HESS, o serie de cinci telescoape de 40 de picioare (12 metri) de pe muntele Khomas din Namibia. Peste un deceniu, telescoapele au scanat atmosfera superioară pentru a găsi semne slabe ale radiației Cherenkov rămase în urma razelor care se mișcă rapid. Așa cum un avion care călătorește mai repede decât viteza sunetului creează un boom sonic, o particulă care se deplasează printr-un mediu care încetinește lumina mai repede decât lumina creează o strălucire albastră slabă în jurul său.
Căutând această strălucire și folosind algoritmi sofisticați pentru a elimina zgomotul, oamenii de știință au creat un spectru de energie pentru razele care lovesc Pământul în detalii fără precedent. Cantitățile acestor raze au scăzut drastic la scări mai mari de energie - ceea ce înseamnă că va fi dificil pentru detectoarele spațiale mai mici să le găsească în număr suficient. Cu toate acestea, prezența unor particule deosebit de energetice a oferit oamenilor de știință un indiciu clar că cel puțin unele dintre sursele razelor sunt aproape de planeta noastră.
„Fluxurile foarte scăzute la TeV mai mare limitează posibilitățile misiunilor spațiale de a concura cu această măsurătoare", a declarat autorul Mathieu de Naurois, cercetător la Centrul Național Francez de Cercetare Științifică din Paris. „Prin urmare, măsurarea noastră nu oferă doar date într-o gamă de energie crucială și neexploratată anterior, impactând înțelegerea noastră asupra vecinătății locale, dar este, de asemenea, probabil să rămână un punct de referință pentru anii următori".
Aceste raze cosmice sunt extrem de rare, dar energia lor sugerează că toate au emanat din același colț al Căii Lactee ca și Sistemul Solar - și posibil chiar din aceeași sursă. Va mai trece ceva timp până când vom ști de unde au venit, dacă vom face vreodată, dar lipsa de candidați în volumul de spațiu specificat poate restrânge puțin căutarea. Deoarece volumul de spațiu din care ar fi putut apărea aceste CRe este atât de mic, asta înseamnă că și fondul de surse potențiale este mic.
Candidații includ o rămășiță de supernovă numită Inelul Monogem; o stea pe moarte de tip Wolf-Rayet numită γ2 Velorum; sau un pulsar ca Vela sau Geminga, scrie Science Alert. Dar este, de asemenea, posibil ca sursa să fie o rămășiță de supernovă atât de veche încât s-a disipat și a dispărut din vedere. Nu avem de unde să știm acum, au spus astronomii. Cu toate acestea, această muncă extraordinară ne aduce un pas mai aproape de înțelegerea modului în care Universul este energizat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
-
Câte ore din viață îți ia un singur pachet de țigări? Cercetătorii au făcut o descoperire tulburătoare
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare țigară fumată scade speranța de viață cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de țigări ar echivala cu aproape șapte ore pierdute din viața unui fumător.
-
Ion Cristoiu a rămas, în câteva secunde, fără câteva zeci de mii de lei după ce a căzut în plasa fraudelor online
Anul Nou vine cu înşelătorii vechi. Fraudele online s-au înmulţit şi trebuie să fim mult mai vigilenţi când primim apeluri şi mesaje pe telefon. A păţit-o de curând şi cunoscutul ziarist Ion Cristoiu care, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. Rezultatul - în câteva secunde a rămas fără 20.000 de lei.
-
O nouă pandemie devastatoare ar putea urma. Experții avertizează despre pericolele mult mai mari decât Covid-19
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.
-
Un copil de 8 ani a rezistat cinci zile într-un parc de vânătoare plin cu lei. Ce tehnici de supraviețuire a folosit
Un băiat de opt ani a fost găsit în viaţă după ce a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei şi elefanţi în nordul statului Zimbabwe, a relatat un membru al parlamentului din această ţară, potrivit BBC.
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la prezidențiale, cere ajutorul întregii lumi democratice pentru nedreptatea pe care susține că o înfruntă.
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu