A mai căzut un mit: Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați de la Automatică
Postat la: 26.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.
Ionuț Mihăilescu este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Ioniță Asan" din Caracal (Olt) și a fost admis deja la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, una dintre cele mai râvnite. Este singurul notat cu 10 dintre candidații care au susținut de curând probele, rezultatul său de excepție fiind făcut public pe site-ul Colegiului Național „Ioniță Asan" Caracal.
„Încă un an cu rezultate excepționale ale elevului Ionuț Mihăilescu! După ce a obținut locul I Ia Olimpiada județeană de matematică a fost admis PRIMUL cu media 10 la Facultatea de automatică și calculatoare din cadrul Politehnicii București! Bravo Ionuț!! Felicitări doamnei profesor de fizică Pîrvan Aurelia! Felicitări domnului profesor de matematică Titu Vîrban!", este mesajul școlii.
„E un copil deosebit. El a fost și la olimpiade, iar olimpiadele la ei (n. red. - la Politehnică) sunt 10% din punctaj, cine nu are olimpiade ia maxim 9 la admiterea aceasta, chiar dacă ia 10 la examen. Materia coincide puțin și cu cea de la Bacalaureat, au o culegere din care copiii lucrează teste grilă. (...) Sunt câteva probleme care fac diferența, ca și la BAC, subiectele de la punctul C. Diferența între BAC și facultate este că la BAC pentru subiectele grele, care au cinci puncte, copiii pot fi punctați pentru ce au reușit să facă, în schimb aici, dacă n-au dus problema până la capăt, primesc zero puncte din 10, fiecare problemă are 10 puncte", a detaliat profesorul Titu Vîrban (n. red. - in foto alaturi de Ionut).
Concurența a fost acerbă și în acest an, al treilea - explică profesorul - de când se organizează preadmitere urmându-se exemplul facultăților din străinătate. „Este o facultate foarte serioasă, în ultimii ani au fost foarte mulți concurenți pe loc. Acum au fost 2.000 la Calculatoare, unde a luat el, și încă 1.500 la Electronică și Telecomunicații. A fost singurul cu 10 din 3.500 candidați. Nu a mai reușit nimeni, pentru că se duc mulți copii la Automatică la București, chiar este o facultate renumită, foarte căutată", a adăugat profesorul.
Elevul de 10 (a încheiat primii trei ani de liceu cu media 10 și cel mai probabil media va fi 10 și în clasa a XII-a) este printre din ce în ce mai puținii copii capabili de performanță care aleg să rămână în țară. Ionuț Mihăilescu a luat această decizie în ciuda faptului că unul dintre membrii familiei, unchiul său care l-a susținut în anii de școală, tot absolvent de Politehnică, este în prezent profesor universitar în Australia.
Ionuț a fost inspirat de unchiul său, însă cel mai mare merit în susținerea elevului îl are, crede prof. Titu Vîrban, bunica băiatului „Bunica lui Ionuț care știe Teorema lui Lagrange și Legile lui Kirchhoff", o descrie profesorul, precizând că nu este deloc o exagerare și că bunica a lucrat cot la cot cu Ionuț, motivându-l. „Familia, exemplele din familie, contează pentru copiii aceștia. Să aibă exemple și familia să-i susțină", mai spune profesorul Vîrban că ajută mult în devenirea unor copii înzestrați. Ionuț a fost cucerit de cifre încă de la grădiniță, când a învățat tabla înmulțirii. La finalul clasei a IV-a, a dezvăluit bunica băiatului, învățătoarea le-a înmânat copiilor o coală pe care, în prima zi de școală, îi îndemnase să deseneze ce le place lor să facă.
„Nu i-a plăcut nimic mai mult decât Matematica. În clasa a IV-a, când s-au despărțit de doamna învățătoare li s-a dat prima coală de hârtie în care în prima zi de școală fiecare au scris, au desenat, au făcut ce-au vrut. Ei, nepotul meu scrisese cifră peste cifră, o pagină întreagă numai cifre. Și scrie și cu mâna stângă, e stângaci. Toată pagina pe care i-a dat-o ca amintire era numai cifre. Chiar a menționat atunci: <Ionuț o să ajungă omul cifrelor, o să-i placă Matematica, magia numerelor>", a dezvăluit Ioana Mihăilescu, bunica lui Ionuț.
În clasa a VI-a, Ionuț a descoperit însă și Fizica, iar în anul următor Chimia, care, la fel, l-au incitat să caute și să descopere mai mult. A mers la multe concursuri, a câștigat etape județene, a reprezentat județul și la etapele naționale. De fiecare dată bunica i-a fost partener de antrenament acasă și colegă de drum la competiții.
În liceu, Ionuț s-a concentrat pe Fizică și Matematică, iar la Matematică a excelat. În clasa a XI-a a ajuns la faza națională (după ce cu un an înainte, deși a îndeplinit punctajul, a pierdut la departajare), iar în acest an, în clasa a XII-a, a ocupat locul I la etapa județeană (cu punctaj sub cel necesar calificării la etapa națională).
Bunica lui Ionuț spune că i-a fost ușor să-l susțină, pentru că încă de foarte mic a avut curiozitate și dorință de a afla lucruri, dar și determinare să lucreze și să se perfecționeze. Ioana Mihăilescu, astăzi pensionară, a fost contabil, tot om al cifrelor. Și-ar fi dorit mult să urmeze cursurile unei facultăți, însă vremurile au împins-o să învețe mai repede o meserie. Și-a atins în schimb o parte din vis lucrând alături de nepotul său probleme grele și arătându-i că se poate.
„Să știți că pentru mine a fost foarte ușor, pentru că a fost un copil foarte cuminte, înțelegător, ascultător. Am cooperat, am discutat absolut tot, iar în privința școlii am stat, din clasa I și până acum, am stat lângă el efectiv și am lucrat zi de zi cu el. Acum, la liceu, mă depășise, mai ales că lucram probleme de olimpiade, de concursuri. Acestea mă depășiseră, clar. Dar faptul că stăteam și-i mai dădeam câte o idee... (...) Îl impulsionam mai mult. Până în clasa a VII-a, a VIII-a, lucram efectiv cu el și ne întreceam în rezultate, ne confruntam să vedem cine a greșit", a dezvăluit bunica elevului.
De la bunica sa, Ionuț nu a primit doar sugestii despre cum poate aborda problemele de Matematică și de Fizică, ci și sfaturi care să-l ghideze în viață. Au discutat mult și despre admiterea la facultate, despre decizia lui de a alege Politehnica București. „L-am întrebat dacă-i place, pentru că i-am explicat că dacă nu faci ce-ți place, nu se leagă lucrurile. Lui îi place, asta e totul. Îi place foarte mult. Îi place să lucreze la calculator, îi place să rezolve probleme", s-a convins Ioana Mihăilescu.
Admite că o bună parte din ce a reușit Ionuț până acum i se datorează, dar este o datorie a părinților, a bunicilor, să-și susțină copiii, crede bunica. „Mi-am dat seama că dacă tu, ca părinte, ca bunic, te implici în viața copilului, n-are cum să nu reușească. Dar, trebuie, într-adevăr, să fii tenace, să continui munca, să nu dai înapoi deloc. (...) Părinții sunt datori să le insufle această dragoste, pasiune, pentru ceea ce vor ei, ce le place", a dezvăluit Ioana Mihăilescu secretul reușitei.
Elevul Ionuț Mihăilescu și-a îndeplinit acum obiectivul pentru care muncește încă din primul an de liceu. De atunci s-a decis că va da admitere la Politehnică, iar model i-a fost unchiul său, absolvent al aceleiași instituții de învățământ superior. Despre performanța de a reuși punctajul maxim nu vorbește foarte mult. „Subiectele mi s-au părut destul de dificile, ce-i drept, dar am și muncit ca să pot să le rezolv. Comparativ cu alți ani cred că s-a dat puțin mai greu, am văzut că și notele au fost mai mici, chiar dacă au fost candidați mai mulți, am fost 12 pe loc", a spus Ionuț.
Deși are și certificarea Cambridge, nu s-a gândit niciun moment să încerce admiterea și la o universitate din străinătate, iar asta nu pentru că nu ar fi avut încredere în șansele lui, ci pentru că „mi se pare că se învață deja destul de bine carte la Politehnică în București, să mai pleci". Bucureștiul îi place, chiar dacă i se pare puțin cam aglomerat, însă „mult mai mult îmi place Caracalul", recunoaște Ionuț. Nu știe exact ce va urma după facultate, nu exclude complet o specializare în străinătate, dar crede că poate reuși, după ce-și finalizează studiile, să aibă o carieră în România.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Misterul morții fraților Surugiu: În mai putin de 60 de zile, Dan, Romică și Viorel au fost răpuși fulgerător ca de un blestem
Dorohoi. Un oraș obișnuit cu trecerea liniștita a timpului, unde zilele curg destul de monoton. În ultimele doua l ...
-
Un fenomen tot mai ciudat se petrece în școli din Europa: Modelul Andrew Tate transformă băieții încă de la cele mai fragede vârste
Influencerii online, cum ar fi Andrew Tate, alimenteaza o crestere a sexismului in sala de clasa, potrivit unui nou stud ...
-
O comoară ascunsă în pământul unui oraș din România: Străzile sunt pavate cu aur
Romania are povesti care rivalizeaza cu basmele, iar una dintre cele mai fascinante se scrie in tacere, la poalele Munti ...
-
Raport secret al CIA: O navă extraterestră a atacat pe Pământ. Soldații umani, transformați instant în 'stâlpi de calcar'
Potrivit unui document declasificat al CIA, in anul 1989 sau 1990 a avut loc o batalie intre soldații Armatei Roșii a UR ...
-
Pastorală de Paști: ÎPS Teodosie spune că libertatea pe care am primit-o în dar de la Creator o folosim într-un sens negativ
În Pastorala de Sfintele Paști adresata clerului, monahilor și credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului, Î ...
-
La Casa Albă teoria scurgerii virusului Covid tinde să devină oficială în plin război comercial cu China
Casa Alba a prezentat o versiune noua paginii sale web dedicata Covid-19, care promoveaza teoria contestata a unei scurg ...
-
Medicamentul luat de mii de români zilnic, retras urgent din farmacii! Pacienții trebuie să verifice imediat cutia
Un medicament prescris frecvent pacienților cu hipertensiune arteriala a fost retras din farmacii in regim de urgența du ...
-
Un cercetător susține că universul nostru a fost creat de către extratereștri ca un experiment de laborator intergalactic
Astronomul Avi Loeb de la Universitatea Harvard avanseaza o ipoteza care ar putea parea desprinsa dintr-un roman SF. El ...
-
Lacul Morii, lacul morții - o poveste horror de la capăt de Bucuresti
Înconjurat de blocuri parasite, fabrici ruginite și buruieni care cresc printre crapaturile asfaltului, Lacul Mori ...
-
Inteligența artificială a elaborat trei scenarii cutremurătoare in urma cărora ar dispărea specia umană
Potrivit Chatbot-ul Google Bard, care a analizat un volum urias de date, traiectoria pe care ne aflam ar putea duce la d ...
-
Dreapta MAGA americană: Cum a devenit o armă ideologică a conservatorilor un simbol al "marxismului cultural" demonizat de republicani
Într-un peisaj politic tot mai fragmentat și ideologizat, numele lui Antonio Gramsci - marxist italian, intemnițat ...
-
Cu ocazia Sfintelor Paști, Jessie Baneș lansează o nouă piesă, încărcată de multă credință: „Răstignirea lui Iisus", versuri Pr. Emil Nedelea Cărămizaru
În pragul Sfintelor Paști, chiar in Vinerea Mare, artista Jessie Baneș a lansat o noua piesa, cu un mesaj evlavios ...
-
Ar putea fi sfârșitul Google: compania găsită vinovată de monopol ilegal în online. Chrome ar putea fi istorie!
Un tribunal federal din SUA a decis joi ca Google a dominat in mod ilegal doua piețe esențiale din industria publicitați ...
-
Criminolog, despre declarațiile controversate ale lui Crin Antonescu: „Sunt asemănătoare unui criminal împotriva umanității"
Criminologul Vlad Zaha, specializat in politici publice in domeniul drogurilor, subliniaza faptul ca pedeapsa capitala n ...
-
Bill Gates anunță o nouă eră: Cum va schimba AI meseriile fundamentale ale omenirii
Bill Gates subliniaza ca declinul demografic, criza forței de munca și avansul tehnologic converg intr-un moment crucial ...
-
Apple face un pas extrem de periculos: O lume în care nimic nu mai e autentic și imaginile sunt manipulate la extrem
Era in care fotografiile pot fi considerate dovezi ale realitații ar putea fi pe cale sa se incheie. Noua funcție Clean ...
-
Cât ar valora azi cei 30 de arginți pe care i-a primit Iuda în schimbul trădării lui Iisus
Cei 30 de arginți primiți de Iuda Iscarioteanul in schimbul tradarii lui Iisus Hristos raman, pana astazi, una dintre ce ...
-
Pierderea in greutate devine o banalitate: A apărut pastila specială pentru slăbit mai tare decât Ozempicul și fără efecte adverse
Pastila experimentala dezvoltata de Eli Lilly, numita orforglipron, a demonstrat efecte comparabile cu cele ale medicame ...
-
Un român a găsit o metodă ingenioasă de a păcăli sistemul caselor self pay din marile hypermarketuri
Marile magazine au introdus casele self pay ca o metoda pentru a grabi procesul de cumparaturi, iar oamenii iși scaneaza ...
-
"Ploaia sângerie" a apărut în România de Paște: Un fenomen periculos, cu efecte vizibile
În weekendul de Paște, Romania va fi lovita de "ploaia sangerie", un fenomen meteo rar pentru care este nevoie sa ...
-
Astronomii fac un anunț uluitor: semne de viață pe o planetă aflată la 124 de ani lumină distanță de Pământ
Astronomii au facut o descoperire spectaculoasa ce ar putea schimba percepția asupra vieții in Univers. Pe o planeta sit ...
-
Descoperire arheologică de proporții pe teritoriul Romaniei: totul a fost posibil cu ajutorul unor drone echipate cu laser
Tehnologia de ultima ora, in special scanarea LIDAR (Light Detection and Ranging) realizata cu ajutorul dronelor, revolu ...
-
Dealerul Maru, reținut de DIICOT. Au aparut rezultatele autopsiei! De ce s-a stins, de fapt, Rares Ion. Ce au gasit medicii
Tudor Duma, cunoscut sub porecla de Maru, a fost reținut de procurorii DIICOT in urma unui incident tragic care a șocat ...
-
Cum să te bucuri cât mai mult de grădina ta vara aceasta?
Vara este anotimpul perfect pentru a petrece timp in aer liber, iar gradina devine un spațiu esențial pentru relaxare, s ...
-
Doze letale în loc de tratament: Un medic a fost inculpat pentru uciderea a 15 dintre pacienţii săi
Un medic german a fost pus sub acuzare pentru uciderea a 15 pacienți, procurorii din Berlin susținand ca acesta a admini ...
-
După ce au gasit ca Soarele are o forma primara de constiență, ficicienii se intreba: "Este Universul viu?"
Legatura dintre conștiința și Univers este un subiect fascinant de cercetare, situat la intersecția dintre neurologie, f ...
-
Echipa „de comando digital" a Pentagonului demisionează în bloc. Șefa "SWAT a tocilarilor": „Ori murim repede, ori murim lent"
Unul dintre cele mai ambițioase experimente de modernizare tehnologica din cadrul Departamentului Apararii al SUA - Defe ...
-
Doi șefi de clan din mafia italiană, capturați de autorități. Își coordonau organizațiile într-un joc PlayStation
Carabinierii au reținut 24 de persoane in urma unei operațiuni intr-un dosar de trafic de droguri și șantaj, printre car ...
-
Timpul ar putea curge invers în jurul nostru și noi nici măcar nu știm. La nivel cuantic, trecutul și viitorul sunt indiscernabile
Trecerea timpului este nenegociabila. Curgerea sa marcheaza progresul vieții noastre, deplasandu-se clar intr-o singura ...
-
Criminalii din agricultură care folosesc erbicide cancerigene șantajează lumea cu o foamete fără precedent
Conglomeratul farmaceutic și agricol Bayer a declarat ca ar putea inceta sa produca cel mai popular erbicid din lume, cu ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu