A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Postat la: 10.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
Paradoxul bunicului este una dintre problemele logice care apar odată cu conceptul de călătorie în timp. Concret, cercetătorii s-au tot întrebat ce se va întâmpla dacă o persoană ar călători în timp și și-ar împiedica bunicul să aibă copii, ștergând0și astfel propria existență. Lorenzo Gavassino, fizician la Universitatea Vanderbilt, susține că a rezolvat această problemă. El a realizat un studiu în care analizează problema. Combinând noțiuni de relativitate, mecanica cuantică și termodinamică, studiul demonstrează că călătoria în timp ar putea fi fezabilă fără a duce la contradicții logice.
Potrivit studiului, înțelegerea noastră de zi cu zi a timpului își are rădăcinile în fizica newtoniană, unde evenimentele progresează liniar din trecut spre viitor. Dar teoria generală a relativității a lui Einstein contestă această presupunere. Ea dezvăluie că țesătura spațiu-timp se poate comporta în moduri care sfidează lucrurile cunoscute. Un exemplu ar fi găurile negre care ar putea forma bucle spațiu-timp prin care să se poată călători în timp.
„În relativitatea generală, toate formele de energie și impuls acționează ca surse de gravitație, nu doar de masă. Aceasta înseamnă că, dacă materia se rotește, ea poate trage spațiu-timp odată cu ea. În timp ce acest efect este neglijabil asupra planetelor și stelelor, ce ar fi dacă întregul univers s-ar roti?", a explicat autorul studiului pentru LiveScience
Într-un univers în care toată materia se rotește, spațiul-timp ar putea deveni atât de deformat încât timpul se aplecă efectiv, formând o buclă, mai spune expertul. Practic, o navă spațială care călătorește de-a lungul unei astfel de bucle ar putea, teoretic, să se întoarcă la punctul său de plecare, nu doar în spațiu, ci și în timp
Una dintre cele mai mari provocări pentru călătoria în timp constă în paradoxurile pe care le creează. Aceste probleme apar deoarece presupunem că legile termodinamicii funcționează normal pe o buclă de timp.
„De fapt, legea creșterii entropiei - o mărime termodinamică care măsoară gradul de dezordine într-un sistem - este singura lege a fizicii care face distincția între trecut și viitor. Din câte știm, entropia este singurul motiv pentru care ne amintim evenimentele trecute și nu le putem prezice pe cele viitoare", a spus Gavassino.
Cercetătorii au stabilit că entropia guvernează multe dintre experiențele noastre zilnice, de la felul în care corpurile îmbătrânesc până la modul în care procesăm amintirile. Chiar și acțiunile simple se bazează pe entropie. Totuși, în cazul călătoriilor în timp entropia ar putea să scadă sau să dispară
Pe măsură ce entropia scade, amintirile unei persoane ar putea să dispară, iar îmbătrânirea s-ar inversa. „Creșterea entropiei este motivul pentru care murim. Ce se întâmplă când inversezi moartea?", s-a întrebat Gavassino. Cercetarea lui Gavassino a fost publicată în revista Classical and Quantum Gravity.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu