A fost identificată gena care prelungește viața: cum funcționează Mytho
Postat la: 22.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După nouă ani de muncă, o echipă de cercetători condusă de Universitatea din Padova a identificat o nouă genă care joacă un rol-cheie în longevitate. Sarcina sa este de a controla unul dintre mecanismele care stau la baza îmbătrânirii celulare.
Există o nouă genă în spatele îmbătrânirii celulare. Se numește Mytho și a fost identificată de o echipă internațională de cercetare condusă de doi cercetători italieni, după nouă ani de muncă în laborator: profesorul Marco Sandri, conferențiar în cadrul Departamentului de Științe Biomedicale de la Universitatea din Padova, și profesorul Eva Trevisson, genetician în cadrul Departamentului de Sănătate a Femeii și a Copilului de la Universitatea din Padova.
Gena nou identificată are într-adevăr un rol important în reglarea mecanismelor celulare, acționând ca un aliat fundamental al longevității noastre. Proiectul a fost, de fapt, finanțat parțial de programul Planului național pentru recuperare și reziliență (PNRR) dedicat studiului îmbătrânirii, AGE-IT (Ageing Well in an Ageing Society). Aici am vorbit despre rolul alimentației asupra longevității.
Când cercetătorii autori ai acestui studiu, publicat în Journal of Clinical Investigation în urmă cu nouă ani, s-au reunit pentru a începe munca, aveau deja un obiectiv clar: să studieze genomul uman pentru a identifica gene necunoscute implicate în mecanismele care controlează proteinele și anumite componente celulare cunoscute sub numele de organite.
După o serie de teste, echipa s-a concentrat asupra unei gene care se caracteriza prin faptul că era prezentă la mai multe specii de animale în afară de om, aspect care o făcea și mai ușor de studiat. Observând gena selectată în laborator și supunând-o unor tehnici speciale de manipulare genetică, cercetătorii au reușit în cele din urmă să confirme rolul genei în îmbătrânirea celulară.
Cercetătorii au putut determina modul în care gena afectează îmbătrânirea studiind ce se întâmplă prin modificarea acesteia la Caenorhabditis elegans, un vierme adesea utilizat în laborator ca model animal în studiile privind îmbătrânirea celulară.
Cercetătorii au văzut că inhibarea acestei gene a declanșat un proces de senescență celulară prematură - adică celulele nu se mai replică - scurtând durata de viață a animalelor manipulate genetic. Dimpotrivă, activarea genei s-a dovedit capabilă să "îmbunătățească calitatea vieții și să mențină o îmbătrânire sănătoasă", continuă Universitatea din Padova.
În acest fel, cercetătorii au descoperit că această genă controlează un anumit mecanism celular fundamental pentru sănătatea celulelor și deci a întregului organism: autofagia. Cuvântul derivă din greacă și înseamnă literalmente "a se mânca pe sine" și indică - explică Fundația Veronesi - procesul prin care celulele elimină o parte din componentele, proteinele și alte materiale neutilizate. În acest fel, celula preia energia de care are nevoie pentru a trăi și elimină acele componente inutile care ar putea deveni chiar dăunătoare. În concluzie, acest mecanism, explică autorii, îmbunătățește homeostazia, adică capacitatea celulei de a se autoregla și de a-și menține echilibrul chiar și atunci când condițiile externe se schimbă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Israelul a distrus centrul de cercetare secret pentru dezvoltarea armelor nucleare din Iran
În timpul atacului asupra Iranului de la sfârșitul lunii octombrie, Israelul a distrus un centru ultrasecret activ de cercetare în domeniul armelor nucleare, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.
-
Primul robot umanoid electric din lume este open source pentru a accelera intrarea roboților în viața oamenilor
Primul robot umanoid electric din lume, „Tiangong", a fost trecut luni în modul open source, o inițiativă care ar trebui să faciliteze dezvoltarea secundară a roboților umanoizi și să accelereze integrarea roboților în viața umană. Dezvoltat de Centrul Național și Local de Inovare Robotică din Beijing, Tiangong este primul robot umanoid de dimensiuni normale alimentat exclusiv cu energie electrică.
-
Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator
S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator.
-
Cercetătorii sunt uluiți: Au oamenii capacitatea latentă de a regenera părți ale corpului la fel ca salamandrele?
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? Primul dvs. instinct ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi anecdotice că copiilor le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
-
Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
Renumitul parapsiholog Carmen Harra, cunoscută în special pentru prezicerile ei, susține că a prevăzut decesul afaceristului Silviu Prigoană, informând-o și pe Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a acestuia.
-
Pe Borbely de la Hidroelectrica l-au lăsat nervii. A dat cu cafeaua de toți pereții de i-a făcut țăndări
Președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, a aruncat o cană cu cafea într-un perete de sticlă și l-a făcut țăndări sub privirile a 60 de subalterni.
-
Ultima SuperLuna a anului și ploaie de stele căzătoare în acest weekend
Luna plină din noiembrie, cunoscută și sub numele de luna castorului, va străluci pe cer vineri ca ultima superlună a anului. Potrivit Societății americane de meteoriți, pentru cei care observă globul auriu în acest weekend, ploaia de meteoriți Leonid care își atinge apogeul în noaptea de sâmbătă spre duminică, ar putea fi un bonus.
-
I se rupe de popor: Iohannis a plecat astăzi în Germania cu avionul privat
Klaus Iohannis nu renunță la confort nici la final de mandat, în ciuda scandalului legat de cheltuielile Administrației Prezidențiale. Președintele a plecat astăzi în Germania, tot cu un avion privat.
-
E clar că-i vinovata! Comisia Europeană refuză să dezvăluie discuțiile prin SMS între Von der Leyen și șeful Pfizer din timpul pandemiei. Scandalul pe larg
Comisia Europeană a refuzat să pună la dispoziție mesajele text pe care președinta Ursula von der Leyen le-a trimis directorului general al companiei Pfizer în plină pandemie Covid, ceea ce reprezintă o problemă în materie de transparență cu privire la o importantă afacere cu vaccinuri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 8.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu