ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




A fost dezvăluit cel mai mare mister de la Antikythera: Ce făcea de fapt cel mai vechi calculator din lume

Postat la: 12.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cercetătorii au folosit tehnici speciale, de obicei destinate studierii fluctuațiilor din curbura spațiu-timp a universului, pentru a rezolva misterul mecanismului de la Antikythera, considerat cel mai vechi calculator din lume, conform unui nou studiu publicat în The Horological Journal.

Aceste tehnici le-au permis cercetătorilor să determine numărul de găuri dintr-unul dintre inelele rupte ale mecanismului, care a fost prezent și în filmul Indiana Jones și cadranul destinului (2023). Mecanismul, un dispozitiv analog din Grecia antică datând din perioada 100-200 î.Hr., este considerat primul calculator din lume.

Descoperit în 1901 într-o corabie naufragiată în largul coastei insulei grecești Antikythera, dispozitivul ar fi fost folosit pentru a prezice pozițiile astronomice și eclipsele, în scopuri calendaristice și astrologice.

Una dintre componentele mecanismului, numită „inel calendaristic", era folosită pentru a monitoriza zilele anului, având o gaură pentru fiecare zi, potrivit Live Science.

Cercetătorii cred că dispozitivul prezicea poziția planetelor, a lunii și a soarelui pe cer.

Deși inelul este cunoscut de ceva vreme, fiind parțial distrus, nu se știa exact câte zile monitoriza.

O echipă de la Universitatea din Glasgow a reușit să deducă numărul și poziția găurilor lipsă, folosind tehnici statistice dezvoltate de Observatorul de unde gravitaționale cu interferometru cu laser pentru detectarea undelor gravitaționale - fluctuații în spațiu-timp produse de ciocnirea unor obiecte cerești uriașe, precum găurile negre. Acum, cercetătorii cred că inelul avea 354 sau 355 de găuri, sugerând că urma calendarul lunar de 354 de zile utilizat de grecii antici, în locul calendarului solar de 365 de zile folosit de egipteni.

„Precizia necesară pentru poziționarea găurilor ar fi cerut tehnici de măsurare extrem de exacte și o mână incredibil de stabilă pentru perforare", a explicat Graham Woan, unul dintre autorii studiului. „Este o simetrie elegantă că am adaptat tehnici pe care le folosim pentru a studia universul azi, pentru a înțelege mai multe despre un mecanism care i-a ajutat pe oameni să monitorizeze cerul cu aproape două milenii în urmă."

Ideea de a studia mecanismul i-a venit lui Woan de la youtuber-ul Chris Budiselic, care a fost fascinat de dispozitiv de mult timp și a început să-și creeze propria versiune cu șapte ani în urmă, dar nu era sigur câte găuri să includă, potrivit Insider.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE