Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












40.000 de tone de cereale din Ucraina distruse în atacul rușilor asupra portului Izmail de la Dunăre

Postat la: 03.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Miercuri au avut loc atacuri aeriene majore asupra porturilor ucrainene și a infrastructurii de export de alimente a țării devastate de război, care vine în urma refuzului Rusiei de a reînnoi inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, negociată de ONU la sfârșitul lunii trecute.

Dronele au lovit mai multe situri înainte de răsăritul soarelui și în primele ore ale dimineții de miercuri, inclusiv un atac major asupra portului ucrainean de pe Dunăre, ceea ce a dus la creșterea prețurilor globale la cereale. Un incendiu de proporții a cuprins aproximativ 40.000 de tone de cereale la locația de pe Dunăre, potrivit unor surse guvernamentale ucrainene.

Nivelul pagubelor la portul dunărean Izmail din regiunea Odesa este descris ca fiind "grav" în presa regională, iar Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat, într-o declarație postată pe site-ul "X" al lui Elon Musk, că "cerealele ucrainene au potențialul de a hrăni milioane de oameni din întreaga lume" și că atacurile constituie "terorism".

"Din păcate, există pagube", a anunțat președintele Volodymyr Zelensky pe Telegram. "Cele mai semnificative sunt în sudul țării. Teroriștii ruși au atacat din nou porturile, cerealele, securitatea alimentară globală".

Izmailul fusese atacat și la sfârșitul lunii iulie. O lovitură aeriană în această locație este deosebit de provocatoare și periculoasă, având în vedere că se află chiar la granița cu România, membră NATO. România a condamnat vehement acel atac ca fiind "inacceptabil".

Kievul afirmă că aproape 40.000 de tone de cereale au fost scoase pe Dunăre. O înregistrare video neconfirmată care circulă pe scară largă a atacului arată un port ucrainean complet lipsit de apărare. Se pare că puterea aeriană rusă poate pur și simplu să scoată silozurile la discreție...

Din acest motiv, Kievul va acumula probabil presiuni asupra SUA și a susținătorilor NATO pentru a accelera transportul și progresul antrenamentului pentru avioanele de luptă F-16 promise. Zelensky s-a înfuriat pe ceea ce ar putea fi "încetinirea" Occidentului în acest sens, având în vedere riscurile unei escaladări severe cu Rusia.

Putin și Erdogan au avut o convorbire telefonică, tot miercuri, în care liderul turc a cerut insistent o restaurare a acordului ca "punte pentru pace".

Prețul grâului la Chicago a sărit cu 4% imediat după ce s-a răspândit pe rețelele de știri internaționale vestea noilor atacuri asupra cerealelor din Ucraina, înainte de a aluneca din nou în jos, alături de toate mărfurile, miercuri (pe măsură ce dolarul a crescut)...

Potrivit analiștilor citați de Reuters, exporturile de cereale ale Ucrainei pentru luna iulie au scăzut cu 40% față de iunie, ca urmare a prăbușirii acordului la 17 iulie, care ar fi fost punctul de reînnoire a acestuia.

"Oficialii ucraineni au declarat că Moscova a lovit 26 de instalații portuare, cinci nave civile și 180.000 de tone de cereale în nouă zile de greve de când a renunțat la acordul privind cerealele", notează Reuters, pe baza unor surse oficiale ucrainene.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE