2025 e anul inceputului unei crize globale fără precedent: economia lumii se va confrunta cu o serie de riscuri majore care o vor prăbuși
Postat la: 29.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Economia globală, care abia dădea semne să își revină după impactul pandemiei de Covid-19, se pregătește pentru un val de noi provocări în 2025. Printre acestea se numără posibilele tarife comerciale impuse de Donald Trump, ce ar putea alimenta inflația, escaladarea conflictelor militare din Ucraina și Orientul Mijlociu, tensiunile politice din Germania și Franța, precum și incertitudinile economice tot mai accentuate din China, relatează o analiză Reuters.
În 2024, băncile centrale ale lumii au reuşit în sfârşit să înceapă să scadă ratele dobânzilor după ce au câştigat în mare măsură lupta împotriva inflaţiei fără a declanşa o recesiune globală. Acţiunile au atins niveluri record în Statele Unite şi Europa, iar Forbes a declarat un an de referinţă pentru cei mega bogaţi", când 141 de noi miliardari s-au alăturat listei superbogaţilor. Dar, dacă aceasta ar fi trebuit să fie o veste bună, cineva a uitat să le spună alegătorilor. Într-un an electoral extraordinar, ei i-au pedepsit pe politicienii aflaţi în funcţie, din India până în Africa de Sud, Europa şi Statele Unite, pentru realitatea economică pe care o simţeau: o criză nemiloasă a costului vieţii, cauzată de creşterile cumulative ale preţurilor post-pandemie.
Pentru mulţi, s-ar putea să devină mai dur în 2025. Dacă o preşedinţie a lui Donald Trump în SUA va adopta tarife pentru importuri care vor declanşa un război comercial, asta ar putea însemna o nouă doză de inflaţie, o încetinire a economiei globale sau ambele. Şomajul, aflat în prezent aproape de minimele istorice, ar putea creşte. Conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, blocajele politice din Germania şi Franţa şi incertitudinile legate de economia chineză estompează şi mai mult imaginea. Între timp, o îngrijorare în creştere pentru multe ţări este costul daunelor climatice.
Potrivit Băncii Mondiale, cele mai sărace ţări sunt în cea mai dificilă situaţie economică din ultimele două decenii, după ce au ratat redresarea post-pandemie. Ultimul lucru de care au nevoie sunt noi factori contrari, de exemplu, condiţii comerciale sau de finanţare mai slabe. În economiile mai bogate, guvernele trebuie să descopere cum să contracareze convingerea multor alegători că puterea lor de cumpărare, standardele de trai şi perspectivele de viitor sunt în declin. Nerespectarea acestui lucru ar putea alimenta ascensiunea partidelor extremiste care duc deja la parlamente fragmentate şi blocate.
Bugetele naţionale, deja tensionate după COVID-19, au noi cheltuieli prioritare, de la combaterea schimbărilor climatice la dezvoltarea armatelor şi până la îngrijirea populaţiei în vârstă. Numai economiile sănătoase pot genera veniturile necesare pentru asta. Dacă guvernele decid să facă ceea ce au făcut de ani de zile - pur şi simplu să acumuleze mai multe datorii, atunci, mai devreme sau mai târziu, riscă să fie prinse într-o criză financiară. După cum a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, în conferinţa sa de presă după ultima reuniune a BCE din acest an, va exista incertitudine "din abundenţă" în 2025.
Nimeni nu ştie încă dacă Trump va pune în practică aplicarea unor tarife de 10-20% la toate importurile şi de 60% pentru mărfurile chinezeşti, sau dacă acele ameninţări au fost doar principiul de deschidere a unei negocieri. Dacă va merge înainte cu aceste tarife, impactul va depinde de ce sectoare vor suporta greul şi cine va riposta. China, a doua cea mai mare economie din lume, se confruntă cu o presiune crescândă pentru a începe o tranziţie profundă, deoarece impulsul său de creştere din ultimii ani se epuizează. Economiştii spun că trebuie să pună capăt dependenţei excesive de producţie şi să pună mai mulţi bani în buzunarele cetăţenilor cu venituri mici.
Va aborda Europa, a cărei economie a rămas şi mai mult în urma celei a Statelor Unite de la pandemie, vreuna dintre cauzele fundamentale ale acestui fenomen, de la lipsa de investiţii la deficitul de competenţe? În primul rând, Europava trebui să rezolve blocajele politice din cele mai mari două economii din zona euro, Germania şi Franţa. Pentru multe alte economii, perspectiva unui dolar mai puternic - dacă politicile lui Trump creează inflaţie şi astfel încetinesc ritmul reducerii dobânzilor de către Rezerva Federală, este o veste proastă. Acest lucru le-ar reduce investiţiile şi ar face datoria lor în dolari mai scumpă.
În cele din urmă, la acestea se adaugă şi impactul în mare parte necunoscut al conflictelor din Ucraina şi Orientul Mijlociu, ambele putând avea o influenţă asupra costului energiei care alimentează economia mondială. Deocamdată, factorii de decizie politică şi pieţele financiare se bazează pe faptul că economia globală va reuşi să depăşească toate acestea şi că băncile centrale vor finaliza revenirea la nivelurile normale ale ratelor dobânzilor. Dar, aşa cum a semnalat Fondul Monetar Internaţional în ultimul său World Economic Outlook: "Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potrivit unui înalt responsabil iranian apropiat ayatollahului Ali Khamenei.
-
Obiceiuri și superstiții de Anul Nou. Ce nu este bine să faci pe 31 decembrie și 1 ianuarie pentru a nu rămâne fără bani tot anul ce vine
Simboluri, colinde şi obiceiuri păgâne marchează, în datina românească, ultima zi a anului vechi şi în prima a celui nou. În Muntenia se umblă cu capra, în Moldova cu ursul, „mascaţii" sunt în Bucovina, iar în noaptea dintre ani se pun vâsc, struguri şi smochine pe masă, pentru belşug.
-
TikTok, amendată cu 10 milioane de dolari pentru provocările mortale care circulă pe platformă
Venezuela a amendat, luni, TikTok cu 10 milioane de dolari pentru „neglijența" sa privind controlul provocărilor online care circulă pe platformă. Decizia vine după ce trei adolescenți din țară au murit după ce au luat parte la o provocare periculoasă.
-
O pastilă pentru câini ar putea să conțină secretul longevității oamenilor. La patrupede li s-a prelungit viața cu patru ani
O companie americană de biotehnologie se pregătește să lanseze o pastilă de longevitate cu aromă de carne de vită pentru câini, care le-ar putea prelungi viața cu până la un an - iar unii oameni de știință cred că medicamente similare ar putea face același lucru pentru oameni.
-
O serie de routere Wi-Fi sunt sub amenințare! Ce trebuie să știi despre atacurile cibernetice
Routerele TP-Link, deja în atenția guvernului Statelor Unite din motive de securitate națională, se confruntă acum cu o altă problemă majoră: un atac de tip botnet denumit Mirai.
-
Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va gestiona reducerea cheltuielilor bugetare prin reorganizări instituționale, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern din 30 decembrie 2024, ședință în care a fost aprobată Ordonanța austerității ("Ordonanța trenuleț").
-
Un gigant tech se pregătește să lanseze „creiere" pentru roboții umanoizi. Cum va funcția
Nvidia își extinde prezența în domeniul roboticii prin lansarea unei noi generații de computere compacte, Jetson Thor, în prima jumătate a anului 2025, conform Financial Times. Această inițiativă reprezintă un capitol important în strategia de lungă durată a companiei de a deveni un lider tehnologic în alimentarea roboților umanoizi și industriali.
-
Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
„Ordonanța-trenuleț" prin care Executivul vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei ar fi primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES) care este obligatoriu dar doar consultativ.
-
Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
Cercetătorii francezi au descoperit un sarcofag reînhumat ce datează din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în oraşul Luxor din Egipt, în cadrul unor cercetări desfăşurate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a altor sarcofage în acelaşi sit.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu