Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Studiul care anunta o adevarata revolutie în UEFA Champions League. Un nou format, cu mai putine echipe

Postat la: 13.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Faza grupelor UEFA Champions League nu a fost niciodata atât de dezechilibrata si de previzibila ca în perioada 2015-2018, arata un studiu al CIES Football Observatory.

Comparând numarul de puncte obtinut de câstigatoarea grupei si de ultima clasata, golaverajul acestor echipe, procentul meciurilor foarte dezechilibrate, încheiate la diferenta de cel putin trei goluri, sau relatia dintre cotele la pariuri si rezultate, se constata ca echilibrul competitiv si imprevizibilitatea meciurilor n-au facut decât sa scada dupa ce noua formula a competitiei a fost introdusa în sezonul 2003-2004.
Cifrele care arata dezechilibrul din UEFA Champions League

În ce priveste punctele, primele clasate obtin din ce în ce mai multe (de la o medie de 2,11 pe meci în perioada 2003-2006 la 2,26 în 2015-2018), iar ultimele clasate, din ce în ce mai putine (de la 0,56 la 0,45 în aceleasi perioade).

Primele clasate încheie grupele cu un golaveraj din ce în ce mai bun (de la +6,38 la +8,91), lucrurile stând exact invers cu ultimele clasate (de la -6,72 la -9,06).

Alte semne ale diminuarii echilibrului competitiv: diferenta medie de goluri în meciurile din grupe nu înceteaza sa creasca (de la 1,39 goluri în 2003-2006 la 1,64 în 2015-2018), cum creste si procentul meciurilor care se termina la cel putin trei goluri diferenta (de la 16,9% la 22,9%; 20,8 % în acest sezon).
Revolutie în UEFA Champions League?

Reformele introduse în 2008 si 2018, care au pariat pe o reechilibrare competitiva, garantând mai multe locuri (trei, apoi patru) celor mai puternice campionate, "nu au fost încununate de succes tinând cont de amploarea decalajelor economice existente, inclusiv în interiorul acestor campionate", comenteaza cercetatorii elvetieni.

"Confruntata cu presiuni multiple, UEFA este astazi într-un impas", se arata în studiu, înainte de a propune un nou format, cu mai putine echipe si o redistribuire financiara mai favorabila cluburilor care iau parte la alte competitii europene.

"În contextul actual, cu acelasi numar de participante, doar o distribuire mai eficienta a resurselor atât la nivel international, cât si national, ar echilibra situatia în grupele UEFA Champions League. Dar, aceasta solutie nu este pe placul cluburilor care domina din punct de vedere financiar piata. O varianta alternativa este aceea de a reduce drastic numarul echipelor care vor avea acces în grupele UEFA Champions League. Dar aceasta schimbare ar fi în detrimentul echipelor din tarile mai putin dezvoltate fotbalistic, iar UEFA s-ar lovi de o opozitie puternica.
Un bun compromis ar putea consta în reducerea numarului de participante în grupele UEFA Champions League, dar pastrarea unui sistem deschis de concurenta. Contrar celei mai recente reforme, compromisul ar trebui sa garanteze si un procent mai mare de venituri pentru cluburile care participa în celelalte competitii europene", mai scriu cei de la CIES.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE