Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












"Revoluția sexuală" stârnește mai multe controverse: reglementările CIO pentru sportivii transgen, criticate de experţi medicali în sport

Postat la: 19.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un grup de experţi medicali în sport a criticat, marţi, "cadrul" neconstrângător publicat la jumătatea lunii noiembrie de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) privind participarea sportivilor intersex sau transgender, care acordă federaţiilor internaţionale posibilitatea de a fixa propriile lor criterii, informează AFP.

Constatând imposibilitatea de a continua să formuleze directive uniforme, aşa cum o făcea din 2003, CIO a decis să lase fiecărei federaţii să "determine modalitatea prin care un sportiv poate fi avantajat de manieră disproporţionată în raport cu ceilalţi concurenţi, ţinând cont de natura fiecărui sport". Forul internaţional a enunţat zece principii generale care trebuie să ghideze federaţiile, mergând de la "inclusivitate" la absenţa "avantajului competitiv injust şi disproporţionat", trecând prin "primordialitatea sănătăţii şi a dreptului la viaţă privată".

În ultimii ani, mai multe cazuri de sportivi hiperandrogeni, precum atleta sud-africană Caster Semenya, sau femei transgender, precum halterofila neozeelandeză Laurel Hubbard, au provocat controverse în diferite discipline. Cei 38 de experţi medicali semnatari ai textului publicat de la secţia "Medicină Sportului şi a Exerciţiului" de la Bristih Medical Journal consideră că este vorba de o poziţie "de avantaj din considerente legate de drepturile omului, mai degrabă decât din considerente medicale sau ştiinţifice".

"Cadrul propus în 2021 de CIO şi 'absenţa prezumţiei de avantaj' în favoarea sportivilor intersex şi transgender este în contradicţie flagrantă cu consensul precedent din 2015 şi concluziile ştiinţifice", au adăugat ei. Printre semnatarii textului figurează şi responsabilul serviciului medical al Federaţiei internţionale de atletism (World Athletics), directorul medical al Uniunii cicliste internaţionale (UCI) şi preşedintele Comisie medicale mondiale de canotaj.

Aceştia consideră că "majoritatea federaţiilor internaţionale nu au nici capacitatea, nici resursele, nici expertiza necesare pentru a adopta cadrul care să reglementeze situaţia", în timp ce lor le revine să justifice orice restricţie de eligibilitate prin furnizarea dovezii de "avantaj competititiv" sau a unui risc în termeni de siguranţă. "Autorii consideră că CIO trebuie să furnizeze directive clare" şi solicită ca dezbaterea şi consultările să continue pentru a se ajunge la "un cadru echilibrat care protejează drepturile sportivilor şi acordă federaţiilor internaţionale instrumentele de care au nevoie pentru a concilia includerea şi echitatea" la competiţii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE