Pandele al lui Firea a dat "la sport" 11 milioane de euro si FC Voluntari se zbate la retrogradare. Cu aceiaşi bani, Hagi joacă în cupele europene!
Postat la: 16.08.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Există oraşe unde, de ani buni, prin diverse subterfugii, primăriile virează milioane de euro în conturile unor cluburi controlate din umbră de edili. Deşi sumele sunt foarte mari, respectivele formaţii de fotbal reuşesc rar să obţină vreo performanţă notabilă. Echipele alimentate cu bani publici sub tutela primăriilor navighează la limita dintre mediocru şi slab (unele, în ligile inferioare), nu produc profit, nu promovează jucători de valoare, nu reuşesc să atragă spectatori, nu stârnesc pasiuni.
Singura lor justificare şi menire pare a fi tocmai aceasta: să consume, anual, nişte milioane de euro din bani publici, scrie Prosport. Studiu de caz, o paralelă între două grupări înfiinţate aproape în acelaşi timp şi cu bugete oarecum apropiate:
- FC Voluntari, echipa finanţată de primarul Florentin Pandele din bani publici, şi
- FC Viitorul, echipa finanţată de Gheorghe Hagi din banii săi.
FC VOLUNTARI
Florentin Pandele a băgat, începând din 2016, milioane de euro, din banii cetăţenilor, într-o echipă care nu face performanţă, nu are spectatori şi nu promovează la nivel înalt niciun fotbalist. FOTO: Mediafax
- În primele şapte luni din 2018, prin intermediul Direcţiei Educaţie Cultural Sportivă şi Identitate Comunitară, Primăria Voluntari a alocat „pentru sport" circa 8,4 milioane de lei.
- În 2017, folosind acelaşi procedeu, Primăria Voluntari a trimis în aceeaşi direcţie aproape 16,5 milioane de lei.
- În 2016, suma s-a apropiat de 11 milioane de lei.
În total, în ultimii doi ani şi jumătate, Voluntariul a „băgat" aşadar în sport, în principal în fotbal, aproximativ 36 de milioane de lei. Adică aproximativ 8 milioane de euro. Din aceştia, majoritatea zdrobitoare a mers la fotbal.
Clubul de fotbal controlat de primarul Florentin Pandele a mai primit din drepturile TV, în ultimii doi ani, alţi aproximativ 3,2 milioane de euro:
- 1,45 milioane în 2016-2017 şi
- 1,7 milioane în 2017-2018.
Aşadar, din fonduri publice şi din drepturi TV, în intervalul 2016-2018, FC Voluntari a avut pe mână aproximativ 10 milioane de euro (socotind că un milion de euro din totalul de 8 alocate de primărie s-a dus la alte sporturi).
Rezultă, pentru FC Voluntari, un buget mediu de aproximativ 5 milioane de euro pe sezon.
De aceşti bani, FC Voluntari se bate în fiecare an să se salveze de la retrogradare.
În ultimele trei sezoane, echipa a câştigat Cupa României şi Supercupa României (2017) şi a ajuns de două ori la barajul de supravieţuire cu reprezentantele eşalonului secund.
Voluntari a terminat Liga 1
- în 2016 pe locul 12 şi a învins UTA în barajul de retrogradare/promovare,
- în 2017 pe locul 9,
- în 2018 pe locul 12 şi a învins Chindia la barajul de retrogradare/promovare.
FC Voluntari a terminat anul fiscal 2017 cu un număr de 153 de angajaţi şi pierderi de 1.279.273 de lei (aproximativ 270.000 de euro).
Anul fiscal 2016 a fost încheiat de clubul lui Pandele cu pierderi de 1.500.910 lei (aproximativ 320.000 de euro). FC Voluntari n-a declarat şi numărul de angajaţi pentru 2016.
Fişa fiscală depusă de FC Voluntari la Ministerul Finanţelor pentru 2016
Fişa fiscală depusă de FC Voluntari la Ministerul Finanţelor pentru 2017
FC VIITORUL
Gică Hagi finanţează din resurse proprii FC Viitorul. Din 2016 încoace, s-a calificat în fiecare an în cupele europene şi, în 2017, a câştigat chiar titlul în Liga 1. Foto: Mediafax
Pentru a putea evalua eficienţa cu care s-au folosit banii în acest club finanţat, în proporţie de peste 70%, din bani publici, am ales pentru comparaţie FC Viitorul Constanţa, clubul 100% privat aparţinându-i lui Gheorghe Hagi cheltuind anual un buget asemănător.
Echipa nu a primit niciun ban subvenţie de la primăria din Ovidiu, acolo unde are baza sportivă şi joacă meciurile de acasă.
Potrivit conducătorilor de la FC Viitorul, clubul - care are cea mai mare academie de juniori din România şi cei mai mulţi tineri fotbalişti transferaţi - asigură un buget mediu anual pentru prima echipă de 3,5-4 milioane de euro. O altă sumă foarte importantă, de peste un milion de euro pe an, merge către centrul de copii şi juniori.
Potrivit fişei fiscale de la Ministerul Finanţelor, FC Viitorul a avut
- în 2016 venituri totale de 28.548.648 lei (aproximativ 6,1 milioane de euro), un număr mediu de 100 de angajaţi şi o pierdere de 6.238.560 de lei (aproximativ 1,25 milioane euro).
- în 2017 venituri totale de 54.473.520 de lei (aproximativ 11,8 milioane de euro), un număr mediu de 104 angajaţi şi profit de 14.156.734 lei (puţin peste 3 milioane de euro).
Fişa fiscală depusă de FC Viitorul la Ministerul Finanţelor pentru 2016. Clubul a avut 100 de angajaţi
Fişa fiscală depusă de FC Viitorul la Ministerul Finanţelor pentru 2017
Performanţele sportive ale echipei private FC Viitorul, al cărei patron este Gică Hagi, au fost
- în 2016 locul 5 în Liga 1 şi participare în preliminariile Europa League,
- în 2017 locul 1 (a câştigat titlul) în Liga 1 şi participare în preliminariile Ligii Campionilor,
- în 2018 locul 4 în Liga 1 şi participare în preliminariile Europa League.
CONCLUZIE: Hagi face profit şi performanţe, cu clubul său privat, în timp ce oamenii primarului din Voluntari produc non-valoare şi deficit cu bani de la buget
În concluzie, paralela între două cluburi din Liga 1 cu bugete asemănătoare,
- FC Voluntari, grupare finanţată şi controlată de stat, printr-o primărie, şi
- FC Viitorul, grupare finanţată şi controlată de un patron, Gheorghe Hagi,
Arată astfel:
FC Voluntari
- are cu 50% mai mulţi angajaţi decât Viitorul,
- pierde bani în fiecare sezon (un minus declarat de 600.000 de euro în ultimii doi ani),
- se bate aproape în fiecare an să supravieţuiască în Liga 1,
- nu a reuşit să promoveze niciun jucător important în competiţie şi a vândut, potrivit site-ului transfermarkt.com, jucători în valoare de 600.000 de euro.
FC Viitorul
- a reuşit în ultimii doi ani un profit de peste 1,5 milioane de euro,
- se califică în fiecare an în cupele europene şi, într-un sezon, a reuşit chiar să câştige titlul,
- a promovat şi vândut numeroşi fotbalişti tineri. Potrivit site-ului transfermarkt.com, FC Viitorul a vândut în sezonul trecut (2017/2018) jucători în valoare de 7,7 milioane de euro, iar cu încă un sezon înainte (2016/2017) a vândut fotbalişti în valoare de 6,5 milioane de euro.
Direcţia Educaţie Cultural Sportivă şi Identitate Comunitară Voluntari a alocat pentru sport, în 2016, 10,7 milioane de lei. Principalul beneficiar a fost FC Voluntari
Direcţia Educaţie Cultural Sportivă şi Identitate Comunitară Voluntari a alocat pentru sport, în 2017, 16,4 milioane de lei. Principalul beneficiar a fost FC Voluntari
Direcţia Educaţie Cultural Sportivă şi Identitate Comunitară Voluntari a alocat pentru sport, în primele 7 luni din 2018, 8,4 milioane de lei. Principalul beneficiar a fost FC Voluntari
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Panică în fotbal: Călin Georgescu vrea sa desființeze casele de pariuri care sponsorizeaza prima ligă, Cupa României, LPF, FRF şi foarte multe cluburi
- 2.Mihai Leu a ajuns, din nou, de urgență la spital: Momente critice pentru fostul campion mondial la box
- 3.S-a încheiat lupta pentru titlu în Formula 1. Cine e campionul din 2024
- 4.A murit Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei, care a adus Cupa Campionilor la București. Avea doar 65 de ani
- 5.„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
- 6.Anchetă vastă în Italia - Mafia se infiltrează în galeriile echipelor de fotbal
- 7.Piloții Clubului de Karting Bârlad, premiați la „Gala Campionilor"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu