ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




„Palma" luată de Hagi: cum s-au adeverit toate „minciunile presei" despre fiul său, Ianis

Postat la: 02.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

„Despre Hagi nu poți să zici nimic". Fraza asta năucitoare apare într-un documentar excelent, disponibil pe Youtube, denumit „În căutarea fotbalului pierdut". Și explică de ce „Regele" Hagi și-a pierdut „coroana", în viziunea multora care l-au idolatrizat, ca jucător.

Înconjurat de oameni care s-au ghidat după această mentalitate greșită, evidențiată în documentarul pomenit, Hagi a ajuns chiar convins că are dreptate în tot ce zice și face. Iar cel mai mare rău i-a făcut, paradoxal, băiatului său. Pentru că a intrat cu „bocancii" peste cariera lui fotbalistică, nu i-a văzut limitele și carențele tehnico-tactice și a fost convins că există un complot împotriva lui Ianis, de câte ori acesta a fost marginalizat la vreo echipă.

În luna martie a acestui an, când era evident că Ianis a eșuat, la Alaves, și că nici Rangers nu-l mai vrea, managerul Farului a apărut într-o conferință-maraton și a vorbit 17 minute, fără oprire, despre Ianis. Iată niște fragmente din țipetele sale:

"Tot ce s-a zis în ziare de unii colegi ai dumneavoastră sunt doar răutăţi, prostii, minciuni. S-a ajuns să se spună că Rangers nu-l vrea pe Ianis. Sunt prostii... Ianis are contract cu Rangers. Ianis la vară e jucătorul lui Rangers. A ieşit în sondaj, când s-a votat, că e dorit de toţi (n.r. - de majoritatea suporterilor lui Rangers). E jucătorul lui Rangers, nu e că n-are echipă şi îl salvează tata, între ghilimele. Să vină înapoi la Farul? Îmi vine să râd când văd asta! Nu se mai poate. A ajuns la alt nivel."

Lunile au trecut, iar toate relatările presei, pe care Gheorghe Hagi le-a catalogat drept „minciuni, prostii, răutăți" s-au adeverit. Începând cu informația potrivit căreia Rangers a încercat, cu disperare, să scape de Ianis. „Ruptura" a fost atât de mare, încât șefii clubului l-au trimis pe internaționalul român la echipa a doua, imediat după revenirea sa în Scoția de la Euro 2024!

Din acel moment, au început încercările disperate ale impresarilor, de a-i găsi o echipă lui Ianis. Ca să ne dăm seama până unde s-a ajuns, merită să parcurgem declarația dată de Ioan Becali, pe data de 7 iulie, pentru Digi Sport: „Cu cea mai mare plăcere l-aș ajuta să-și găsească echipă. Aș cheltui bani de la mine și de la fratele meu (n.r. - Victor Becali) pentru a găsi ceva pentru Ianis".

Din păcate pentru familia Hagi, nici măcar conexiunile puternice pe care le au frații Becali în lumea fotbalului internațional n-au fost suficiente, astfel încât Ianis să reușească să plece de la Rangers. Drept urmare, toți cei implicați direct în această telenovelă s-au așezat la masa negocierilor, înainte ca perioada de mercato să se încheie vineri, la miezul nopții.

Decizia după această ședință dură? Contractul lui Ianis Hagi a fost micșorat de la 1,3 milioane de euro pe sezon la un milion de euro.

După această tăiere salarială, presa scoțiană a speculat că mijlocașul român va fi reprimit în lotul echipei mari pentru derby-ul de ieri, cu Celtic. Imediat, antrenorul Philippe Clement (50 de ani) a strivit această idee: „Am vorbit despre situaţia lui Ianis, acum câteva luni. A fost o discuţie deschisă şi sinceră cu el şi cu agentul lui. I-am spus lui Ianis că nu-l vedem numărul 10 al echipei în următoarele sezoane şi că trebuie să-și găsească alte oportunităţi. Situaţia a rămas la fel, iar acum a venit şi Bajrami (n.r - Nedim Bajrami, un mijlocaş ofensiv albanez transferat de la Sassuolo pentru 4 milioane de euro)".

Și, la câteva ore după această declarație, managerul belgian a arătat că țipetele lui Hagi senior nu-l vor intimida. Pentru că internaționalul român a fost lăsat în afara lotului pentru partida cu Celtic din deplasare, pierdută cu 0-3.

Dacă în străinătate, Ianis n-a avut tratamentul preferențial pe care și l-ar fi dorit Gheorghe Hagi, în schimb, în țară, deocamdată, el e de neatins. Dovadă și faptul că Mircea Lucescu (79 de ani) l-a inclus în lotul României pentru primele două partide din noua ediție a Ligii Națiunilor. Vorbim despre meciurile cu Kosovo (6 septembrie, deplasare) și cu Lituania (9 septembrie, acasă).

Această alegere făcută de „Il Luce" nu e, totuși, de condamnat. Pentru că, la națională, Ianis și-a făcut treaba mai mereu, atunci când s-a apelat la el. Și se întâmplă des în lumea fotbalului ca jucătorii importanți ai unei naționale să primească o mână de ajutor, când traversează un moment dificil la club. Așadar, privind lucrurile din această perspectivă, convocarea lui Ianis Hagi are sens.

Problema e alta: la naționala României, de acest favor a beneficiat cel mai mult Ianis Hagi. Pentru că nu e prima dată când prinde lotul, deși nu joacă la echipa sa de club. Prin comparație, acum a fost lăsat în afara lotului Alexandru Cicâldău, fix pentru că are o situație dificilă la Galatasaray, club care vrea să scape de el. În concluzie, mâna de ajutor care i s-a întins lui Ianis Hagi nu i-a fost întinsă și lui Cicâldău.

Și încă ceva: pe termen lung, Ianis Hagi va avea o mare problemă și cu convocările la prima reprezentativă, dacă va rămâne un fotbalist marginalizat, la Rangers. După cum a remarcat Danuț Lupu, la Fanatik Superliga: „Am spus de când a fost numit nea Mircea că Ianis Hagi va fi primul care va fi convocat, chiar dacă are sau nu echipă. Important e ca Ianis să găsească o echipă la care să joace. Nu o să poată să-l ajute nimeni, dacă nu va juca".

Florin Răducioiu, în luna martie, la Orange Sport: E evident că fiecare tată îi vrea binele propriului copil. E incontestabil asta. Dar Gică, atunci când vine vorba de băiatul lui, e mega-subiectiv, e vulcanic.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE