Greseala de incepator. Cum "a reusit" Lewis Hamilton pentru prima data in trei ani sa termine fara niciun punct o cursa in Formula 1
Postat la: 07.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Lewis Hamilton a atins din greseala un buton de pe volanul monopostului sau, la restartul Marelui Premiu de Formula 1 al Azerbaidjanului si, astfel, echilibrul franarii masinii Mercedes a fost afectat, ceea ce l-a facut pe pilotul britanic sa termine in afara punctelor o cursa pentru prima data din 2018.
La Baku, duminica, pilotul Ferrari Charles Leclerc din Monaco a pornit din pole position, dar a fost intrecut repede de Hamilton, al doilea la start. Olandezul Max Verstappen de la Red Bull, liderul clasamentului pilotilor, al treilea pe grila, a profitat de schimbul de pneuri mai rapid efectuat de echipa lui si a trecut la conducere, urmat de coechipierul sau, Sergio Perez (locul 7 la start), si de Hamilton.
Ordinea aceasta a fost pastrata mare parte din timp, chiar si dupa ce cursa a fost neutralizata cu safety car, in turul 31/51, din cauza unui accident suferit de canadianul Lance Stroll (Aston Martin). Insa cu cinci tururi inainte de final, Verstappen a suferit o pana la monopostul sau, la pneul stanga-spate, a pierdut controlul volanului si a lovit zidul de protectie de pe marginea pistei. Cursa a fost oprita cu steagul rosu, cand au mai ramas trei tururi de efectuat.
Dupa o intrerupere de peste 30 de minute, cursa a fost reluata de pe loc pentru parcurgerea celor trei tururi ramase. Hamilton a atacat la restart, a trecut in frunte, dar a franat tarziu in primul viraj si a iesit in decor, pe un drum de degajare. Britanicul a revenit pe pista pe ultimul loc si nu a mai putut castiga decat o pozitie (locul 15). Cursa a fost castigata de Perez. Dupa cursa, vorbind cu inginerii sai, el a spus: "Am lasat deschis? As fi putut jura ca l-am oprit".
Mercedes foloseste un buton de pe volan pentru a-i ajuta pe piloti sa isi incalzeasca mai bine anvelopele si franele in timpul tururilor de formare si la restartul dupa intrarea pe pista a masinii de siguranta. Butonul modifica echilibrul franarii, orientand-o catre rotile din fata, iar forta de franare suplimentara aplicata produce o caldura suplimentara in discuri, care este apoi radiata pe anvelopele din fata.
Butonul magic este de obicei deconectat pentru startul cursei, atunci cand echilibrul franarii revine la setarile normale. Cu toate acestea, Hamilton suspecteaza ca a atins cumva butonul si l-a reactivat in timp ce se forma grila la restart, cand rula alaturi de Perez.
Rugat sa explice dupa cursa ce s-a intamplat, Hamilton a spus: "Nu sunt pe deplin sigur, dar am lovit un fel de comutator care a facut sa functioneze doar franele din fata. Exista un buton pe care il avem ca sa ne ajute sa mentinem franele din fata ridicate (n.r. - la temperatura) si, pe masura ce Perez a venit spre mine, am reactionat si am atins din greseala comutatorul. S-a blocat si am mers drept inainte".
Seful echipei Mercedes, Toto Wolff, a afirmat dupa cursa ca Hamilton a declansat cumva "butonul magic" si nu a fost constient de ce a facut pana cand a calcat frana. "A atins un buton si echilibrul franarii s-a schimbat. Franarea s-a facut numai pe fata si evident masina nu s-a oprit. A fost o problema cu degetul", a spus el.
Ultima data cand Hamilton a terminat un grand prix fara niciun punct a fost la 1 iulie 2018, in Austria, cand a fost nevoit sa abandoneze din cauza unei probleme de presiune a combustibilului, care a afectat cutia de viteze. Mexicanul Sergio Perez a fost urmat pe podium la Baku de germanul Sebastian Vettel de la Aston Martin si de francezul Pierre Gasly (Alpha Tauri).
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Panică în fotbal: Călin Georgescu vrea sa desființeze casele de pariuri care sponsorizeaza prima ligă, Cupa României, LPF, FRF şi foarte multe cluburi
- 2.Mihai Leu a ajuns, din nou, de urgență la spital: Momente critice pentru fostul campion mondial la box
- 3.S-a încheiat lupta pentru titlu în Formula 1. Cine e campionul din 2024
- 4.A murit Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei, care a adus Cupa Campionilor la București. Avea doar 65 de ani
- 5.Anchetă vastă în Italia - Mafia se infiltrează în galeriile echipelor de fotbal
- 6.Piloții Clubului de Karting Bârlad, premiați la „Gala Campionilor"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu