ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Dezvăluirile românului din China: Cosmin Olăroiu explică cum au învins asiaticii pandemia

Postat la: 24.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tehnicianul celor de la Jiangsu Suning a povestit cum a revenit viaţa chinezilor la normal, după ce aceştia au reuşit să oprească răspândirea coronavirusului prin respectarea unor reguli stricte.

Cosmin Olăroiu a plecat din România spre China, mai întâi, spre finalul lunii martie. Adică, exact când, în Europa, pandemia începuse să facă ravagii!

În acel moment, planul chinezilor era să dea drumul la campionatul intern de fotbal, la data de 18 aprilie. Oricum, startul noului sezon fusese deja amânat, de la 22 februarie. Doar că, între timp, deşi fotbalul s-a reluat în toată planeta, în China încă nu se joacă! Superliga va porni la drum, abia din acest weekend, într-un nou format, menit să reducă deplasările echipelor, şi cu nişte măsuri extrem de dure.

Aflat pe banca celor de la Jiangsu Suning, din martie 2018, Cosmin Olăroiu ne-a povestit cum se face că, spre deosebire de fotbalul românesc, unde COVID-19 îşi face de cap, în China, n-a apărut nici măcar un caz, în loturile celor 16 formaţii din Superligă.

„Weekend Adevărul": Startul campionatului era programat pentru 18 aprilie. V-aţi şi dus acolo ca să pregătiţi echipa. Ce s-a întâmplat apoi?

Cosmin Olăroiu: Oficialii fotbalului şi-au dorit, într-adevăr, să începem competiţia în aprilie, dar n-au primit permisiunea Guvernului. De aceea, m-am şi întors în România şi am fost acasă, când la noi era stare de urgenţă. Cât am fost eu în România, echipa se antrena, iar eu urmăream, coordonam totul, şedinţele de pregătire şi meciurile amicale, online. Când s-a stabilit data începerii campionatului, acum aproape o lună, m-am întors în China.

Cum e viaţa acolo?

Relaxată. Pentru ei, lupta cu noul coronavirus e ca şi câştigată. Mai apar nişte cazuri, dar foarte puţine şi, de obicei, sunt „de import". Şi iau imediat măsuri. Dacă vorbim de mici focare, izolează zona în care apar cazurile respective. În rest, în oraşe, în viaţa de zi cu zi, totul a revenit la normal.

Ce măsuri s-au luat, în privinţa fotbalului, ca să fie evitată apariţia unor focare, la diferite echipe?

Uite, noi, de luni, am venit aici, la Dalian. Noul campionat are două grupe de câte opt echipe. Noi, cei de la Jiangsu, suntem în grupa A şi ne vom juca meciurile la Dalian. Stăm la acelaşi hotel cu celelalte şapte echipe care fac parte din grupa A a campionatului. Fiecare echipă ocupă un etaj al hotelului. Regulile sunt foarte stricte şi se respectă la milimetru. Purtăm mască în spaţiile închise, ne spălăm des pe mâini, avem soluţii dezinfectante la noi, în geantă, mereu. Apoi, dacă vreun jucător sau oficial de la o echipă vine la etajul unde suntem noi cazaţi, automat, primeşte două etape de suspendare! Dar, oricum, nu se pune problema ca cineva să facă aşa ceva, fiindcă aici regulile nu se discută. Se respectă şi atât.

Şi aveţi unde să faceţi antrenamente, dacă sunt opt echipe cazate în acelaşi hotel?

Bineînţeles, avem în apropiere vreo zece terenuri de antrenament. Iar meciurile le vom juca pe trei stadioane diferite, din oraş. E o organizare impecabilă aici. În plus, periodic, facem teste.

Şi cât timp veţi sta în regimul asta de izolare, de cantonament?

70 de zile.

De ce 70 de zile?

Fiindcă, în această perioadă, se vor juca cele 14 meciuri din grupa noastră. Apoi, primele patru clasate merg în play-off-ul pentru titlu, unde vin şi celelalte patru clasate din grupa B, iar ultimele patru clasate, din cele două serii, se duc în play-out.

Despre COVID-19 ce părere aveţi?

Din păcate, e o boală care se răspândeşte, din cauza lipsei noastre de responsabilitate. Dacă am respecta nişte reguli minime, de bun simţ, n-am avea problemele pe care le avem în România. 1.870 de jucători şi oficiali ai echipelor chineze au fost testaţi înainte de startul campionatului. N-a existat nici măcar un rezultat pozitiv. 7 milioane de dolari e salariul anual al lui Cosmin Olăroiu la Jiangsu Suning, formaţie pe care o pregăteşte din 2018.

Cosmin Olăroiu a ajuns la Jiangsu, la începutul campionatului din 2018, înlocuindu-l pe italianul Fabio Capello. Acesta pornise extrem de slab, cu o victorie şi două înfrângeri, în primele trei runde. Oli a reuşit să mai redreseze situaţia şi a încheiat acea ediţie de Superligă, pe locul 5. În stagiunea precedentă, echipa a terminat pe 4, aceasta fiind cea mai bună clasare, din 2016 încoace. În lotul actual al celor de la Jiangsu se află doi brazilieni, Miranda (ex-Inter) şi Alex Teixeira (adus de la Şahtior), un italian, Eder (ex-Inter), croatul Santini (fost la Anderlecht) şi ghanezul Wakaso Mubarak (fost la Alaves). Patronatul celor de la Jiangsu e asigurat de acelaşi grup de oameni care conduc şi Inter Milano. Din stafful lui Oli din China fac parte Cătălin Necula (foto) şi Gabriel Caramarin (secunzi), Eugen Nae (antrenor cu portarii) şi italianul Ferdinando Hippoliti (preparator fizic).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE