Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cozmin Guşă: Nu mă retrag din judo, dar anul viitor îl susţin pe Florin Bercean la funcţia de preşedinte

Postat la: 05.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat că anul viitor nu va mai candida la alegerile pentru şefia FRJ şi că îl va susţine în cursa pentru această funcţie pe actualul vicepreşedinte Florin Bercean. El a precizat însă că nu se va retrage din judoul românesc şi că îl va sprijini pe Bercean în cazul în care acesta va fi ales.

"Alegerile vor fi anul următor, în primăvară. Practic mai avem un an, însă sper că odată cu acest anunţ să nu-i şochez prea tare pe camarazii şi prietenii mei din judo. Eu nu mă retrag din judo, dar îl voi susţine pentru obţinerea funcţiei de preşedinte al federaţiei pe Florin Bercean, care acum este vicepreşedinte executiv. Este cel mai mare antrenor din istoria judoului românesc, s-a retras din antrenorat şi nu doar că merită la finalul carierei funcţia de preşedinte, dar cred că va fi şi extrem de util. Sigur, împreună cu mine, care îl voi sprijini pe toate palierele, pentru că el nu este atât de iniţiat, de la obţinerea fondurilor private, până la discuţia cu autorităţile administrative implicate în activitatea de judo. Am luat decizia deoarece pentru oricine, de la preşedinte de ţară până la primar, două mandate ar fi suficiente, şi eu am început în 2017. Dar am şi nişte planuri profesionale diferite de sport care o să îmi mobilizeze multă energie din 2025, şi atunci aşa este corect. Sigur că nu plec de lângă ei şi că îi voi ajuta ca şi până acum. Dacă îmi vor propune funcţia de preşedinte de onoare, cam cum se face, nu o să o refuz, dar şi dacă nu o să mi-o propună, tot îi voi ajuta", a declarat Guşă, pentru AGERPRES.

"Eu vreau să reamintesc că în 2017, când am preluat federaţia, cele trei ingrediente care pot susţine federaţia erau făcute praf, prin contribuţia lui Marius Vizer şi eu am decis să salvez situaţia. Nu mai aveam loturi olimpice, atenţie!, era un dezastru, aveam datorii şi prestigiul era la pământ. Treburile acelea le-am rezolvat destul de rapid, apoi prestigiul a durat doi-trei ani până când să îl restabilim, dar cu datoriile şi refacerea loturilor am rezolvat practic în primul an de mandat. Şi în 2021 poate că nu aş fi candidat pentru al doilea mandat şi aş fi optat tot pentru soluţia Florin Bercean, însă era pericolul ca oamenii lui Vizer să preia federaţia, şi dacă nu aş fi candidat eu, poate ar fi reuşit. Aşa i-am dat o lecţie şi lui Vizer, şi-a dat seama că mai este susţinut în judoul românesc de cei 30% din cei care l-au votat, pentru că practic pe el l-au votat, nu pe Teşeleanu, chestie care poate nu e mică pentru un candidat normal, dar pentru ditamai preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo a fost o mare înfrângere şi o mare ruşine. Şi am şi argumente, eu sunt în judo şi i-am ajutat de 20 de ani, băiatul meu a fost judoka, eu sunt prieten cu ei din vremurile acelea şi am văzut cum fiecare preşedinte pe care l-a pus Vizer, dacă nu a avut probleme cu legea aproape de mers la puşcărie, a făcut praf activitatea. Ambiţiile lui de a conduce judoul mondial şi pe cel românesc, să îşi pună prietenii care sunt de tip Borcea, adică tari în gură, dar buni de nimic, era să pună judoul pe butuci, aşa cum era şi pus în 2017 când l-am preluat eu. Acesta e motivul pentru care am acceptat să candidez şi în 2021", a afirmat Guşă.

Preşedintele FRJ consideră că Bercean ar reprezenta o soluţie bună pentru judoul românesc, având în vedere faptul că cele mai mari probleme sunt legate de creşterea standardului profesional al antrenorilor.

"Astăzi treburile sunt mai calme şi cred că soluţia Bercean este foarte bună şi pentru că principalul deficit al judoului românesc nu este legat de finanţare. Asta am rezolvat-o eu şi o să o rezolv şi după ce nu voi mai fi preşedinte. Şi nici în privinţa bazei de selecţie. Am dovedit prin titlurile de campioni mondial, campioni europeni la juniori, la cadeţi, la tineret că avem bază de selecţie. Problema noastră este legată de creşterea standardului profesional al antrenorului. Iar din acest punct de vedere prezenţa celui mai mare antrenor român în funcţie de preşedinte al federaţiei cred că rezolvă problema. Dar, încă o dată, mă repet, nu mă retrag din judo, dar îl voi sprijini pe Bercean. Şi, desigur, o altă sumă de colegi au timpul necesar să îşi facă echipa, să discute, se pot consulta şi cu mine", a mai spus Guşă.

Cozmin Guşă, 53 de ani, conduce Federaţia Română de Judo din 2017, aflându-se acum la cel de-al doilea mandat al său. În 2021 a fost votat de 118 membri afiliaţi ai FRJ, în timp ce contracandidatul său, George Teşeleanu, susţinut atunci de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, a primit doar 70 de voturi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE