Șahistul ucrainean luat în echipa României e acuzat că a trișat: a fost exclus dintr-o competiție. Federația Română are o cu totul altă variantă
Postat la: 15.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Şahistul Kirill Shevchenko, în vârstă de 22 de ani, care s-a născut în Ucraina, dar reprezintă România, a fost expulzat din concurs la Campionatul spaniol pe echipe 2024 Divizia de Onoare, care se desfăşoară în oraşul Melilla.
Potrivit chess.com, absenţa regulată a lui Shevchenko de la masă a trezit suspiciuni în runda a doua. Un telefon încuiat a fost găsit în toaletă, iar arbitrii au făcut o legătură a telefonului cu Shevchenko pe baza scrisului de mână şi a comportamentului acestuia.
Arbitrul-şef Oscar Bruno de Prado Rodriguez şi-a rezumat decizia: „Având convingerea fermă şi în lumina dovezilor adunate pe parcursul investigaţiei că acest jucător a făcut uz de telefonul mobil în timpul jocului, pe lângă faptul că a ignorat solicitările mele de a mă anunţa când a părăsit camera, încălcând regulile FIDE, decid să impun următoarea sancţiune:
Pierderea celor două partide jucate, în runda 1 împotriva lui Amin Bassem şi în runda 2 împotriva lui Francisco Vallejo Pons în baza articolului 12.8 care interzice utilizarea dispozitivelor mobile. Cei doi adversari din rundele 1 şi 2 îşi câştigă meciurile.
Expulzarea lui Kiriil Shevchenko din competiţie, deoarece este considerată o încălcare foarte gravă în temeiul articolului 1[2].9.9. Un raport complet, cu toate dovezile, va fi înaintat Comitetului Tehnic de Arbitri FEDA şi Comitetului de Etică FIDE", a precizat arbitrul.
Decizia explică faptul că o investigaţie a fost declanşată de Vallejo care s-a plâns arbitrului că adversarul său din runda a doua, Shevchenko, a petrecut prea mult timp departe de masă. Arbitrul a ridicat problema cu Shevchenko, care a spus că are o problemă şi că trebuie să meargă la toaletă. Arbitrul i-a reamintit jucătorului că este necesar să ceară permisiunea de a merge la toaletă, situată în afara sălii de joc, într-o zonă comună cu două cabine şi trei pişoare.
Vizitele au continuat, iar arbitrul i-a cerut unui membru al comitetului de organizare să investigheze. Acesta l-a văzut pe Şevcenko intrând într-o cabină individuală şi a găsit acolo un telefon mobil nou cu o notă scrisă de mână: „¡No toques! ¡El teléfono se dejó para que el huésped contestara por la noche!" ("Nu atingeţi! Acest telefon a fost lăsat pentru ca proprietarul să poată răspunde noaptea!").
Federaţia Română de Şah a reacţionat la aceste acuzaţii:
„Federaţia Română de Şah a luat la cunoştinţă de acuzaţiile care i se aduc lui Kirill Shevchenko, care joacă sub steagul României, la cea mai recentă ediţie a Campionatului de Şah al Spaniei pe echipe. Am dovedit de-a lungul timpului că tratăm cu maximă seriozitate toate regulile anti-cheating şi o vom face în continuare. Am avut, avem şi vom avea zero toleranţă pentru încălcarea regulilor de fair-play! Astfel de acuzaţii grave trebuie obligatoriu însă susţinute de dovezi solide, iar până acum au apărut public doar probe circumstanţiale. Aşteptăm detaliile cazului şi vom studia cu atenţie dovezile care îl însoţesc.
Momentan, avem doar informaţii din presă şi presupuşi martori, dar nicio comunicare oficială. Până atunci suntem de partea şahistului nostru, care neagă acuzaţiile ce îi sunt aduse. Îl vom sprijini aşa cum o facem cu toţi şahiştii noştri, în limitele regulamentelor în vigoare. Dacă vor apărea informaţii suplimentare, vom decide în cadrul Federaţiei ce este de făcut în continuare", a mennţionat FR Şah.
Shevchenko, care s-a născut în Ucraina şi reprezintă România, este numărul 69 mondial şi a devenit mare maestru la vârsta de 14 ani şi nouă luni. Printre cele mai mari realizări ale sale se numără câştigarea Campionatului European de şah pe echipe din 2021 cu Ucraina, precum şi a Blitzului individual Lindores Abbey de la Riga din acelaşi an, unde s-a clasat pe primul loc în faţa Marilor Maeştri Fabiano Caruana şi Arjun Erigaisi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
- 2.„Atât mi-a zis nenorocitul de Mircea Lucescu". Amintiri din Poiana Brașov cu Radu Banciu și actualul selecționer al României
- 3.Anchetă vastă în Italia - Mafia se infiltrează în galeriile echipelor de fotbal
- 4.Piloții Clubului de Karting Bârlad, premiați la „Gala Campionilor"
- 5.România triumfă la Campionatul Mondial de Pole și Aerial Sports 2024: 6 medalii câștigate de Clubul Sportiv „Just Champions"
- 6.De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu