Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












160 de ani de istorie a ghetelor de fotbal. De la piuneze sau cuie-n talpă până la crampoane proiectate de Inteligenta Artificială

Postat la: 23.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fotbalul a luat naștere în Anglia pe 26 decembrie 1860. La acea vreme jucătorii erau nevoiți să-și improvizeze ghetele de joc. Primii fotbaliști din istorie au intrat pe teren în cizme de piele, dotate cu piuneze sau cuie în talpă, pe post de crampoane. 160 de ani au trecut de la primul meci de fotbal din istorie, iar alegerea încălțărilor a devenit un lucru de bază pentru acutalii fotbaliști.

La începutul secolului XX au fost concepute primele ghete de fotbal. Erau confecționate din piele foarte groasă și cântăreau 500 de grame. O adevărată schimbare s-a produs în 1948. Un nou tip de ghete, cu crampoane pe filet de 18 mm (știfturi metalice ce se înșurubează) au apărut la prima Cupă Mondială din istorie. La Campionatul Mondial din 1958 a apărut un nou model de ghete de fotbal, realizat aproape în totalitate din poliamidă, pentru ca gheata să nu-și modifice forma în cazul în care intră în contact cu apa. Astfel s-a îmbunătățit și elasticitatea ghetelor, motiv pentru care jucătorii aveau mai multă forță în momentul șutului.

În 1978 pe piață e testat un nou model revoluționar de ghete, cel cu două tălpi. Una exterioară, puternică pentru a sprijini piciorul, și una moale pe interior pe a nu incomoda jucătorul în momentul schimbărilor bruște de direcție. In 1982 urmau să se livreze fotbaliștilor cele mai apreciate ghete de fotbal din istorie. Din piele de cangur, iar călcâiul avea un suport suplimentar de piele pentru stabilitate. Sub talpă a fost introdus un strat de spumă de cauciuc pentru flexibilitate iar știfturile erau din aluminiu. Au fost purtate de jucători precum Zidane, Maradona, Beckenbauer, Platini sau Miroslav Klose.

Ghetele de fotbal au continuat să evolueze și să se adapteze la stilul de fotbal din prezent. În 2012 a fost implementat un microcip în talpa anumitor ghete, ce are rolul de a înregistra și de a stoca toate mișcările jucătorului, pentru ca acestea să fie analizate ulterior. În 2013 apare talpa realizată din fibră de sticlă cu mai multe crampoane goale în interior pentru a preveni leziunile. În 2014 un model foarte creativ. Produsul a suprins prin gulerul implementat la nivelul gleznei, ce are ca rol o fixare mai bună a piciorului pentru a permite mișcări precise la interacțiunea cu mingea. În talpă a fost introdus un model de tracțiune de rotație care amplifică agilitatea jucătorului.

În 2015 rezultă cel mai ușor model de ghete de fotbal din istorie, cântărind doar 99 de grame, cu o talpă de 1 mm din poliamidă, iar învelișul exterior al ghetelor este alcătuit din fibre de poliester. Șase crampoane de plastic sunt așezate în partea superioară a piciorului pe lateral, plus încă trei în dreptul călcâiului, pentru a permite mișcări rapide ale jucătorului în orice direcție. 2016 a fost anul în care s-a renunțat la șireturi, in favoarea unui poliuretan termoplastic care fixează zona de la mijlocul piciorului. Astfel, orice contact cu balonul este doar între picior și minge. Este un model recomandat jucătorilor foarte tehnici, iar crampoanele acestuia au fost proiectate cu ajutorul inteligentei artificiale pentru eficacitate maximă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE