160 de ani de istorie a ghetelor de fotbal. De la piuneze sau cuie-n talpă până la crampoane proiectate de Inteligenta Artificială
Postat la: 23.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Fotbalul a luat naștere în Anglia pe 26 decembrie 1860. La acea vreme jucătorii erau nevoiți să-și improvizeze ghetele de joc. Primii fotbaliști din istorie au intrat pe teren în cizme de piele, dotate cu piuneze sau cuie în talpă, pe post de crampoane. 160 de ani au trecut de la primul meci de fotbal din istorie, iar alegerea încălțărilor a devenit un lucru de bază pentru acutalii fotbaliști.
La începutul secolului XX au fost concepute primele ghete de fotbal. Erau confecționate din piele foarte groasă și cântăreau 500 de grame. O adevărată schimbare s-a produs în 1948. Un nou tip de ghete, cu crampoane pe filet de 18 mm (știfturi metalice ce se înșurubează) au apărut la prima Cupă Mondială din istorie. La Campionatul Mondial din 1958 a apărut un nou model de ghete de fotbal, realizat aproape în totalitate din poliamidă, pentru ca gheata să nu-și modifice forma în cazul în care intră în contact cu apa. Astfel s-a îmbunătățit și elasticitatea ghetelor, motiv pentru care jucătorii aveau mai multă forță în momentul șutului.
În 1978 pe piață e testat un nou model revoluționar de ghete, cel cu două tălpi. Una exterioară, puternică pentru a sprijini piciorul, și una moale pe interior pe a nu incomoda jucătorul în momentul schimbărilor bruște de direcție. In 1982 urmau să se livreze fotbaliștilor cele mai apreciate ghete de fotbal din istorie. Din piele de cangur, iar călcâiul avea un suport suplimentar de piele pentru stabilitate. Sub talpă a fost introdus un strat de spumă de cauciuc pentru flexibilitate iar știfturile erau din aluminiu. Au fost purtate de jucători precum Zidane, Maradona, Beckenbauer, Platini sau Miroslav Klose.
Ghetele de fotbal au continuat să evolueze și să se adapteze la stilul de fotbal din prezent. În 2012 a fost implementat un microcip în talpa anumitor ghete, ce are rolul de a înregistra și de a stoca toate mișcările jucătorului, pentru ca acestea să fie analizate ulterior. În 2013 apare talpa realizată din fibră de sticlă cu mai multe crampoane goale în interior pentru a preveni leziunile. În 2014 un model foarte creativ. Produsul a suprins prin gulerul implementat la nivelul gleznei, ce are ca rol o fixare mai bună a piciorului pentru a permite mișcări precise la interacțiunea cu mingea. În talpă a fost introdus un model de tracțiune de rotație care amplifică agilitatea jucătorului.
În 2015 rezultă cel mai ușor model de ghete de fotbal din istorie, cântărind doar 99 de grame, cu o talpă de 1 mm din poliamidă, iar învelișul exterior al ghetelor este alcătuit din fibre de poliester. Șase crampoane de plastic sunt așezate în partea superioară a piciorului pe lateral, plus încă trei în dreptul călcâiului, pentru a permite mișcări rapide ale jucătorului în orice direcție. 2016 a fost anul în care s-a renunțat la șireturi, in favoarea unui poliuretan termoplastic care fixează zona de la mijlocul piciorului. Astfel, orice contact cu balonul este doar între picior și minge. Este un model recomandat jucătorilor foarte tehnici, iar crampoanele acestuia au fost proiectate cu ajutorul inteligentei artificiale pentru eficacitate maximă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Panică în fotbal: Călin Georgescu vrea sa desființeze casele de pariuri care sponsorizeaza prima ligă, Cupa României, LPF, FRF şi foarte multe cluburi
- 2.Mihai Leu a ajuns, din nou, de urgență la spital: Momente critice pentru fostul campion mondial la box
- 3.S-a încheiat lupta pentru titlu în Formula 1. Cine e campionul din 2024
- 4.A murit Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei, care a adus Cupa Campionilor la București. Avea doar 65 de ani
- 5.Anchetă vastă în Italia - Mafia se infiltrează în galeriile echipelor de fotbal
- 6.Piloții Clubului de Karting Bârlad, premiați la „Gala Campionilor"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu