Un fost ministru al lui Dancila vrea sa blocheze in instanta circulatia unor emailuri in care e acuzat ca "a facut din cercetare ce a facut Toader cu justitia"
Postat la: 04.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Nicolae Burnete, fost ministru al Cercetarii si Inovarii in Guvernul Dancila, in prezent presedinte al Senatului Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, si Nicolae Filip, profesor in cadrul aceleiasi universitati, au deschis un proces in care cer interzicerea circulatiei unor emailuri prin care li s-ar aduce o serie de acuzatii. Parat in proces este Doru Laurean Baldean, lector universitar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
In procesul deschis, pe calea ordonantei presedintiale, la Judecatoria Cluj-Napoca, Nicolae Burnete si Nicolae Filip au cerut obligarea lui Baldean de "a se abtine de la publicarea/transmiterea unor articole sau e-mailuri, avand partial sau integral, acelasi continut sau continuturi similare". Burnete si Filip arata ca Baldean a inceput o campanie de denigrare a lor prin trimiterea in mod sistematic a unor e-mailuri, atribuite initial altor presupuse persoane. Cei doi reclamanti sustin ca Baldean a fost identificat ca fiind autorul "tuturor mesajelor defaimatoare" odata cu transmiterea unui articol catre publicatia "Vocea Clujului".
Nicolae Burnete si Nicolae Filip au aratat in procesul de la Judecatoria Cluj-Napoca si care este continutul emailurilor a caror blocare o solicita. Fostul ministru al Cercetarii si Inovarii arata ca in emailurile atribuite lui Baldean este acuzat de "plagiat, furt intelectual, coruptie, delapidare fonduri, furt din institutiile statului". In emailuri se mai arata despre Burnete si urmatoarele: "cat timp a fost ministru (n. n. al Cercetarii si Inovarii in perioada 29 ianuarie 2018 - 31 august 2018) Burnete Nicolae a facut din cercetarea romaneasca ceea ce a facut Tudorel Toader cu justitia romaneasca aducand polul de comanda si control la minister, care e controlat politic, cat timp fost ministru nu a facut nimic benefic cercetarii romanesti in afara de a regla niste conturi".
Reclamantii mai arata ca intr-un alt email, paratul a aratat ca "Burnete si Filip sunt patriarhii hotiei sau ai smecheriilor". "Ilegalitatile si le acopera unul altuia de multe ori. (..) Se dau bani asa sume frumoase pe contracte chiar daca aceste contracte nu produc nimic efectiv sau ceea ce produc nu are nici o utilitate, sau se deconteaza prin mine bani pe care eu trebuie sa-i scot si sa-i dau directorului de contract sau altcuiva, fapta care se numeste evaziune fiscala. Astea sunt in floare mare pe la noi", mai scrie, potrivit lui Nicolae Burnete si Nicolae Filip, in emailurile a caror interzicere se solicita in instanta.
In proces, Baldean s-a aparat aratand ca "oricine poate reproduce sau produce documente pe care sa apara adresele de email ale oricui, iar "probele" inaintate de partea reclamanta, constand intr-un pachet substantial de fotocopii ale unor documente a caror autor sau origine nu este dovedita in nici un mod si a caror productie reclamantii "cred" ca este logic sa o puna in responsabilitatea paratului".
Baldean a mai aratat ca "nu exista nici o dovada ca a sustinut public, a publicat sau a cerut publicarea vreunui cuvant, propozitie, paragraf, text, articol, lucrare cu scopul denigrarii, stirbirii imaginii, hartuirii sau afectarii vietii private si sociale a reclamantilor". Lectorul universitar dat in judecata de Burnete si Filip a mai aratat ca "reclamantii sunt fostii lui profesori si mentori, existand o relatie de condescendenta intre acestia, ii vede ca pe familia lui proprie".
Despre Nicolae Burnete, Baldean a spus in instanta ca i-a fost coordonator al tezei de doctorat si il percepe "ca pe al doilea sau tata", rezervandu-si dreptul "de a nu folosi apelative jignitoare si denigratoare la adresa reclamantilor", dar "totusi adevarul iese la iveala si prin propriile actiuni, atat reclamntii cat si noi fiecare ne croim destinul".
Judecatoria Cluj-Napoca a respins cererea formulata de Burnete si Filip, aratand ca pentru a putea fi admisa pe calea ordonantei presedintiale, solicitarea trebuie sa aiba caracter urgent. "Intrucat de la data primului e-mail (13.11.2018) si pana la data formularii cererii de ordonanta presedintiala (06.04.2020) a trecut foarte mult timp, nu se poate retine urgenta luarii masurilor solicitate. Pentru a fi admisibila cererea, este nevoie de reactia prompta a persoanei care solicita luarea unei masuri provizorii, intr-un caz grabnic", au aratat magistratii Judecatoriei Cluj-Napoca.
Magistratii care au respins cererea formulata de Burnete si Filip au mai aratat ca presupunand ca lectorul Baldean "este autorul tuturor e-mailurilor, reclamantii nu au facut dovada ca acestea ar fi fost accesibile publicului larg, pentru a fi apte sa aduca atingere imaginii reclamantilor in societate, de vreme ce reclamantul a intrat in posesia lor dupa ce acestea i-au fost redirectionate de catre alte persoane (fara sa se faca dovada daca sunt la randul lor cadre didactice sau studenti), altfel nici reclamantii nu ar fi aflat de existenta acestora".
Judecatorii au mai aratat ca situatia era alta daca mesajele circulau pe Facebook, care este considerat spatiu public. "Unul dintre argumentele potrivit carora Facebook ar reprezenta spatiu public a fost tocmai acela ca nu constituie o casuta postala, astfel cum este cazul in speta, unde toate mesajele au fost transmise pe casuta postala electronica a unor persoane", se mai arata in sentinta Judecatoriei Cluj-Napoca, atacata cu apel la Tribunalul Cluj, unde procesul este pe rol.
In paralel, Nicolae Burnete si Nicolae Filip au deschis impotriva lectorului Baldean un proces civil separat. In acel dosar, primul termen este fixat in octombrie 2020.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 3.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 4.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu