ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




SONDAJ IRES: PSD avans important în fața liberalilor, USR-PLUS la egalitate cu AUR. Ce cred românii despre scandalul premierului Cîțu

Postat la: 20.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sociologul Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, a prezentat la Digi24, un nou sondaj IRES, din care reiese că 79% dintre respondenți consideră că în România lucrurile merg într-o direcție greșită. De asemenea, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 35% dintre respondenți ar vota cu PSD și 27% cu PNL.

„Este un trend oarecum constant în ultima vreme, pentru că momentele emoționale cum sunt cele de acum, o să le vedeți surprinse în alte întrebări care vorbesc despre deterioarea imaginii PNL și a partidelor care se află la guvernare", a explicat Dâncu. Votanții partidelor de guvernare s-au mutat în tabăra nehotărâților Sociologul a mai precizat că atunci când este vorba de alegeri, și nu este o perioadă de alegeri, oamenii încă nu contabilizează aceste momente proaste ale partidelor, sau aceste emoții negative.

"În general răspund doar cam 50% la această întrebare. 50% sunt nehotărâți în acest moment. Deci, într-un fel s-a îngroșat numărul celor nehotărâți, pentru că înainte de asta, ne răspundeau în jur de 65-70% cu cine votează. Acum au plecat o parte, iar această cifră a rămas oarecum ca medie, dar din mai puțin electorat. Adică s-au pierdut electori pentru partidele de la guvernare, doar că s-au mutat în zona nehotărâților. Este o perioadă de trecere. S-ar fi văzut la absenteism. Și noi îl vedem în prelucrarea datelor, pentru că acest 100% pe care îl împărțim între partide este format doar din jumătatea electoratului.

În general, oamenii înainte de a face schimbări - pentru că există o vulnerabilitate a votului pentru partide și o volatitate mare a votului -, oamenii, înainte de a se muta la alt partid, sau trec printr-o fază din asta de nehotărâre, în care se gândesc, își dau o pauză de gândire, mai dau o speranță celor care au fost înainte preferați", a mai precizat Dâncu.

În sondajul IRES au fost chestionate 1.006 persoane, eroarea fiind de +/- 3,1% . Sondajul a fost făcut în perioada 16-19 august.

- Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, care este partidul politic pe care l-ați vota?

PSD (Partidul Social Democrat) - 35%

PNL (Partidul Național Liberal) - 27%

USR-PLUS - 14%

PMP (Partidul Mișcarea Populară - 2%

UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) - 5%

Partidul Pro România - 2%

ALDE (partidul Alianța Liberalilor și Democraților) - 1%

AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) - 14%

Candidat independent - 1%

Alt răspuns - 1%.
Principalele întrebări legate de Florin Cîțu și competiția pentru președinția PNL

Dvs. ați auzit de dezvăluirile recente care îl privesc pe prim-ministrul Florin Cîțu?

11% spun că au auzit doar de scandalul legat de consumul de alcool în SUA, 3% spun că au auzit doar de incidentul legat de datoria neplătită în SUA, 59% spun că au auzit de ambele, iar 27% - de niciunul.

Atunci când a fost numit ministru de Finanțe, credeți că Florin Cîțu ar fi trebuit să spună public despre incidentul din SUA?

76% dintre cei chestionați au răspuns „da", 23% au răspuns „nu", iar 1% nu au răspuns la întrebare.

Dvs. credeți că Președintele Klaus Iohannis știa sau nu știa despre incidentul din SUA în care a fost implicat Florin Cîțu?

53% dintre respondenți cred că președintele știa, 35% cred că nu știa, iar 11% intră în categoria „nu știu/nu răspund".

Premierul Florin Cîțu a spus că preşedintele PNL Ludovic Orban știa despre această situație. În acest context, dvs. credeți că Ludovic Orban a procedat bine sau rău atunci când l-a propus pe Florin Cîțu pentru postul de premier al României?

21% dintre cei chestionați spun că a procedat bine, în timp cee 73% susțin contrariul. 6% nu s-au pronunțat.

Premierul Florin Cîțu spune că nu s-a gândit nicio clipă să își dea demisia. Dvs. ce părere aveți despre decizia premierului?

Doar 30% dintre cei chestionați spun că este o decizie bună, în timp ce 66% cred că este o decizie proastă. 4% nu au răspuns.

Dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu, cine credeți că este mai potrivit pentru funcția de președinte al PNL?

42% dintre cei chestionați spun că Orban ar fi mai potrivit pentru șefia PNL, în timp ce pentru Florin Cîțu se pronunță 21%. 31% cred că niciunul dintre ei nu e potrivit, iar 6% nu au răspuns la întrebare.

Dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu, cine credeți că va fi următorul președinte al PNL?

47% se pronunță pentru Ludovic Orban, iar 30% mizează pe Florin Cîțu. 12% dintre cei chestionați au ales varianta „niciunul".

Dvs. credeți că Florin Cîțu merită să fie președinte al Partidului Național Liberal?

Procentajul celor care au răspuns „da" este 24%, în timp ce 72% au răspuns „nu".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE