Semn de dizgrație totală în UE: Politico il "inmormântează" pe Iohannis. Oficiosul european scrie ca presedintele României n-a facut nimic in două mandate
Postat la: 10.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Jurnaliștii de la Politico - oficiosul UE - scriu pe larg despre summitul NATO, care are loc în aceste zile în SUA. Printre cei enumerați despre care publicația scrie se numără și președintele român, Klaus Iohannis.
„Când Klaus Iohannis a devenit președintele României în 2014 (și din nou în 2019), națiunea a sperat că acesta își va respecta promisiunea de a face progrese în lupta împotriva corupției. Aceste progrese nu s-au materializat niciodată. Nici ambițiile sale de a deveni următorul secretar general al NATO. El a agitat destul de mult lucrurile la Bruxelles prin depunerea numelui său, aparent fără a se consulta în prealabil în cadrul alianței, și în cele din urmă și-a anunțat retragerea pentru a elibera calea pentru Rutte.
Iohannis a co-fondat Bucharest Nine, un grup NATO de state est-europene format după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Dar această alianță este în curs de fracturare. Ungaria și Slovacia au lipsit de la summitul din iunie, iar Bulgaria a blocat o poziție unitară privind ajutorul pentru apărare acordat Ucrainei, lăsând grupul fără o declarație comună pentru prima dată.
Având în vedere că mandatul său se încheie în acest an, Iohannis este încă în căutarea unui rol internațional de vârf. Rămâne neclar dacă se va mulțumi cu un post de comisar european - are în vedere funcția de șef al apărării", scrie Politico.
Administrația Prezidențială a oferit detalii despre participarea președintelui Klaus Iohannis la evenimentul din capitala SUA, desfășurat în perioada 9-11 iulie.
„Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 9-11 iulie 2024, la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. Summitul din 2024 este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înființarea NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, care a dovedit inclusiv în perioada dificilă de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei că unitatea, solidaritatea și hotărârea Aliaților reprezintă principalele sale avantaje strategice. De asemenea, țara noastră marchează în acest an două decenii de la aderarea la NATO, apartenență care a adus cetățenilor români cele mai solide garanții de securitate din istorie. România este un aliat puternic și responsabil, un furnizor relevant de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta. În acest context, Președintele Klaus Iohannis va evidenția la Washington că apartenența la NATO este unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană și cea euroatlantică", potrivit unui comunicat de presă.
La Summitului NATO, liderii vor adopta decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, oferind mai multă predictibilitate acestuia. Totodată, liderii Aliați vor agrea asupra întăririi și a modernizării pe mai departe a posturii de descurajare și apărare colective.
Programul Summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii NATO din Indo-Pacific, precum și un eveniment aniversar. De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declarația Summitului și o Declarație a Consiliului NATO-Ucraina.
„Președintele României va evidenția, în sesiunile de lucru, importanța crucială a legăturii transatlantice și a apărării colective, în baza Articolului 5. În acest sens, va susține deciziile Aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare și va solicita acordarea unei atenții sporite Flancului Estic și Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Președintele Klaus Iohannis va sublinia, totodată, că postura NATO se fundamentează pe forțe, capabilități și aranjamente de comandă și control robuste și eficiente, capabile să răspundă tuturor amenințărilor. În cadrul reuniunii, România va susține pachetul de sprijin substanțial pentru Ucraina. Va arăta că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este ireversibilă, în linie cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la București din 2008 și de la Vilnius din 2023. De asemenea, Președintele României va pleda pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, și creșterea capacității acestora de a răspunde amenințărilor hibride în creștere. Președintele Klaus Iohannis va sprijini demersul NATO de consolidare a relației cu partenerii din Sud", se menționează în comunicat.
Alte teme care vor fi discutate de lideri la Washington se referă la „consolidarea rezilienței, răspunsul NATO la amenințările din Sud și aprofundarea cooperării cu partenerii NATO".
„În arhitectura geopolitică a lumii, Organizația Tratatului Nord Atlantic va continua să asigure cadrul necesar cooperării pe zona de securitate și de consolidare a încrederii reciproce între Aliați, oferind cetățenilor spațiului euroatlantic nivelul de securitate necesar prezervării valorilor democratice și a calității vieții", se arată în finalul comunicatului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reacția furioasă a lui Biden: Mandatele de arestare emise de CPI sunt ‘scandaloase'
Joe Biden, președintele Statelor Unite, a descris ca „scandaloase" mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru premierul și ministrul apărării din Israel, conform unui comunicat al Casei Albe.
-
Donald Trump, Viktor Orban și Maecel Ciolacu au avut o convorbire telefonică
Președintele ales al SUA, Donald Trump, premierul maghiar Viktor Orban și premierul român Marcel Ciolacu au purtat, vineri, o convorbire telefonică de aproximativ 30 de minute.
-
Greenpeace câștigă procesul împotriva mega proiectului Neptun Deep: Pericol major în Marea Neagră
Greenpeace România a câștigat primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep.
-
Anunț făcut de fostul șef al armatei ucrainene: Al Treilea Război Mondial a început deja
Valerii Zalujnîi, fostul comandant-șef al Ucrainei și actual ambasador în Marea Britanie, a susținut că al treilea război mondial este în desfășurare. Vorbind la ceremonia de decernare a premiului Ukrainska Pravda-100 din 20 noiembrie, Zalujnîi a subliniat implicarea directă a aliaților Rusiei în războiul împotriva Ucrainei ca dovadă a unui conflict global.
-
Descoperire de proporții pe o plajă din Bulgaria: clienții unui bar mâncau pe un artefact sinistru, modificat pentru a părea că este doar o masă
Un sarcofag roman de o valoare inestimabilă, un sarcofag roman vechi de circa 1.700 de ani, a fost descoperit într-un mod cu totul neobișnuit pe o plajă din Bulgaria.
-
Rețeta "Bilic" - toată lumea slăbește, e universală și dă un restart metabolic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe o rețea socială o dietă cu ajutorul căreia promite că "veți fi în formă maximă de Sărbători". Dieta trebuie ținută cel puțin trei săptămâni, dar pentru rezultate pe termen lung, perioada recomandată este de trei luni.
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul 2045, plan care ar include, printre altele, divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, conform informațiilor publicate de Interfax Ucraina, care citează surse din cadrul serviciilor de informații ucrainene.
-
S-a instituit "taxa pe țeavă": Proprietarii cu centrale termice plătesc o taxă nouă și nu e deloc mică
Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, explică faptul că în primele facturi din această iarnă a fost inclusă și "taxa pe țeavă". Toate apartamentele dintr-un bloc, inclusiv cei care au centrală termică, trebuie să plătească o cotă comună de 50% din factura de energie a blocului pentru că țevile trec și prin apartamentul lor.
-
Istoria lumii ar putea fi rescrisă, după descoperirea celui mai vechi alfabet din lume: Schimbă tot ce știam despre originea scrierii
A fost găsit cel mai vechi alfabet din lume. Este vorba despre un text antic de 4.400 de ani, găsit pe cilindri de lut într-un mormânt din Siria. Această descoperire ar putea schimba tot ce știam despre originile scrisului.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Andrei Gușă: "Opțiunea de a candida mi-a fost influențată de marea nedreptate care i s-a făcut Dianei Șoșoacă!"
- 2.Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
- 3.Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
- 4.Un fost deputat observă un detaliu ciudat la Ilie Bolojan: Îl afectează Sindromul Hybris
- 5.La Budapesta s-a pus în mișcare un plan care va schimba Europa din temelii: Reforme cum nu s-au mai văzut vreodată
- 6.Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
- 7.Fiica lui Mircea Geoană și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump. Mihaela, "dragostea mea", a plâns la momentul artistic
- 8.Sondaj CURS - Cine intră în turul II la alegerile prezidențiale: Egalitate pentru locul secund
- 9.INSOMAR - sondaj de calibrare pentru EXIT-POLL cu doar 3 zile înainte de alegerile prezidențiale. Pe cine vor românii la Cotroceni?
- 10.Analiză spectaculooasă din sondajele de opinie pentru alegerile prezidențiale
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu