ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Sclavul Ciucă le-a spus europarlamentarilor români la Bruxelles despre Schengen: "Să nu fim vocali împotriva Olandei. Să nu le zicem nimic, așa e bine!"

Postat la: 28.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, au discutat, marți, cu europarlamentarii români la Bruxelles, cărora premierul le-a transmis "să nu fim vocali împotriva Olandei". "Să nu le zicem nimic, așa e bine. Și abia după 2023 să avem o altă abordare".

Parlamentul olandez a adoptat în 20 septembrie o rezoluţie prin care solicită guvernului de la Haga să nu facă „niciun pas ireversibil" în ceea ce privește aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen până când nu efectuează „investigații suplimentare în ceea ce privește supravegherea frontierelor" de către cele două țări.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, le-a explicat europarlamentarilor că "rezoluția de la Haga este o ușă deschisă" pentru România. Aurescu le-ar fi spus că rezouția a fost cerută de premierul olandez, Mark Rutte, pentru a nu fi solicitată de extremiști. "Să îl lăsăm pe Rutte, să nu transformăm subiectul într-unul de politică internă în Olanda", ar mai fis spus Aurescu.

Cei doi oficiali români i-ar fi asigurat europarlamentari că Cehia, care deține președinția Uniunii Europene, va introduce subiectul aderării României la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului dacă România va solicita acest lucru.

Oficial, Guvernul României a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut "o discuție foarte aplicată cu europarlamentarii români, reconfirmare a faptului că, indiferent de opțiunea politică, avem în comun prioritățile României europene".

"Așa cum am pledat în toate întâlnirile oficiale avute în aceste zile la Bruxelles, România este pregătită să adere la Spațiul Schengen. Rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare din prima parte a lunii octombrie oferă o bază consistentă pentru obținerea garanțiilor politice necesare adoptării rapide a deciziei de aderare, iar acesta este mesajul pe care i-am rugat pe europarlamentarii români să îl susțină", a mai declarat Ciucă, potrivit comunicatului Guvernului.

În Olanda, după alegerile parlamentare din 15-17 martie 2021 a fost semnat un acord de coaliţie pentru perioada 2021-2025 între Partidul Conservator Liberal (VVD, membru al grupului Renew Europe), Partidul Democraţii 66 (D66, membru al grupului Renew Europe), Apelul Creştin-Democrat (CDA, membru al grupului PPE) şi Uniunea Creştină (membră a grupului PPE). La 10 ianuarie acest an a fost instalat actualul guvern de coaliţie condus de premierul Mark Rutte (VVD).

Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE