Scandal în coaliția de guvernare din cauza ordonanței "trenuleț". Liberalii sar la ceartă cu ungurii si pesedistii
Postat la: 02.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Ordonanţa "trenuleţ" a iscat primul scandal în coaliţia de guvernare. Liberalii sunt nemulţumiţi de două dintre măsurile prevăzute în ordonanţă. Mai mult, ordonanţa care aduce austeritate şi tăieri ar încalca programul de guvernare.
Două dintre măsurile adoptate de Ministerul de Finanțe au stârnit nemulțumirea liberalilor. Este vorba despre măsura privind scăderea pragului la microîntreprinderi chiar de astăzi, de la 1 ianuarie, de la 500.000 euro la 250.000 euro.
Mai mult, din 2026, va mai scădea odată pragul până la 100.000 euro. Spun liberalii că a fost o linie roșie pentru ei în campania electorală și s-au chinuit să o introducă inclusiv în programul de guvernare - apare în programul de guvernare la două capitole la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Economiei și se prevede clar în program că nu va scădea pragul la micro-întreprindere.
Guvernul a adoptat însă ordonanța "trenuleț", în care se prevede tocmai reducerea la jumătate a pragului, iar din 2026 o scădere și mai mult, până la 100.000 euro. Liberalii spun că unele măsuri au apărut peste noapte în OUG.
A doua măsură care i-a nemulțumit pe liberali se referă la creșterea impozitului pentru dividende de la 8% la 10% tot începând de astăzi, 1 ianuarie. Liberalii spun că aceste două măsuri nu au fost discutate în coaliția de guvernare și că au apărut peste noapte în Guvern. În acest context, liberalii spun că vor să aibă o discuție cu partenerii, cu social-democrații și cu cei din UDMR, în prima ședință a coaliției de guvernare.
Ordonanța Trenuleț (OUG 156/2024) a fost publicată în Monitorul oficial cu aproximativ 2 ore înainte de Anul Nou. Câteva măsuri au dispărut, unele au fost modificate și au apărut altele noi, cum ar fi cele referitoare la salariile din construcții, agricultură și industria alimentară.
- Salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este valabil și în cazul demnitarilor. Similar se va întâmpla și în cazul angajaților din primării, consilii județene și locale.
- Sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. La fel și în cazul indemnizației de hrană.
- La fel ca în ultimii ani, orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere. Excepție face personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani. Dacă nu se poate compensa cu timp liber în termen de 90 de zile, li se va plăti o majorare din solda în funcție de venitul respectiv.
- Bugetarii care pleacă din instituțiile publice nu vor beneficia de compensarea în bani a concediilor neefectuate.
- Bugetarii nu vor mai beneficia de tichete, cu excepția celor de creșă. Aici sunt incluse, într-un paragraf special, TVR și Radioul Public (angajații nu vor avea plătite nici ore suplimentare sau premii). În plus, drepturile de hrană se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
- Cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical se menține la nivelul lunii noiembrie 2024.
- Instituțiile și autoritățile publice indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu vor deconta cheltuieli de transport la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului.
- În anul 2025, pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii noiembrie 2024. De asemenea, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna noiembrie 2024.
- Îngheață angajările la stat. Excepția fac posturile unice vacante. De asemenea, instituțiile vor trebui să se încadreze în bugetul aprobat în privința cheltuielilor de personal. Prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, concursului de admitere în rezidențiat, unităților sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum și posturilor vacante aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanțare. La acest capitol mai sunt unele excepții.
- Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza eșalonat.
- Bugetarii nu vor beneficia în 2025 ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă. Această prevedere nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.
- Alocațiile copiilor nu vor mai crește în 2025, adică nu se vor mai indexa cu rata medie anuală a inflației.
- O serie întreagă de indemnizații se mențin la nivelul din 2024, cum ar fi cele pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război, văduve de război, cele acordate membrilor Academiei Române, Academiei Oamenilor de Știință din Româmnia, Academiei de Științe Medicale din România.
- Rentele viagere pentru sportivi se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
- În anul 2025 se vor acorda reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilităţile de transport pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi persoane care au luptat la Revoluție ori judecătorii și procurorii.
- Subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024.
- În 2025, judecătorii și procurorii care funcționează în instituții din cadrul autorității judecătorești, precum și personalul din Ministerul Justițiie, care sunt delegați sau detașați pentru a acoperi necesarul de posturi pentru buna funcționare a acelor instituții beneficiază de diurnă, anumite decontări de cheltuieli (vezi OUG 27/2006), în limita unui număr de maximum 300 de posturi medii zilnice.
- Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei. Același lucru și în cazul grefierilor și altor categorii de personal care ocupã funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești.
- Nu se mai actualizează cu rata inflației nici pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrilor Corpului diplomatic consular, a celor de la Curtea de Conturi, precum și cele militare.
- Pensiile nu mai cresc în 2025. Practic, valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei.
- În anul 2025, valorile garantate ale punctelor pentru acordarea serviciilor medicale în asistența medicală primară, asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice și respectiv suma orientativă/medic specialist în asistența medicală stomatologică, se mențin la nivelul valabil în trimestrul IV al anului 2024.
- Voucherele de vacanță vor fi în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, și vor fi acordate bugetarilor ale căror salarii de bazã nete din luna anterioarã acordãrii acestora sunt de pânã la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizeazã pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.
- Pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apãrare, ordine publică și securitate națională ale cãror solde de funcție/salarii de funcție/salarii de bază nete acordate în luna prestării serviciilor turistice sunt de pânã la 8.000 lei lunar, inclusiv, se decontează 50% din valoarea serviciilor turistice prestate de orice structură de primire turisticã clasificatã aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, respectiv maxim 800 de lei pentru servicii turistice prestate în valoare de cel puțin 1.600 lei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Diana Șoșoacă reacționează după ce Marine Le Pen a fost scoasă din joc: Modelul este exportat în Franța
Europarlamentara și șefa S.O.S. Romania, Diana Șoșoaca, a reacționat imediat dupa ce Marine Le Pen - lidera partidului d ...
-
Varianta "InsiPippidi": Așa, candidatul pro-european câștigă sigur. Altfel, va câștiga cel anti-sistem!
Alina Mungiu Pippidi susține ca ideea conform careia orice candidat pro-european va ajunge in finala prezidențiala cu un ...
-
Scandal în Parlament, război total pe Facebook! Neamțu vs. Paleologu - de la "putinist" la "piticanie arghirofilă"
Deputatul AUR Mihai Neamtu raspunde printr-un mesaj aparent „sofisticat", cu referire la „scrisorile lui Lut ...
-
Claudiu Târziu anunța sfârșitul lui George Simion după alegeri și faptul ca va prelua controlul total al AUR
Presedintele Consiliului National de Conducere al AUR, Claudiu Tarziu, a afirmat ca doreste sa candideze la presedintia ...
-
Lavinia Șandru: „Alegerile pot fi invalidate! BEC sfidează legea!"
Lavinia Șandru, candidata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la alegerile prezidențiale, atrage atenția asupra une ...
-
Victor Ponta, replică pentru Sorin Grindeanu: "Știi și tu din sondajele reale că voi intra în Turul al doilea cu George Simion!"
Victor Ponta ii raspunde lui Sorin Grindeanu, dupa ce fostul sau coleg de partid a afirmat ca nu are nicio șansa sa ajun ...
-
Ungurii destructureaza statul român profitând de criza bugetarilor: "Dați afară oameni de bună calitate şi care nu sunt cu carnet de partid"
UDMR profita de criza bugetarilor pentru a mai da o lovitura statului roman, cu sprijinul nemijlocit al ministrului fina ...
-
Rareș Bogdan: Cei care lingeau clanțe la ambasade după aprobare de la "marele licurici", ne spun azi cât de rea e America VIDEO
Eurodeputatul PNL, Rareș Bogdan, vorbește in podcastul "Contraste" de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu la Bruxelles, ...
-
„Românii plătesc pentru ce e al lor!" - Lavinia Șandru cere oprirea taxelor de acces la izvoarele din Olănești
Izvoarele termale din Baile Olanești, cunoscute de generații pentru efectele lor curative, au fost transformate intr-o a ...
-
Diana Șoșoacă ironizează ambițiile lui George Simion: "Mai multe șanse am eu să fiu din nou 90-60-90, decât să ajungă el președinte"
Președinta SOS Romania, Diana Șoșoaca, a lansat acuzații dure la adresa lui George Simion, susținand ca acesta ar avea s ...
-
Ce ar vrea Trump să transmită prin suspendarea Visa Waiver. Târziu: „N-ar fi de mirare să fie un gest prin care SUA semnalează Rusiei că are spațiu de manevră"
Europarlamentarul AUR Claudiu Tarziu a afirmat intr-o intervenție pentru Ziare.com, ca suspendarea Visa Waiver pentru Ro ...
-
Călin Georgescu nu dă doi bani pe suveranism: a anunțat că nu iese la mitingul de ziua lui. De frica dosarelor penale s-a ascuns la Mogoșoaia
Este anunțul momentului pentru electoratul suveranist care spera ca macar de ziua lui, Calin Georgescu sa mai iasa o dat ...
-
Sindromul "Musk": Ciolacu a trimis Corpul de Control la toate ministerele să verifice risipa bugetară
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj ferm catre toate ministerele și instituțiile subordonate Guvernului, anunța ...
-
Călin Georgescu, mesaj intrigant pentru susținători: "Să aveți încredere și răbdare. Schimbarea aduce și un val mare de împotrivire'
Calin Georgescu, fostul candidat la prezidențiale, iși indeamna susținatorii la unitate și calm inaintea manifestației a ...
-
Noaptea, ca hoții! Klaus Iohannis este în depresie. S-a autoizolat și preferă ieșirile nocturne și sub pază
A plecat de la Palatul Cotroceni aproape pe furiș. O demisie in graba și o ceremonie de ramas bun pe repede inainte. &Ic ...
-
Claudiu Târziu îl critică pe George Simion pentru protestul de ziua lui Călin Georgescu: "Turul doi nu se va face!"
Claudiu Tarziu a criticat duminica seara, intenția lui George Simion de a organiza un protest pe 26 martie, cu ocazia zi ...
-
Migrantii ne invadează pe tăcute cu acordul guvernului anti-constitutional Ciolacu: Infuzie de străini pe piața de taxi și Uber din țara noastră
Romania a introdus, dupa mulți ani de așteptare, sistemul care permite strainilor din state non-UE sa lucreze inclusiv c ...
-
Virgil Popescu-OMV umbla pe la băieții deștepți din energie sa-l "înzestreze" pe Nicușor Dan cu peste 2 milioane de euro pentru campania electorală
Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, umbla cu fofarlica useristo-sorosista ca sa-si bage coada in campania elect ...
-
Teoria "Turcescu": De ce tace Călin Georgescu? Bomba ar putea exploda peste ocean dar ar putea pulveriza jocurile murdare de la Bucuresti VIDEO
Jurnalistul Robert Turcescu are o teorie interesanta ca raspuns la tacerea suspecta a lui Calin Georgescu, care nu s-a r ...
-
Lasconi a renunțat la sfaturile lui Bob Wickers. Cu cât este plătit de USR noul consultant, Martin Burgr
Martin Burgr se lauda cu contribuții importante in doua campanii prezidențiale de succes in Europa centrala: cea a gener ...
-
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
Pe data de 21 martie, Curtea de Apel București a stabilit ca apelul facut de Cristian Popescu Piedone, prin care voia sa ...
-
Lavinia Șandru: România s-a trezit! Adevărul n-a mai putut fi ascuns în noiembrie. Un mesaj despre adevăr, sondaje și România reală
Lavinia Șandru a publicat recent un videoclip care a atras rapid atenția opiniei publice, in care comenteaza una dintre ...
-
Victor Ponta lovește puternic în foștii aliați: "Mă bucur dacă-i încurc pe candidații coaliției" - Spune că nu-l mai vrea pe Ciolacu la Palatul Victoria
Victor Ponta, candidat independent la prezidențiale, a declarat ca daca va caștiga alegerile, va schimba Guvernul deoare ...
-
Vanghelie: Becali a tâlhărit babele, femeile în vârstă, măicuțele și le-a luat terenurile!
Acuzații incredibile facute de fostul primar pesedist Marian Vanghelie. Acesta spune ca omul de afaceri Gigi Becali și-a ...
-
Conturile pro-Nicușor Dan pe Tiktok au explodat în ultimele săptămâni. Sute de mii de euro investiți în promovare
În ultimele saptamani, in special incepand cu 26 februarie 2025, pe conturile TikTok pro-Nicușor Dan s-a inregistr ...
-
Face Ilie Bolojan jocuri de culise în Palatul Cotroceni? Întâlnire secretă cu Nicușor Dan despre alegerile prezidențiale
Nicușor Dan a recunoscut ca a avut o intalnire cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni. Întaln ...
-
Anchetele după moartea tânărului în spital la Târgu Jiu, fără rezultate după patru luni. Lavinia Șandru cere explicații
La peste patru luni de la moartea lui Andrei Marius Dragan la Spitalul Județean de Urgența Targu Jiu, ancheta treneaza, ...
-
SONDAJ: În turul 2 s-ar califica doar candidați suveraniști. Cum arată procentele momentului
Sociologul Mirel Palada a publicat recent pe Facebook rezultatele celui mai nou sondaj electoral realizat de Sociopol, c ...
-
Surprize în topul celor mai bogați candidați la alegerile prezidențiale. Hectare de pășuni în SUA, venituri impresionante și pensii de lux
Candidații la alegerile prezidențiale din luna mai 2025 au depus, conform procedurii, declarațiile de avere și de intere ...
-
Cum a descris Şoşoacă că l-a găsit pe George Simion în pat cu un bărbat: "Ăla era între plăpumi, puf-uri și alte alea"
Postul de televiziune Romania TV a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din cauza unui interviu c ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu