S-a adoptat noua plafonare propusă de PSD care-i protejează financiar pe românil
Postat la: 27.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Camera Deputaților a adoptat ca for decizional, proiectul legislativ inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir și grupurile PSD, privind plafonarea dobânzilor la creditele luate de la IFN-uri (Instituțiile Financiare Nebancare). Este o nouă măsură care vine în sprijinul românilor după plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie.
Măsura propusă și votată de PSD este destinată să protejeze cetățenii împotriva practicilor abuzive, dar și să încurajeze o mai mare accesibilitate financiară a acestora. Parlamentul a adoptat legea privind plafonarea dobânzilor la creditele Instituțiilor Financiare Nebancare (IFN), proiect depus de senatorul PSD Daniel Zamfir și susținut de toți deputații și senatorii Partidului Social Democrat. Un act normativ care promovează condiții de împrumut echitabile și sustenabile pentru fiecare român.
Legea prevede că valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului. Astfel, dacă un client al unui IFN împrumută, de exemplu, 5.000 de lei, el nu poate fi obligat să returneze mai mult de 10.000 de lei. Nici o dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate obliga beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate. Această lege se va aplica inclusiv pentru creditele care sunt în derulare, iar cei care au luat credite de la astfel de instituții financiare și au clauze și dobânzi abuzive vor scăpa de ele.
A treia plafonare impusă de PSD în folosul românilor
Această măsură legislativă demonstrează că bunăstarea românilor este o prioritate pentru PSD. Plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie, măsuri care vin în întâmpinarea nevoilor cetățenilor și pentru a combate practicile speculative, au fost deja implementate la inițiativa Guvernului condus de Marcel Ciolacu. Iar efectele se simt deja în buzunarele tuturor familiilor, dar mai ales pentru cele cu venituri mici, pentru care fiecare leu contează enorm.
Printre principalele motive pentru care oamenii apelează la împrumuturi de la IFN-uri este faptul că nu au un serviciu stabil, se află în Biroul de Credite deoarece nu au reușit să-și plătească la timp sumele împrumutate de la bănci, nu pot oferi garanțiile cerute de acestea sau suma de care au nevoie este prea mică pentru a se încadra pentru un împrumut bancar. Așadar au folosit soluția de a se adresa Instituțiilor Financiare Nebancare, din nevoie, sau atrași de posibilitatea de a beneficia rapid de bani, și au fost puși până acum în situația să plătească dobânzi și de 69.467,57%, după cum au relevat oficialii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Asemenea abuzuri au fost eliminate prin legea votată în Parliament, act care merge acum la promulgare, la președintele României.
Noua lege prevede că valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului. Astfel, dacă un client al unui IFN împrumută, de exemplu, 5.000 de lei, el nu poate fi obligat să returneze mai mult de 10.000 de lei. Nici o dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate obliga beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate.
„Am ajuns la situația aberantă în România în care sunt instituții financiare non-bancare care dau credite cu o dobândă de 8.000 - 10.000, chiar și peste 20.000 la sută. Lucrul acesta e aberant. Am stabilit niște praguri, plafoane, până la care poate să ajungă costurile cu creditarea la IFN-uri", a declarat Daniel Zamfir, inițiatorul legii.
Măsura inițiată de PSD este destinată să protejeze consumatorii împotriva practicilor abuzive și să încurajeze o mai mare accesibilitate financiară. Plafonarea dobânzilor la IFN-uri este, în plus, menită să stabilizeze costurile împrumuturilor și să asigure că acestea sunt echitabile și sustenabile pentru consumatori.
Se stopează creditele cu dobânzi cămătărești de 20.000%
În multe țări, IFN-urile au fost criticate pentru practicile lor de împrumut, care implică deseori dobânzi extrem de ridicate și condiții de rambursare restrictive. În cazurile IFN-urilor băncilor, DAE (Dobânda Anuală Efectivă) se încadrează, la cele mai importante asemenea instituții, între 20% și 33%. Practic, la 1.000 de lei împrumutați pentru un an, trebuie să dai înapoi 200, respectiv 330 de lei peste cât ai luat. Există, însă, în România, IFN-uri la care rata dobânzii depășește 20.000 la sută! ANPC a fost sesizată de un client al unui IFN pentru care dobânda ajunsese să fie de 69.467,57%!
Plafonarea dobânzilor adoptată de PSD are rolul de a reglementa comportamentul IFN-urilor și de a proteja consumatorii vulnerabili. Noua măsură, ce elimină practicile abuzive ale unor IFN, se alătură acum inițiativelor Guvernului condus de Marcel Ciolacu în sprijinul românilor, respectiv eliminarea speculei prin plafonarea adaosurilor pentru prețurile alimentele de bază și plafonarea prețurilor la energie și gaze.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Se termină cu boieria bugetarilor: De la 1 ianuarie, salariile scad! Guvernul aplică tăieri pentru anumite categorii de salariați
Proiectul noii legi a salarizării în sectorul public este parte a unui set de măsuri de austeritate pe care noul Guvern le implementează.
-
O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
Un studiu sugerează că o plimbare zilnică de o oră poate adăuga aproximativ șase ore la speranța de viață, în special pentru cei mai puțin activi, scrie Science Alert, care citează British Journal of Sports Medicine.
-
Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
Brazilianul Athos Salomé, despre care New York Post a dezvăluit anul acesta că a prezis corect patru profeții, și-a dezvăluit acum previziunile pentru ceea ce ar putea urma în anul următor.
-
Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
În conformitate cu calendarul chinezesc, 2025 va fi Anul Șarpelui de Lemn, o perioadă promițătoare de transformări semnificative și oportunități importante în diverse aspecte ale vieții.
-
New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
Puternicul ziar The New York Times dedică azi spații ample unei analize a situației de criză din România, afirmînd că CCR a anulat alegerile fără a exista dovezi, ci doar exprimări vagi din rapoartele serviciilor secrete.
-
Putin: "În 2021, actualul preşedinte Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani"
Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că omologul său american Joe Biden i-a propus - în 2021 - o "amânare" a aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani", în contextul în care Kievul cere de mult timp să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
-
Boarding Pass verifică facturile despre zborurile private ale lui Marcel Ciolacu: Ce spune site-ul despre dovezile prezentate de liderul PSD
Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că ţi-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022, precizând că e posibil ca acestea să fi fost emise în perioada noiembrie 2023 - mai 2024, conform Știripesurse.
-
Șoșoacă îl face terci pe Simion: Noi negociem cu Târziu. Iata dovada! Exista un singur lider al suveranistilor si ala sunt eu!
Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, reacționează dur după ce George Simion, liderul AUR, a acuzat-o de faptul că negocierile pentru formare unei coaliții suveraniste în România s-au împotmolit din cauza ei. Aceasta spune că negocierile continuă, însă cu 'cealaltă parte' a partidului și că nu s-au purtat niciodată discuții în ceea ce îl privește pe Călin Georgescu.
-
Planul unei coaliții AUR-SOS-POT a fost defectat de Diana Șoșoacă: "Ascultăm și nu judecăm!"
George Simion, liderul AUR, a afirmat pe TikTok că s-au purtat discuțiil pentru formarea unei coaliții împreună cu partidele POT și SOS. Însă negocierile s-au împotmolit, deoarece Diana Șoșoacă refuză să-l sprijine pe Călin Georgescu în cursa pentru alegerile prezidențiale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 3.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 4.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 5.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 6.Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
- 7.Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
- 8.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 9.Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
- 10.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu