Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Revine ideea regionalizarii sub bagheta PSD: România ar putea avea 15 județe în loc de 41

Postat la: 20.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

România ar putea avea doar cu 15 județe, în loc de 41! Propunerea vine din partea mediului de afaceri și a celui academic, care au cerut autorităților reorganizarea administrativ-teritorială a țării. Comunele și orașele vor fi organizate și redefinite în funcție de numărul de locuitori, mai arată aceștia.

Scopul? Ar scădea numărul instituțiilor și al angajaților din administrație, iar cheltuielile la buget ar fi mai mici, se arată în propunere.

România are 103 municipii, 216 orașe, mai bine de 2.800 de comune și 12.900 de sate. Avem comune care au în jur de 80 de locuitori și orașe cu puțin peste o mie. Așa se explică sărăcia și lipsa de investiții în multe zone din țară. Anul trecut, din cele 3.200 de primării doar 47 au reușit să își acopere cheltuielile din taxe și impozite locale.

Ce spun specialiștii

Bogdan Daniel Vișan, secretar de stat Camera de Comerț și Industrie: „Redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori și oras cu cel puțin 10.000 de locuitori, totodată toate instuțiile ar trebuie să fie grupate. Reorganizarea administrative propusă de Camera Națională după modelul curților de apel ar aduce reale economii".

Părerea unui fost ministru al Dezvoltării

„Astăzi avem 2.390 de comune sub 5.000 de locuitori, deci 83,5 la sută nu îndeplinesc acest criteriu, avem trei județe care nu au astăzi nicio comună cu peste 5.000 de locuitori, Caraș Severin, Hunedoara și Județul Olt - în trei județe toate comunele ar trebui organizate", transmite Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE