Răzgândirea liberală. PNL ar vrea să se salveze, cu ajutorul PSD. Din nou (P)
Postat la: 21.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Este din nou blocaj în coaliția de guvernare cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale, după ce liderii PNL refuză să aplice calendarul agreat în luna martie. Atunci, liderii PSD și PNL au decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, dar și devansarea alegerilor prezidențiale în septembrie. Acum însă, liberalii ar vrea alegerile pentru viitorul președinte să fie mutate în noiembrie sau decembrie, de teamă că Nicolae Ciucă n-ar putea ajunge în turul II.
Deși la alegerile din 9 iunie PNL a avut un scor mare față de prognosticuri, liberalii au pierdut fiefuri importante cum ar fi Suceava, Maramureș, Caraș-Severin sau Prahova. Conform noilor calcule ale liderilor PNL, Nicolae Ciucă, prezidențiabilul partidului, nu ar ajunge în turul doi, în ciuda campaniei pentru Ciucă, demarată încă din luna mai.
În 2 iunie, adică înainte cu o săptămână de alegerile locale și europarlamentare, întrebat de o posibilă schimbare a datei alegerilor prezidențiale, Ciucă spunea: "Rămân în septembrie, aşa cum au fost anunţate. (...) Am închis cu decizia să avem alegerile prezidenţiale în septembrie".
Argumentele PNL, demontate de ei înșiși
Argumentele aduse de către liderii PNL în spațiul public privind modificarea datei agreate pentru alegerile prezidențiale sunt inexplicabile, având în vedere declarațiile făcute de aceștia încă din luna martie.
Spre exemplu, unul din motivele invocate de președintele liberal pentru a amâna alegerile prezidențiale ar fi perioada campaniei electorale care s-ar desfășura în luna august, lună de concedii pentru mulți români, sau suprapunerea cu începerea noului an școlar.
"Urmează să avem o perioadă de două luni de vară până în septembrie. Știu foarte bine care sunt activitățile fiecăruia dintre noi. Este perioada de vacanță, de concedii", a spus Ciucă zilele trecute.
Însă, în luna martie, Nicolae Ciucă avea o cu totul altă părere. Întrebat în cadrul unei emisiuni televizate de ce se organizează alegerile prezidențiale în luna septembrie, Nicolae Ciucă argumenta că "alegerile trebuie să se desfășoare pe baza unei perioade de timp în care să se facă campanie, fără să se suprapună peste alegerile parlamentare".
"Era o perioadă de suprapunere (n.r. - prezidențiale cu generale) care nu lăsa să se înțeleagă pentru ce se făcea campanie. E important să subliniem că am avut mereu o prezență mare la vot la prezidențiale pentru că se alege cea mai reprezentativă persoană, așa că e nevoie de ceva distinct", spunea Nicolae Ciucă, în luna martie, la Digi24.
În ceea ce privește suprapunerea procesului electoral cu debutul noului an școlar, probabil cineva ar trebui să îi reamintească liderului PNL că elevii sunt la școala și în luna octombrie, și în noiembrie și chiar și în luna decembrie.
Ratarea turului II la prezidențiale, eșecul final al PNL
În ultimii 20 de ani PNL sau, după caz, PDL, a fost la guvernare de nenumărate ori doar prin voința și dorința președintelui României, fie că a fost Traian Băsescu sau Klaus Iohannis. Astfel că singura șansă a liberalilor de a ajunge la guvernare în următorii ani este să dețină în continuare, funcția prezidențială. Victoria categorică a PSD la alegerile locale dă șansa social-democraților nu doar să câștige pentru prima dată după 20 de ani alegerile prezidențiale, ci ar putea aduce o nouă victorie și la parlamentare și, implicit, guvernarea în următorii ani.
Potrivit unor surse politice, calculele de pe masa liderilor PNL arată că, în acest moment, șansele ca Nicolae Ciucă să ajungă în turul II sunt la limită. Un eventual eșec al PNL la alegerile prezidențiale ar aduce ruperea urmașilor lui Brătianu. Acest lucru ar presupune debarcarea actualei conduceri PNL și reorganizarea taberelor interne fix înainte de alegerile parlamentare. ensiunile interne după eșecul de la prezidențiale ar putea duce la demobilizarea liderilor PNL din teritoriu și, implicit, la un scor dezastruos la parlamentare, lucru care i-ar putea scoate cel puțin pentru următorii ani, din zona guvernamentală.
Liderii PNL sunt conștienți de aceste scenarii și încearcă, de fapt, să împingă alegerile prezidențiale în noiembrie, sperând că cele trei luni îl vor ajuta pe Nicolae Ciucă să mai crească în notorietate și cu speranța că Marcel Ciolacu, principalul contracandidat cu șanse reale de câștig, va renunța la candidatură. Astfel ar putea salva cel mai vechi partid - PNL - de la cel mai mare eșec din istorie.
PSD vrea alegeri prezidențiale la data stabilită
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, vrea ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, așa cum s-a agreat anterior în cadrul coaliței de guvernare.
"Eu nu pot să mă mai uit în ochii nici unui șef de partid din România dacă aș veni ca premier să spun că schimb data alegerilor din septembrie. Am spus clar că nu voi anunța comasarea alegerilor dacă nu am un calendar clar și asumat în coaliție. Dacă vrem să mergem cu șmecherie, șmecheria se oprește la poarta Palatului Victoria. Guvernul României e guvernul României. Dacă vrei respect de la români, trebuie să te ții de cuvânt", a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, vineri.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 3.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 4.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 5.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 6.Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
- 7.Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
- 8.Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
- 9.Traian Băsescu, sustinător fervent al Elenei Lasconi: "Călin Georgescu nu este omul Moscovei, el a fost finanțat din țară nu din străinătate!"
- 10.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu