PSD se asigură că România beneficiază de 360 de noi kilometri de autostradă până în decembrie 2025 (P)
Postat la: 26.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Guvernului condus de Marcel Ciolacu a demarat un program investițional record în infrastructura mare. Noul plan de investiții va permite Companiei de Autostrăzi să livreze până în decembrie 2025, încă aproape 360 de kilometri de autostradă, faţă de circa 970 de kilometri în prezent. Acest avans fără precedent al infrastructurii reprezintă motorul dezvoltării economice și duc țara noastră mai aproape de ținta asumată de Premier, de a transforma România într-o forță economică și logistică regională.
Datele Companiei de Autostrăzi arată că aproape 320 de kilometri de autostradă sunt în construcţie numai pe A7, Autostrada Moldovei, la care se adaugă tronsonul Sibiu-Piteşti din A1 şi Cluj-Oradea din A3. Noi oraşe sunt deja conectate la infrastructură modernă, spre exemplu Târgu-Mureş, care, în ultimii doi ani, a devenit un punct de interes pentru investitori prin deschiderea de noi fabrici.
Fondurile alocate în guvernarea PSD și reorganizarea CNADNR accelerează finalizarea proiectelor
Investițiile publice în infrastructura mare prognozate pentru anul în curs sunt cu 20% mai mari decât anul trecut. Pentru 2024, sunt prevăzute peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. România se apropie astfel de ținta de 10% din PIB, anunțată de Premierul Ciolacu încă din mai 2023.
„Dacă am reuşit să investim în 2022, an cu crize suprapuse, aproape 7% din PIB în economia românească şi în firmele antreprenoriale româneşti, în special în IMM-uri, avem ambiţia ca de acum înainte să forţăm investiţii anuale de 10% din PIB!", spunea Marcel Ciolacu, în mai 2023, în cadrul evenimentului Romania Start-Up Revolution.
Anul trecut, valoarea investițiilor publice a fost de 101 miliarde de lei, adică peste 20 de miliarde de euro.
Pe lângă investițiile masive în infrastructură asumate de Guvernul Marcel Ciolacu, implementarea proiectelor de infrastructură este accelerată și de faptul că Ministerul Transporturilor a dat undă verde Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și a reorganizării fostei entități, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Astfel, vor exista două entități, CNAIR, care se va ocupa de întreținerea și administrarea infrastructurii existente, în timp ce Compania Națională de Investiții Rutiere, CNIR, va prelua tot ceea ce înseamnă investiţii, drumuri expres, autostrăzi, pasaje, variante ocolitoare.
„La ora actuală avem un ordin de ministru care nominalizează primele şapte proiecte ce urmează să le preluăm. Şi, suplimentar, vom mai lansa noi un nou proiect, Bucureşti-Giurgiu. Astfel, cele şapte proiecte care au fost nominalizate în ordinul de ministru sunt Tg. Mureş-Tg. Neamţ, secţiunea de munte autostrăzii A8. Aceasta la rândul ei este cei 157 de km, ei sunt împărţiţi în 6 tronsoane. Două dintre ele au fost deja lansate la licitaţie de colegii din CNAIR. Celelalte patru cel mai probabil le vom lansa noi la în momentul preluării. Avem autostrada Tângu Neamţ- Iaşi-Ungheni care are 93,3 km. Este în fază finală studiul de fezabilitate. Probabil noi ulterior vom lansa execuţia lucrărilor. Avem de asemenea Braşov-Bacău. Avem de asemenea Ploieşti-Braşov", a anunțat Gabriel Budescu, director general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere.
Sarcina CNIR este de a accelera implementarea proiectelor prin urmărirea lor pas cu pas, evitându-se situațiile în care prin licitații repetate sau nerespectarea termenelor de către constructori lucrările sunt întârziate.
„Eu mi-am propus să realizăm obiective în termenele licitate şi în condiţiile de calitate licitate. Să nu ajungem să ne mai blocăm, să întârziem, cum au fost cazuri când s-a ajuns la 4-6 ani în execuţia unui obiectiv, sau să le relicităm de nu ştiu câte ori. Îmi doresc să selectăm constructor care să poată executa aceste obiective, să urmărim mult mai îndeaproape contractul şi pe partea aceasta de urmărire contract cam la fel cu amenziile de circulaţie. În momentul în care constructorul ştie că este urmărit şi se aplică penalităţi încă de la bun început că a depăşit contractul cu 2-3 zile, o săptămână 2 săptămâni, se aplică penalităţi, el vede că este urmărit şi va face tot posibilul să rămână în contract şi să-şi îndeplinească cele asumate în contract", a precizat Gabriel Budescu.
Ministerul Transporturilor a cheltuit deja bugetul pe 2024 și a primit o suplimentare din Fondul de rezervă al Guvernului
Pentru acest an, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat fonduri record Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Suma totală aprobată de Parlament la începutul anului a fost de 30 de miliarde de lei, din care 20,4 miliarde de lei destinate bugetului de investiții din fonduri europene, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 29% față de bugetul anului 2023! Sunt fonduri aferente PNRR, CEF și Programului Transport 2021-2027, din care cofinanțarea asigurată de la bugetul de stat este de 11 miliarde lei.
Mai mult, prin ritmul intens de derulare al lucrărilor și investițiile masive în proiecte de infrastructură mare, Ministerul Transporturilor a cheltuit încă din primele 5 luni sumele alocate pentru întregul an. Este motivul pentru care Guvernul condus de Marcel Ciolacu a hotărât suplimentarea, cu circa 2,7 miliarde lei, a bugetului. Noile fonduri alocate de Guvernul Marcel Ciolacu vor fi utilizate pentru a menține ritmul susținut de construcție al noilor drumuri rapide (autostrăzi și drumuri expres) pe care PSD le-a demarat pentru a lega provinciile istorice ale României.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Curtea de Apel Constanţa a decis că poate începe judecata în procesul în care IPS Teodosie este acuzat de cumpărare de influenţă
Curtea de Apel Constanţa a decis că Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, poate fi judecat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă, însă decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată în trei zile de la comunicare. Curtea de Apel Constanţa a respins, joi, cererile prin care era contestată legalitatea actelor de urmărire penală.
-
În Antarctica s-a făcut o descoperire care schimbă istoria omenirii: Evoluția Pământului a fost diferită
Oamenii de știință din Germania și Marea Britanie au descoperit pentru prima dată chihlimbar în Antarctica. Aceasta este una dintre cele mai puternice dovezi de până acum că în apropierea Polului Sud a existat cândva o pădure tropicală mlăștinoasă, potrivit Science Alert.
-
FBI a intrat pe fir după ce un bărbat care a pariat pe victoria lui Trump a câştigat 85 de milioane de dolari
Agenții FBI au efectuat miercuri o razie în locuința din centrul New Yorkului a directorului general al Polymarket, Shayne Coplan, confiscându-i telefonul și alte aparatele electronice, a confirmat compania, scrie Reuters.
-
Cum ajung în România gaze rusești cu altă etichetă. La vară gazele vor fi mai scumpe decât în această iarnă
România nu și-a diversificat cu adevărat importurile de gaze și continuă să importe gaze rusești care anterior au fost plimbate prin alte țări, precum Turcia sau Azerbaidjan.
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat PSD) au călătorit de mai multe ori în cursul anului 2022 la Nisa împreună cu familia Vicol - Ciorbă cu un jet privat închiriat de Nordis de la compania Țiriac Air, au declarat pentru G4Media.ro multiple surse politice și din mediul de business.
-
După curentul electric, urmează și scumpirea polițelor RCA. Impact major asupra inflației în 2025: „Tarifele vor crește cu cel puțin 30%"
Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna octombrie 2024, la 4,67%, de la 4,62% în septembrie, iar în continuare predicțiile nu sunt deloc îmbucurătoare. Experții din domeniu prevăd pentru anul 2025 scumpiri mari la energie și gaze, dar și pentru polițele RCA, al căror preț s-a triplat în ultimii 3 ani.
-
Bătălie strânsă pentru turul 2 între George Simion și Elena Lasconi. Nicolae Ciucă se prăbușește in sondaje
Cel mai nou sondaj de opinie cu privire la intențiile românilor de vot la alegerile prezidențiale arată o bătălie strânsă între candidata USR Elena Lasconi și cel AUR George Simion pentru intrarea în turul 2 al alegerilor, alături de candidatul PSD Marcel Ciolacu.
-
"Băieții deștepți" cresc prețurile energiei înainte de eliminarea plafonului. Cum sunt afectate facturile românilor de costurile record
Prețurile pe piața energiei electrice vor atinge un nou record joi, 14 noiembrie, cu un preț mediu de închidere de peste 1.660 de lei pe megawatt-oră. Un astfel de preț este semnificativ mai mare decât ceea ce plătesc românii în momentul de față, când costurile sunt încă plafonate, dar limitele dispar începând cu aprilie 2025.
-
De frica inundațiilor, spaniolii și-au înfoliat mașinile și le-au legat de stâlpi
Spaniolii din regiunile de pe Costa del Sol, în special cei din Malaga, Marbella și Compania, sunt extrem de îngrijorați de posibilele inundații ce ar putea să le ia mașinile, așa cum s-a întâmplat recent în întreaga regiune Valencia.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Andrei Gușă: "Opțiunea de a candida mi-a fost influențată de marea nedreptate care i s-a făcut Dianei Șoșoacă!"
- 2.Diana Șoșoacă face o piruetă spectaculoasă: "Le-am dat șah-mat. De ce?!"
- 3.Noul baron pesedist de Vrancea N. Halici și-a pus soția șoferului său, pe un loc eligibil la Camera Deputaților. Halici le-a cerut celor prezenți pe liste și demisiile în alb!
- 4.Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
- 5.Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
- 6.Un fost deputat observă un detaliu ciudat la Ilie Bolojan: Îl afectează Sindromul Hybris
- 7.La Budapesta s-a pus în mișcare un plan care va schimba Europa din temelii: Reforme cum nu s-au mai văzut vreodată
- 8.AUR tocmai a primit cea mai dură lovitură din această campanie. Reacție furibundă a lui George Simion
- 9.Fiica lui Mircea Geoană și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump. Mihaela, "dragostea mea", a plâns la momentul artistic
- 10.Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu