PSD ia măsuri pentru a susține financiar agricultorii cu producții afectate masiv de secetă (P)
Postat la: 18.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
PSD pregătește măsuri de sprijinire a agriculturii, aflată sub cod roșu din pricina secetei și a temperaturilor care au atins valori extreme nu doar în această perioadă, ci și în lunile precedente. Guvernul Ciolacu a demarat procedurile de despăgubire pentru a urgenta transferul sumelor către cei afectați. Aceste măsuri reconfirmă angajamentul PSD de a susține fermierii români și de a promova agricultura ca un pilon central al dezvoltării economice a țării, concretizat deja în investiții record în acest sector.
Ministrul social-democrat al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că fermierii afectați vor primi despăgubiri și au fost demarate deja toate procedurile necesare pentru ca aceștia să intre cât mai rapid în posesia sumelor care le vor permite să reducă din pierderi și să evite insolvența sau falimentul.
"Obligatoriu trebuie să fie plătite calamități către fermieri. Trebuie să luăm măsuri radicale, pentru că este ai treilea an de secetă în România... Fermierii români trebuie să fie ajutați în această perioadă, iar datoria mea ca ministru și a ministrului de finanțe, e să găsim sumele necesare să plătim", a precizat Florin Barbu.
PSD va da despăgubiri de până la 250 euro pe hectar
Ministrul a anunțat că există deja Comitete de Situații de Urgență pentru culturile de toamnă și se instituie altele, similare, pentru cele de primăvară, care vor identifica zonele afectate de vremea extremă.
"Pe culturile de toamnă deja avem Comitetele de situații de urgență. Suprafețele nu sunt foarte mari, vorbim de aproape 100.000 de hectare calamitate pentru culturile de toamnă. Pentru culturile de primăvară sunt zone afectate și vreau să vă spun că din estimările noastre, din deplasările pe teren, cred că până în septembrie gradul de afectare va ajunge undeva la două milioane de hectare atât de porumb, cât și de floarea-soarelui. Aceasta este prima estimare a noastră. Bineînțeles, comitetele de situații de urgență trebuie să întocmească acele procese verbale de despăgubiri", este evaluarea Ministrului Agriculturii.
Florin Barbu a făcut și o estimare privind cuantumurile pe care le-ar putea primi fermierii ca despăgubiri pentru secetă, în așa fel încât să existe garanția că se vor evita situațiile din anii precedenți, atunci când partidele de dreapta s-au aflat la guvernare, iar despăgubirile au fost plătite cu întârziere sau au fost așteptate în zadar de către agricultori.
"Cred că un cuantum la suprafața totală calamitată pe medie ar fi undeva între 200 și 250 euro pe hectar, ca să fim realiști, să putem ajuta fermierii români. Este un efort financiar dar trebuie să ne protejăm fermierii. Trebuie să protejăm în primul rând capitalul românesc. Trebuie să protejăm fermierii pentru că foarte mulți fermieri sunt în zonele în care nu sunt sisteme de irigații și al treilea an consecutiv de secetă duce ca orice societate să meargă pe pierderi și bineînțeles, urmează pasul următor de insolvență și faliment. Eu nu-mi doresc ca ministru al agriculturii, cât este mandatul meu, să văd firme care intră în insolvență", a spus Florin Barbu în emisiunea Agrostrategia de la TVR1.
Pentru PSD, agricultura este pilon central al dezvoltării economice
PSD a demonstrat un angajament puternic față de dezvoltarea agriculturii în România. La inițiativa Premierului Marcel Ciolacu, în 2024 acest sector a primit un buget record de 4 miliarde de euro, cu 1,3 miliarde mai mult decât anul trecut, fonduri europene si de la stat. În plus, recent, guvernul a alocat încă un miliard de lei pentru subvenții și fermieri.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Politicile PSD fac România principalul exportator de cereale din UE
Prin sprijinul acordat de PSD agriculturii, România a reușit să își consolideze poziția pe piețele internaționale de cereale, demonstrând că investițiile și politicile agricole eficiente pot aduce rezultate semnificative pentru economia națională.
Aceste eforturi au crescut exporturile de cereale românești, în anul comercial încheiat în iunie 2024, cu 21% față de anul comercial 2023, chiar și în contextul unor provocări economice globale. Astfel, potrivit datelor statistice europene, în anul comercial 1 iulie 2023 - 30 iunie 2024, România a exportat 10.685.818,9 tone de cereale pe piețele terțe, față de cele 8.540.075,8 tone exportate în anul precedent. Mai mult, România este lider în Uniunea Europeană la exportul de grâu dur, utilizat preponderent pentru fabricarea pastelor făinoase, dar și la porumb.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
- 10.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu