Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Propunerile PER pentru colectarea deseurilor pe patru fractii, obligatorie de la 1 iulie

Postat la: 24.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De la 1 iulie, colectarea deșeurilor pe patru fracții a devenit obligatorie: resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic. Potrivit legii, containerele obișnuite vor fi înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte. Firmele de salubritate care nu respectă regulile vor fi amendate cu suma între 20 000 - 40 000 lei iar persoanele fizice care nu se adapteaza noilor reguli vor fi amendați cu până la 2000 de lei.

PER propune urmatoarele obiective si masuri:

- Legiferarea Răspunderii Extinse a Producătorului prin care compania care pune un anumit produs pe piața are obligația de a furniza strategia de valorificare a acestuia la încheierea ciclului de viață.
- Transformarea deșeurilor într-o resursă, în acord cu prevederile UE.
- Accelerarea realizării sistemelor integrate de gestiune a deșeurilor, inclusiv prin îmbunătățirea absorbției fondurilor europene.
- Extinderea și îmbunătățirea sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor.
- Integrarea politicii de mediu în celelalte politici sectoriale și aplicarea principiilor dezvoltării durabile.
- Îmbunătățirea gradului de educare și conștientizare, informare, consultare și participare a tuturor cetățenilor în luarea deciziilor privind mediul.
- Promovarea educației ecologice, stabilirea unui parteneriat cu Ministerul Educației Naționale pentru stabilirea de curricule specifice.
- Redeschiderea industriilor locale prin folosirea materiilor prime reciclate (de exemplu, Romcarbon, Stirom).
- Includerea criteriului de sustenabilitate cu titlul obligaroriu în cadrul proceselor de achiziție publică.

"După aproape trei decenii politica româneasca nu a putut să pună interesul protejării și dezvoltării mediului de viață al românilor mai presus decât interesele electorale sau de grup. Starea națiunii române, a prezenței și viitoarelor generații depind de modul în care vom ști să ne exploatăm și să ne gestionăm resursele în propriul nostru interes.", afirma Simona Man, prim-vicepresedinte al PER.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE