Proiectul de modificare a definiţiei familiei în Constituţie, adoptat pe articole de Camera Deputaţilor
Postat la: 28.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Plenul Camerei Depuțatilor a adoptat pe articole, luni, propunerea legislativă de revizuire a Constituției care prevede că familia se întemeiază pe casătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.
Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor". În forma actuală, Constituţia spune că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi. Marți, 28 martie, deputații vor da votul final în privința proiectului de lege pentru modificarea Constituției. Rezultatul votului este unul previzibil în condițiile în care deputați ai PSD, ALDE și PMP au anunțat că grupurile parlamentare din care fac parte vor susține proiectul de lege.
Liberalii Ben-Oni Ardelean și Andrei Gheorghe au susținut, în timpul dezbaterii, fără rezerve propunerea de modificarea a Constituției. Deputatul Ben-Oni Ardelean a făcut apel, în prima parte a discursului său, la a menține ceea ce este stipulat în Codul Civil, făcând referire la definiția familiei din acest pachet legislativ. „Ne păstrăm identitatea sau cedăm în faţa presiunilor externe, unele dintre ele mai vocale faţă de altele. Trebuie să definim cine suntem noi. Acest vot este o certificare a faptului că avem coloană vertebrală şi că putem să susţinem identitatea noastră dincolo de orice fel de ingerinţe venite din diverse sfere", a spus Ardelean.
„Ca unul care susţin familia creştină, mi se pare un moment de referinţă pentru România. În ultima perioadă, valorile identitare ale societăţii în care trăim sunt tot mai atacate peste tot pe glob. Familia a devenit o ţintă. Relativizarea moralei are ca obiectiv relativizarea familiei (...) Nu se restrânge absolut niciun drept. Este vorba doar de o clarificare a legislaţiei şi de întârire a ceea ce reprezintă familia în România", a spus Andrei Gheorghe. Singurul amendament susţinut în plen a fost cel al deputatului PNL Gabriel Andronache. „Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin încheierea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie având la bază egalitatea între soţi, îndatorirea şi dreptul la creşterea, educaţia şi instruirea copiilor", este amendamentul propus de către Andronache, sprijinit de către conducerea PNL.
Andronache a amintit că în dezbaterile comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului Civil în legislatura precedentă s-a convenit că definirea căsătoriei ca uniunea dintre bărbat şi femeie să fie inclusă în Codul Civil, fără ca această normă să fie constituţionalizată pentru a nu afecta drepturile şi libertăţile unor cetăţeni. „Iată că ce am discutat atunci acum se încalcă. Am deschis atunci Cutia Pandorei atâta vreme cât înţelegerea politică a fost ca amendamentul să rămână doar în legislaţia de nivel organic. În mod evident, prin constituţionalizare, vom încălca drepturile undamentale ale unor cetăţeni. Este evident că excludeţi filiaţia din Constituţie, este evident că mama care îşi creşte copilul nu va mai fi protejată de o normă constituţională. Textul aşa cum este propus este o greşeală", a spus Andronache.
El a amintit că textul Cartei Drepturilor Omului face o distincţie între dreptul la căsătorie şi dreptul la întemeierea unei familii. „A include noţiunea de familie în noţiunea de căsătorie este o greşeală (...) Vă amintesc că denumirea articolului 48 din Constituţie este Familia, nu Căsătoria", a argumentat liberalul. Andronache susţine că scopul modificării Constituţiei în ce priveşte definirea familiei este restrângerea drepturilor femeii în România. Amendamentul său a fost respins cu 96 de voturi „împotrivă", 18 „pentru" şi 8 abţineri.
Coaliţia pentru Familie a strâns 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
-
Furtună pe piața energiei regenerabile din cauza lui Donald Trump
Noile declarații ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, despre turbinele eoliene au creat confuzie și îngrijorare pe piața energiei verzi. Cu două săptămâni înainte de a prelua oficial mandatul, el a spus că va încerca să se asigure că nu vor fi instalate noi turbine eoliene în timpul mandatului său.
-
Zuckerberg se gudură la Trump: Acuză că oficialii administrației Biden țipau și înjurau când solicitau cenzurarea Facebook
Într-un episod al emisiunii "The Joe Rogan Experience" difuzat vineri, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a prezentat o imagine a funcționarilor administrației Biden care certau personalul Facebook în timpul cererilor de eliminare a anumitor conținuturi de pe platforma social media.
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant, foarte rar, pe cerul nopții: alinierea a șapte planete. Conjuncția lui Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
- 10.Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu