ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Proeictul "Autonomia Ţinutului Secuiesc" a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. O formalitate birocratica pe masa Senatului

Postat la: 29.04.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Adică, printr-o formalitate birocratică, fără votul deputaţilor, ajunge astfel la Senat, unde senatorii nu mai pot amâna.

Pentru a fi adoptat, este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Ei nu pot amâna votul, aşa cum au făcut deputaţii. "Regiunea autonomă" va cuprinde, potrivit proiectului de lege adoptat de deputaţi (prin neprezentare), judeţele Covasna şi Harghita, precum şi "scaunul istoric Mureş", care aparţine de judeţul Mureş. Inițiativa legislativă a fost depusă, cu două zile înainte de Crăciun, de deputaţii UDMR Biro Zsolt Isvan și Terza Kulcsar Jozsef Gyorgy şi a fost adoptată tacit, la 23 aprilie, ca urmare a depăşirii termenului de 45 de zile. Proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaţilor a fost înaintat la Senat, care este Cameră decizională.

Proiectul de lege care a trecut de Camera Deputaţilor prevede că: Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României. În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Autorităţile regiunii autonome sunt: Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, Preşedintele Ţinutului Secuiesc. Autoadministrarea Ţinutului Secuiesc se exercită prin Consiliul de Autoadministrare ales prin alegeri libere şi generale, prin votul secret şi direct al cetăţenilor cu drept de vot având domiciliul stabil pe teritoriul regiunii autonome. Consiliul de Autoadministrare va stabili simbolurile Ţinutului Secuiesc.

Competenţele regiunii sunt stabilite prin prezentul statut al regiunii, de lege, sau de dreptul internaţional, iar competenţele specifice ale regiunii nu pot fi puse în discuţie sau limitate decât prin lege sau aplicând dreptul internaţional, scrie în Proiectul de lege. „Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice. Acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii."
Prima reacţie - Viorica Dăncilă: Este un afront la adresa suveranității statului român

"Adoptarea tacită a proiectului de lege care acordă autonomie așa-zisului Ținut Secuiesc este o chestiune extrem de gravă, din toate punctele de vedere. Este un afront la adresa suveranității statului român", spune fostul premier și lider PSD Viorica Dăncilă, într-o postare pe care a făcut-o pe Facebook marți seara, după miezul nopții.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE