Premieră după 1990: PSD, PNL, PMP și ALDE și-au dat mâna ca să facă jocul UDMR în Comisia SIE
Postat la: 07.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, ieri, propunerea legislativă pentru majorarea numărului membrilor Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului de Informaţii Externe, votul final fiind programat pentru şedinţa de astazi.
Proiectul depus de deputaţi de la toate partidele prevede creşterea de la cinci la şapte a numărului de membri ai Comisiei de control a activităţii Serviciului de Informaţii Externe (SIE), pentru a se asigura participarea la procesul decizional a tuturor grupurilor parlamentare. Prin marirea numarului de membrii se arunca la cos de dragul UDMR si ultima cutuma din Parlamentul Romaniei: Comisia de control a activităţii SIE era singura comisia din Parlamentul Romaniei unde, dupa 1990, UDMR nu avea niciun membru.
Propunerea legislativă care modifică, în acest sens, art. 3 alin. (1) din Legea 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe a fost iniţiată de deputaţii Marcel Ciolacu (PSD), Eugen Nicolăescu (PNL), Dan Barna (USR), Attila Korodi (UDMR), Constantin Avram (ALDE), Eugen Tomac (PMP). "Controlul asupra activităţii SIE este exercitat de Parlamentul României cu respectarea secretului asupra mijloacelor şi surselor de informare. În acest scop se constituie o comisie specială formată din patru deputaţi şi trei senatori, aleşi din cadrul comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale celor două Camere", prevede proiectul.
Modificarea se impune pentru a se asigura participarea la procesul decizional a tuturor grupurilor parlamentare, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive. "Astfel, creşterea numărului de membri ai Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe de la trei deputaţi şi doi senatori la patru deputaţi şi trei senatori va asigura o mai bună gestionare a procesului de control parlamentar a activităţii acestui serviciu", mai arată iniţiatorii.
Deputatul PMP, Eugen Tomac, a spus, la dezbaterile generale, că este bine că s-a ajuns la un consens politic pentru a modifica în acest sens legea de funcţionare a SIE. "Mă bucur că am găsit consens pentru a modifica legea privind controlul Serviciului de Informaţii Externe. Sper ca în cel mai scurt timp să găsim un consens şi pentru a modifica hotărârea cu privire la funcţionarea Serviciului Român de Informaţii astfel încât să mărim şi acolo numărul de membri", a spus Tomac.
"PNL salută consensul realizat prin promovarea acestui proiect de lege, sperăm că PSD va avea minte şi va respecta şi cutuma privind conducerea comisiei, dacă nu acum, într-un viitor apropiat", a adăugat deputatul liberal Victor Paul Dobre. Camera Deputaţilor este prima sesizată cu acest proiect de lege, Senatul este for decizional.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
-
Furtună pe piața energiei regenerabile din cauza lui Donald Trump
Noile declarații ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, despre turbinele eoliene au creat confuzie și îngrijorare pe piața energiei verzi. Cu două săptămâni înainte de a prelua oficial mandatul, el a spus că va încerca să se asigure că nu vor fi instalate noi turbine eoliene în timpul mandatului său.
-
Zuckerberg se gudură la Trump: Acuză că oficialii administrației Biden țipau și înjurau când solicitau cenzurarea Facebook
Într-un episod al emisiunii "The Joe Rogan Experience" difuzat vineri, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a prezentat o imagine a funcționarilor administrației Biden care certau personalul Facebook în timpul cererilor de eliminare a anumitor conținuturi de pe platforma social media.
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant, foarte rar, pe cerul nopții: alinierea a șapte planete. Conjuncția lui Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025.
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, echipa VideoLAN a anunțat integrarea inteligenței artificiale în player-ul open source, ceea ce va permite generarea în timp real a subtitrărilor și dublajelor pentru orice tip de conținut video.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 9.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
- 10.Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu