Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Predoiu e papagalul lui Karner - Austria pune cruce aderării României la Schengen: "Nu suntem deschiși pentru extindere!"

Postat la: 23.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat miercuri, în timpul unei conferințe de presă comună cu ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, că poziţia ţării sale este că sistemul Schengen, ca întreg, nu funcţionează, de aceea Austria se opune extinderii acestuia.

„Poziția noastră e că sistemul Schengen, ca întreg, nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Vedem că sunt controale la frontieră între Germania și Austria, între Austria și Ungaria, între Ungaria și Slovenia. În Germania s-a discutat despre control la frontiera cu Polonia. E un semnal clar că sistemul ca întreg nu funcționează și de aceea nu consider că o extindere e oportună la momentul actual", declară Gerhard Karner.

Austria s-a opus, la Consiliul JAI din decembrie 2022, aderării României la Spațiul Schengen.

„Discuțiile au fost amicale, dar foarte serioase. Obiectivul meu și pe parcurs am văzut că și al dlui ministru Karner a fost să construim azi un început de colaborare, să întoarcem pagina în subiectul Schengen. Să construim acea încredere care să ne ducă pe cel mai drum scurt către obiective comune, ale Austriei și ale României, inclusiv Schengen. Am vrut să mă asigur dacă există reproșuri sau slăbiciuni în modul în care România protejează frontierele", spune Cătălin Predoiu.

Ministrul de Interne a precizat că „a fost foarte fericit " să constate că Austria vede progresele României.

„Temele vom continua să le facem pe protecția frontierelor și pe cooperarea bilaterală. Am înțeles în cadrul întâlnirii și îi mulțumesc domnului ministrul pentru franchețea cu care a discutat, Austria nu cu România are o problemă, polițiștii români își fac treaba și la frontieră și în cooperarea polițienească. Suntem gata să continuăm această muncă împrreună", a mai afirmat Cătălin Predoiu.

Predoiu menționează că România va continua să sprijine Austria și țările europene „în reformarea sistemului de migrație și azil european, a cadrului legislativ privind protecția frontierelor". „E primă întâlnire, vă asigur că și și altele, o muncă pe care o începem și sunt convins că vom continua până când vom ajunge la un rezultat, într-un termen rezonabil", încheie Predoiu.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE