Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Predicțiile FT: Europa se întoarce în epoca de piatră. Urmează crize în serie!

Postat la: 09.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Turbulenţele produse de pan­demia de COVID în economia glo­bală şi în societate, penuriile, crizele economice multiple, războiul pornit de Rusia în Ucraina şi ambi­ţiile Chinei de a deveni superputere fac viitorul, chiar şi cel pe termen scurt, să fie nesigur. Dar în acest haos ziariştii de la Financial Times încear­că să facă un pic de ordine.

Ei cred că sunt şanse mici ca violenţele din Ucrai­na să înceteze anul acesta, că există posibilitatea ca Europa să se confrunte cu pene de curent, că Re­zerva Federală ameri­cană, cea mai puternică bancă cen­tra­lă din lume, va ţine sus dobânzile până la finalul lui 2023 şi că China va reuşi să-şi regă­sească calea spre o creştere econo­mică de peste 5%. În Ucraina, guvernul de la Kiev nu pare dispus la compromisuri cu Moscova sau cu altcineva în privinţa teritoriilor ocupate de ruşi şi va con­tinua lupta pentru eliberarea lor.

De cât de rapid va fi avansul armatei ucrainene şi cât de bine se va ţine pe poziţii depinde în mare măsură de tehnica militară furnizată de Occi­dent, care doar foarte încet acceptă furnizarea de armament greu, cum ar fi tancuri. În aceste condiţii, 2023 cel mai probabil nu va aduce pace în Ucraina. De acest război depind o serie de crize din Europa, printre care cea de energie.

În această iarnă, unele state europene se pot confrunta cu pene de curent, acest lucru depinzând de cât de geroasă va fi vremea. În 2022, fluxurile de gaze ruse au fost în mare parte intacte până în iunie. În 2023, acestea se vor apropia probabil de zero, iar gazele naturale lichefiate doar cu greu le-ar putea înlocui.

Gazele sunt înlocuite cu cărbu­ne, sunt probleme la mai multe cen­trale nucleare. Sistemul energetic este ten­sionat de 18 luni. Pericolul ca undeva ceva să crape creşte. Vor crăpa şi bursele din SUA? Indicele bursier S&P este aşteptat să scadă cu 10%, sub şocul dobânzilor mari ale Fed şi al încetinirii economice care ero­dează profiturile.

Fed pare că nu se grăbeşte să ief­ti­nească creditul. Oficialii instituţiei văd dobânda de politică monetară la 5% până la finalul anului, poate chiar mai sus. Aşteptările pieţelor sunt ca dobân­zile să înceapă să scadă de la 4,9%, nivel ce va fi atins în primul se­mes­tru, ceea ce probabil nu se va în­tâm­pla. Fed nu se grăbeşte şi este prudentă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE