PNL vrea să schimbe Codul Penal: Probleme pentru cei care refuză să achite amenzile
Postat la: 18.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mai mulţi deputaţi PNL au depus, joi, la Parlament, o propunerea legislativă prin care se impune un termen clar de executare a deciziei instanţei referitoare la munca în folosul comunităţii.
"În practica socială sunt multe situaţii în care nu sunt respectate hotărâri definitive ale instanţei de judecată prin care aceasta dispune efectuarea muncii în folosul comunităţii în caz de neplată a amenzii, cauza fiind faptul că hotărârile judecătoreşti sunt date fără vreun termen de executare a obligaţiilor. Pentru corectarea acestei situaţii, deputaţii semnatari propun, prin iniţiativa înregistrată la Parlament, ca cei care încalcă decizia justiţiei să execute 'sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii într-un termen de cel mult 60 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti'", se arată într-un comunicat.
Deputaţii semnatari apreciază, în expunerea de motive, că iniţiativa legislativă răspunde în mod corect exigenţelor constituţionale.
"Aceasta nu pune în pericol sănătatea celor care au încălcat legea pentru că sancţiunea nu va fi aplicată persoanelor care au diferite afecţiuni medicale şi care sunt în incapacitate de muncă să execute întocmai şi la termen sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii", se mai arată în comunicat. De asemenea, iniţiatorii subliniază că această iniţiativă legislativă nu transformă răspunderea contravenţională în răspundere penală, ci are scopul de a determina respectarea unor hotărâri definitive, hotărâri prin care sunt protejaţi efectiv cei care respectă legea. Propunerea legislativă iniţiat de deputaţii PNL Radu Marin Moisin, Gabriel Andronache şi Ioan Cupșa:
LEGE
pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2001
privind regimul juridic al contravențiilor și a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal
Parlamentul României adoptă prezenta lege:
Art. I.: Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, se completează după cum urmează:
1. După art. 391 se introduce un articol nou art. 392 care va avea următorul cuprins:
Art. 392
(1) Contravenientul va efectua integral sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității într-un termen de cel mult 60 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești pronunțată în temeiul art. 391.
(2) Contravenientul care nu respectă prevederile alin.(1) săvârșește fapta de nerespectarea a hotărârilor judecătorești, infracțiune prevăzută și pedepsită de art. 287 alin. (1), lit h din Codul penal.
(3) Dacă contravenientul suferă de afectiuni medicale, stare de fapt dovedită printr-un certificat de încadrare în grad de handicap sau un certificat de medicina muncii cu mențiunea inapt, afecțiuni care fac imposibilă prestarea unei activități în folosul comunității, prevederile alin. (1) și alin.(2) nu i se vor aplica.
Art. II. Articolul 287 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I , nr.510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins :
Articolul 287. Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:
a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare;
b) refuzul organului de executare de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească, prin care este obligat să îndeplinească un anumit act;
c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii;
d) neexecutarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a unui salariat;
e) neexecutarea hotărârii judecătoreşti privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată;
f) nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind stabilirea, plata, actualizarea şi recalcularea pensiilor;
g) împiedicarea unei persoane de a folosi, în tot sau în parte, un imobil deţinut în baza unei hotărâri judecătoreşti, de către cel căruia îi este opozabilă hotărârea;
h) neexecutarea hotărârii judecătorești prin care contravenientul a fost obligat la prestarea unei activităti în folosul comunității în temeiul art. 391 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor într-un interval de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii,
se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)-h), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Acest proiect de lege a fost adoptat de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 76 alin (1) din Constituția României republicată.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
- 7.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 8.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 9.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 10.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu