Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Pledoaria lui Tudor Ciuhodaru împotriva certificatului verde: "Noi vrem să oprim pandemia sau vrem să dăm o hârtie?!"

Postat la: 06.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Certificatul de vaccinare este o formă indirectă de forțare, declară eurodeputatul PSD Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul Clinic de Urgență „Nicolae Oblu" din Iași.

Tudor Ciuhodaru afirmă, la RFI, despre pregătirea valului cinci că pentru prima dată se vine cu o strategie coerentă și este bazată pe trei direcții clare: diagnostic precoce, tratament eficient și asigurarea accesului la tratament pentru toate categoriile de pacienți. Practic, acel plan B de care tot spun de la începutul pandemiei". Întrebat când va introduce coaliția certificatul Covid la locul de muncă, pentru a stimula campania de vaccinare, medicul-europarlamentar a răspuns: "Vreau să întreb și eu retoric, ce vrem să facem, vrem să oprim pandemia sau vrem să dăm o hârtie care nu știu ce valoare are?!".

"Certificatul verde arată doar că posesorul s-a vaccinat, dar el poate fi infectat și poate transmite boala și ne uităm ce se întâmplă la ora actuală în UE, adică suntem pe un teren minat, din acest punct de vedere și atât timp cât nu avem o certitudine că oprim acel lanț de transmitere epidemiologic, restul măsurilor sunt practic o patalama inutilă, care dă drepturi unora, limitează drepturile altora, dar de fapt, nu rezolvă problema pandemiei. În multe țări europene care au introdus și certificat verde, numărul de cazuri crește exploziv, așa că prefer măsurile de abordare din punct de vedere medical, științific, în așa fel încât viața noastră a tuturor să fie protejată", a spus medicul.

Întrebat despre diferența dintre țările din Vestul Europei și România, pentru că în Vest este o rată de vaccinare ridicată și implicit puține spitalizări și decese, în timp ce la noi există segmente vulnerabile de populație neacoperite vaccinal, care riscă să ajungă la spital și chiar să moară, dr. Ciuhodaru a spus:

"Diferența este că dacă ne uităm cum au frânat evoluția pandemiei și vă reamintesc că toate măsurile restrictive se fac în funcție de numărul de cazuri, nu în funcție de numărul de spitalizări la ATI sau de numărul de decese și mă uit că două dintre cele mai certificate țări din UE, Franța și Italia, s-a aplatizat această curbă, dar e drept, pe verticală, așa creștere exponențială puține alte țări au mai afișat și se vede treaba că a funcționat excelent! Iar dacă vorbim despre mortalitate sau despre accesul la ATI, iar comparăm mere cu pere. Într-adevăr, noi avem o rată de mortalitate mare și a fost și înainte de introducerea vaccinării în țările europene, dar o putem lua din mai multe perspective: o dată, chiar speranța de viață în țările europene este mult mai mare decât în România (...), iar pe de altă parte, tocmai pentru că testează extins, depistează la timp, tratează la timp, numărul de cazuri severe care ajung în Terapie Intensivă este cu totul și cu totul altfel (...). Și da, suntem pentru vaccinare, dar în baza unui consimțământ informat", spune Ciuhodaru.

"Certificatul de vaccinare până la urmă rămâne o formă indirectă de forțare. Din punctul meu de vedere, consimțământul informat rămâne cheia, prezentat beneficiile și riscurile unui astfel de gest, în așa fel încât cine vrea, să o facă, dar în cunoștință de cauză. Sunt vaccinat și cu a treia doză, lucrez într-un spital clinic de urgență, care a fost în permanență spital de suport de coronavirus, dar a restrânge anumite drepturi, inclusiv cel la muncă, în baza unei hârtii, care din punctul meu de vedere arată doar că ești vaccinat, pentru că vaccinații pot transmite boala, se pot infecta, pot fi neimunizați, iar cei nevaccinați pot fi sănătoși complet sau chiar pot dobândi imunitate, este o măsură pe care nu mi-o doresc și cred că acea lege a drepturilor pacientului trebuie să fie în continuare respectată", a răspuns europarlamentarul PSD.

Întrebat dacă nu crede că prin acest gen de mesaje dă un semnal greșit populației, Ciuhodaru a spus că a nu trebuie înțeles greșit: "V-am spus că există patru lucruri clare, care fac să controlăm această pandemie. (...) Olanda, o țară similară cu noi, în afară că a introdus certificatul verde de pe 25 septembrie, a intrat în lockdown și a făcut restricții. Vă repet, vaccinarea este un act individual și îl promovăm din acest punct de vedere, dar pe de altă parte, există un cumul de măsuri care trebuie luate. Apropo de distanțare, purtatul măștii, uitați-vă și dvs., inclusiv măsurile legate de transportul în comun, dacă mergeți dimineața cu metroul sau cu tramvaiul, veți constata că numai de distanțare nu poate fi vorba. Dacă vorbim despre testare, ea este extrem de importantă și mă uitam că în alte țări europene s-a impus testarea, apropo de pașaportul verde digital, s-a impus testarea, în contextul în care oamenii erau vaccinați", a mai spus Tudor Ciuhodaru.

În Italia, este nevoie de certificat Covid și în transportul în comun, i-a spus reporterul europarlamentarului, iar acesta din urmă a răspuns: „În schimb, în Portugalia nu poți să intri la ora actuală, chiar dacă ești vaccinat, dar nu ești testat. Așa că din acest punct de vedere, trebuie să mergem pe măsurile bazate pe adevărurile medicale și pe știință, toate cele patru sunt extrem de importante și vă repet, măsurile de prevenție, adică distanțare, mască, regulile individuale de igienă, că văd că nimeni nu mai vorbește despre acestea... Acest cumul de măsuri, distanțare, testare, acces rapid la medicamente, vaccinare și evident, creșterea capacității de Terapie Intensivă pot face diferența și cred că în acest context, lucrurile pot evolua într-o direcție favorabilă", a mai spus europarlamentarul PSD, medic la Spitalul Clinic de Urgență "Nicolae Oblu" din Iași.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE