Pinalti despre traficul de influență: "Dacă aveai o relație mai specială cu un ministru evitai BN al PDL pentru o numire!" (stenograma)
Postat la: 05.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Instanța supremă a reaudiat, luni, la cererea DNA cei patru martori forte ai acuzării, în mega-dosarul de corupție în care fostul ministru Vasile Blaga a fost achitat în prima instanță pentru fapta de trafic de influență de care a fost acuzat în legătură cu o numire într-o funcție publică.
La termenul de luni al procesului în care se dezbat apelurile DNA dar și al lui Blaga procurorii DNA au chestionat cei patru martori, artizani ai „afacerii judiciare„ urmare căreia la conducerea subsidiarei TransElectrica, Teletrans, a fost numit Horia Hăhăianu. Pentru această numire PDL a încasat o sumă de 700.000 de euro conform acestor martori, care au explicat că banii nu ar fi ajuns direct în conturile lui Blaga.
Cu toate acestea numirea în funcția publică s-ar fi făcut în contul afacerii iar Blaga ar fi cunoscut detaliile afacerii subterane dintre cei trei artizani, respectiv, fostul primar Gheorghe Ștefan, însărcinat cu identificare sponsorilor pentru partid, Hori Hăhăianu, cel numit în funcția publică, Dan Grigoriu, administratorul firmei sponsor, care sa ocupat și de livrarea sumelor de bani în sediul din Modrogan, în prezența lui Blaga.
Primul audiat a fost ex-primarul Pinalti, care, după ani de procese, și după un acord de recunoaștere a vinovăției, a venit în fața judecătorilor ICCJ și și-a nuanțat declarațiile date anterior. Schimbarea de nuanță a constat în faptul că Blaga nu ar fi pus vreodată mâna pe bani și că nu el ar fi dictat personal numirea lui Hăhăianu la Teletrans iar apoi la TransElectrica.
„Iccj: Ați dat mai multe declarații în acest dosar. Una în 25 iunie 2020. 26 ianuarie 2021 la C3. Una la 26 sept 2016 la DNA Ploiești și una în stare de deținere la Ploiești în alta cauză. Vă mențineți aceste declarații?
Pinalti: Cred că pe ultima pe care am dat-o. La DNA când eram arestat o aveam avocat pe doamna Sofica Dumitrașcu. Am dat declarații ca să iau pedepasa mai mica. Eram și bulversat pentru că eram în arest. Cred că cel mai limpede am fost în ultima mea declarație. Am încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul.
DNA: poate spune cand i-a promis lui Berdila că Romsys va câștiga contractele cu Teletrans.
Gheorghe Ștefan: după 2009 când Hăhăianu a fost numit la Teletrans nu am avut o discuție cu Berdila și Hăhăianu și atunci au încheiat contractele.
DNA: Comisionare? Cui i-a promis și cui a cerut?
Pinalti: Discuția a fost că sunt lucrări de executat sau contracte de încheiat și Berdilă a promis ca va sponsoroza partidul, campania electorală a PDL din 2012 și la locale și parlamentare urmare încheierii acestor contracte.
O parte din sponsorizări erau niște datorii ale partidului legate de campania prezidențială a lui Băsescu din 2009. Era vorba de datorii la televiziuni la firme pentru afișe publicitare, publicitate, etc.
DNA: Acordul cu Berdilă e din 2009?
Nu. E mai dinainte
DNA: Cum a ajuns să îl propună pe Hăhăianu la Teletrans și care era practica partidului privind numirile la companii naționale?
Da. În 2009 după câștigarea alegerilor noi aveam 9 ministere iar psd avea 9.
După ce s-au împărțit companiile între cele două partide fiecare companie își punea pe funcții oamenii.
Eu urma sa îmi numesc la Transelectrica. Eu formulam o propunere. Numirea efectivă o făcea domnul Videanu de atunci", a explicat fostul edil.
„DNA: care era rolul BNP legat de aceste numiri?
Pinalti: În cadrul BNP se discutau tot soiul de numiri politice. Funcție de performanța politică a fiecărui județ, asa se proceda atunci.
DNA: Se putea numi fără acordul BNP?
Pinalti: Da. Se făcea și așa. Dacă aveai o relație mai deosebită cu vreun ministru se mai făceau și fără BNP.
DNA: A cerut martorul acordul lui Blaga pentru Hăhăianu la Teletrans?
Pinalti: Nu. Nu am cerut. Am cerut acordul la Emil Boc și la Videanu în ședințele BNP...
DNA: A discutat cu BBlaga despre faptul ca oria Hăhăianu ar putea ajuta la finanțarea partidului?
Pinalti: Nu. Nu am discutat", a mai explicat fostul primat din Neamț.
În biroul lui Blaga...
„DNA: În ce perioada sau ani a mers cu Grigoriu la biroul lui Blaga si de ce?
Da. Am fost. Însă domnul Blaga fiind secretar general și șef de campanie se ocupa și de finanțarea campaniilor pdl.
El spunea: "domle, trebuie sa finanțez campania". Eu am am fost cu Grigoriu acolo că nu eu îmi însușesc banii și ca sunt pentru partid.
Au fost 700 000 de de euro plătit de Berdila în trei tranșe. Banii ăștia s-au plătit în rate pentru ca partidul era în datorii și pentru cheltuielile din campania electorală.
Iccj: Deci nu s-a plătit pentru numirea lui Hăhăianu la Teletrans ca director și apoi la Transelectrica.
DNA: Când a avut loc această primă întâlnire?
Pinalti: După numirea lui Hăhăianu la Teletrans și după ce Berdilă a încheiat contractul Romsys a avut loc această întâlnire la Blaga", a mai evocat fostul edil.
Practicile din Modrogan 1/22
„DNA: L-a prezentat pe Grigoriu ca fiind din partea Romsys în fața lui Blaga?
L-am prezentat ca pe o cunostință, un apropiat al meu, ce știa sa zicem faptul ca trebuiesc bani la partid. El avea cunoștințe bune și cu roberta anastase. Mai venea la birou la partid. Sustinea partidul. Venea în modrogan.
DNa: poate spune dacă era o practică a partidului de a-i chema pe directorii de companii pentru a da socoteala privind stadiul contractelor atribuite ?
Iccj: Respingem ca neutila
DNA: Hăhăianu a fost chemat la partid pentru a da socoteala legat de contractele cu Romsys.
Nu cunosc. Vreau sa spun ca el dadea mai mult raportul lui Grigoriu. Grigoriu de fapt mi l-a recomandat mie pe Hăhăianu.
DNa: privind sumele de bani către Blaga: i-a spu lui Blaga că vin banii de la Teletrans dar prin intermediul Romsys?
Pinalti: Nu. Pe Blaga nu îl interesa de unde vin banii. El mergea la casieri și se ocupau fetele respective.
DNA: cu ce titlu s-au dat 500.000 de euro personal de către Grigoriu în prezența altui martor către Blaga?
Deci noi, titlul nostru era de donație către PDL. În agende, registre era nominalizat care din partid a venit cu un om de afaceri care sa facă donație. Dar titlul era de donație.
DNA: Erau încheiate contracte de doantie pentru acești bani.
Pinalti: Erau și contracte de donație. Dacă erau bani mai mulți decât 10 salarii medii pe economie erau trecuți de la anonim.
Iccj: daca insumăm aceasta suma de 700.000 de euro depășim cele 10 salarii medii....
Pinalti: Noi nu stăteam sa vedem cum fac oamenii. Cand era vorba de firme erau sume mai mari.", a mai explicat martorul DNA în sală.
Cu frică de Vasile Blaga...
„DNA: De ce i-a cerut lui Grigoriu să vină personal să dea banii?
Ca să nu creadă cumva Blaga sau cineva din partid că plec eu cu banii. Am mai spus odată.
ICCJ: La discuția asta cum v-ati deplasat, cu grigoriu, în ce an a avut loc?
Pinalti: Din 2010 de când a fost numit Hăhăianu la Teletrans. Am precizat anterior dar nu pot spune clar.
Dna: A menționat vrdodata societatea Romsys când a fost la Blaga?
Nu. Nu am spus pentru ca doream sa las de înțeles clar ca banii sunt cumva din partea mea și ca eu sunt autorul finanțării respective", a mai spus Pinalti la întrebările DNA și ale instanței.
Sub tirul apărării...
„Avocati: Blaga a asistat vrdodata la discuții între cei trei, Pinalti Grigoriu Berdilă?
Pinalti: Eu nu cunosc. Niciodată.
Avocat: vredoata a discutat personal el cu Blaga care să îi fi cerut bani. Despre donații.
Avocat: a fost prezent Vreodată Blaga la vreo remitere a unei sume la sediul partidului?
Eu parca îmi amintesc ca parca o data. De regulă el îndruma catre casierie.
El ca șef de campanie în BNP a spus: "Bă băeți. Avem datorii. Găsiți sponsori. El nu știa cine, ce, cum. El știa ca Ștefan aduce dar nu cunoștea cine, de unde.
Avocat: Unde anume s-au făcut remiterile? În modrogan 1 sau 22?
Nu mai pot spune exact acum. El avea birou și la PDL din modrogan 1. Nu mai știu. Nu pot spune exact. Cred ca la completul de trei am făcut o confuzie.
Avocat: Știe pana în ce an Blaga a avut birou în Modrogan 22?
Cred ca știu dar nu știu precis. Cred ca până în 2009. Parca după ce a pierdut alegerile pentru primăria capitalei nu a mai fost sef de campanie. Cred ca după a predat biroul.
Cred ca 2008 în vara era când a pierdut alegerile.
Avocat: își amintește cărei secretare a pedsat sumele respective. Dacă o poate descrie. Un nume. O locație.
Nu pot preciza acuma. Știu că era doua. Era secretara, era economista ....au trecut 12 ani", a mai spus fostul edil din Neamț.
Un complet de cinci judecători de la ICCJ reia, luni, în discuție apelul DNA împotriva deciziei unui complet de trei magistrați de la aceeași instanță de achitare a demnitarului pentru trafic de influență privind favorizarea firmei unui afacerist.
La termenul de luni al procesului instanța va administra probele cerute de procurorii DNA prin care Direcția speră să preschimbe decizia de achitare în una de condamnare a fostului demnitar.
Pentru administrarea probatoriilor în faza apelului judecătorii ICCJ au stabilit două termene, respectiv luni și 16 mai.
Concret, dosarul a fost judecat inițial la Tribunalul București, instanță ce l-a achitat pe Blaga, după care a ajuns la Curtea de Apel București. CAB a stabilit rejudecarea procesului care între timp a revenit la ICCJ pe fondul câștigării unui mandat de eurodeputat.
"În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Blaga Vasile (...) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în forma de participaţie a complicităţii, prevăzută de art. 48 din Codul penal rap. la art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000.
Constată că inculpatul nu a fost reţinut, arestat preventiv sau arestat la domiciliu în prezenta cauză.
În baza art. 404 alin. 4 lit. c) din Codul de procedură penală ridică măsurile asigurătorii constând în indisponibilizarea prin sechestru a bunurilor imobile aparţinând inculpatului Blaga Vasile, măsuri dispuse prin ordonanţa nr. 234/P/2016 din data de 25.10.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti şi menţinute, până la concurenţa sumei de 700.000 de Euro, prin încheierea din data de 7 mai 2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată în decizia ICCJ.
Decizia prin care fostul secretar general al PDL Vasile Blaga a fost achitat în procesul în care era acuzat de trafic de influenţă a fost anulată, în iulie 2020, prin decizia Curţii de Apel Bucureşti, procesul fiind rejudecat.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis în 30 octombrie 2017 achitarea fostului ministru Vasile Blaga, acuzat de trafic de influenţă în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale a PDL. Decizia instanţei nu era definitivă, fiind contestată de DNA.
În 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga, acuzat că, în perioada 2011-2012, în calitate de secretar general al PDL, a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul lui Gheorghe Ştefan, la acea vreme vicepreşedinte PDL, "asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale", astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale.
Suma totală de 700.000 euro a fost primită prin intermediului inculpatului Ştefan Gheorghe, vicepreşedintele respectivei formaţiuni politice (500.000 euro) şi printr-un alt intermediar (200.000 euro), spuneau procurorii.
Procurorii DNA Ploieşti arătau, în rechizitoriu, că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi din companii de stat prin intermediul unor firme de tip "fantomă".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după ce a tăiat legăturile cu Rusia.
-
ANAF pune lupa pe conturile Revolut. Ce se întâmplă cu banii tăi
ANAF pune tunurile pe conturile românilor. Conturile Revolut se vor supune legislației românești, astfel că afacerile celor care încasează prin această bancă vor fi verificate riguros. Poprirea conturilor Revolut ale românilor cu datorii la stat, de către ANAF, se va face direct prin sucursala din România.
-
Bulgaria a devenit paradisul benzinei pentru greci, după extinderea Schengen
Grecii se înghesuie să treacă granița în Bulgaria pentru a profita de prețurile semnificativ mai mici la carburanți, ca urmare a extinderii spațiului Schengen la 1 ianuarie 2025, scrie Protothema.
-
Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
Șeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's, Ruchir Sharma, a realizat într-un articol publicat în Financial Times o analiză însoțită de predicţii pentru anul 2025.
-
Descoperire colosală: Adam și Eva chiar au existat; la fel și Grădina Edenului. E mai aproape decât credeam
Povestea lui Adam și Eva este una familiară pentru majoritatea creștinilor: conform Bibliei, ei sunt primii bărbat și femeie pe Pământ, creați din praf și trăind în Grădina Edenului. Această narativă stă la baza credinței că întreaga umanitate își are rădăcinile într-o singură pereche de strămoși.
-
"Canada ar trebui să fuzioneze cu Statele Unite": reacţia lui Donald Trump la anunțul despre demisia premierului canadian Justin Trudeau
Preşedintele ales Donald Trump a sugerat din nou că Statele Unite şi Canada ar trebui să „fuzioneze", la câteva ore după demisia premierului canadian Justin Trudeau. El invocase deja această idee în faţa premierului canadian la Mar-a-Lago, la începutul lunii decembrie,
-
Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
Diana Șoșoacă se retrage din spațiul public în unor unor amenințări la adresa ei și a familiei. De altfel, președinta SOS România a vorbit pe B1 TV despre faptul că se teme pentru viața ei și pentru siguranța copiilor ei.
-
Ce cunoaștem despre icoane? Câteva date despre aceste obiecte de cult
Toate obiectele de cult au un istoric unic si fascinant. Știți în ce secol au apărut icoanele pentru prima dată? Cunoașteți motivul real pentru care acestea au fost făcute? Aceste obiecte de cult au jucat și joacă un rol important în creștinism. Rămâneți alături de noi să aflați mai multe despre aceste obiecte.
-
Secrete japoneze pentru slăbit rapid. Patru trucuri pe care poți să le încerci
În ciuda influențelor externe și a stilului de viață modern, japonezii au păstrat obiceiuri alimentare și rutine care contribuie la starea lor generală de bine. Aceste practici sunt fundamentale pentru menținerea unui corp zvelt și sănătos.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 5.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 6.Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
- 7.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 8.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 9.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 10.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu