Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Parlamentul a votat legea lui Serban Nicolae, care transforma insulele in paradis fiscal pentru cazinouri

Postat la: 16.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege care prevede un regim fiscal derogatoriu, precum scutiri sau reduceri de taxe, pentru terenurile si constructiile din insule, grinduri si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica.

Au fost inregistrate 177 de voturi "pentru", 85 "impotriva" si noua abtineri. Proiectul initiat de senatorul PSD Serban Nicolae instituie unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, constructiilor edificate pe acestea si activitatilor economice autorizate, fiind avute in vedere insulele, grindurile si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica, rezultate prin actiuni sau modificari naturale ale teritoriului ori prin lucrari de amenajare hidrotehnica. Aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, iar pentru anumite activitati se aplica TVA redus la 5%.

Conform prevederilor adoptate, terenurile proprietate publica sau privata care fac obiectul acestei legi sunt insulele, grindurile si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica, rezultate prin actiuni sau modificari naturale ale teritoriului ori prin lucrari de amenajare hidrotehnica. Aceste terenuri se transmit in domeniul public sau privat al unitatilor administrativ-teritoriale. Regimul fiscal derogatoriu se aplica in mod corespunzator si constructiilor civile edificate pe aceste terenuri, daca sunt destinate exclusiv activitatilor economice.

Prin derogare de la Codul Fiscal, aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, cu respectarea legii in materia ajutorului de stat. Regimul fiscal derogatoriu se aplica corespunzator terenurilor concesionate de catre unitatile administrativ-teritoriale daca sunt utilizate exclusiv pentru activitatile economice. Activitatile economice ce se pot autoriza pe aceste terenuri sunt cele de productie de energie regenerabila, turism, agrement, alimentatie publica, comert cu amanuntul, jocuri de noroc, precum si servicii conexe acestora.

In privinta TVA, prin derogare de la Codul Fiscal, se aplica cota redusa de 5% asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si servicii: serviciile de alimentare cu apa si de canalizare; transportul de persoane si al bagajelor acestora; prestarea de servicii furnizate pentru curatarea strazilor, colectarea si tratarea deseurilor menajere, altele decat cele prestate de institutiile publice; livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru incalzirea urbana.

Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt cele caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker si jocuri bingo desfasurate in sali de joc, astfel cum sunt definite de OUG 77/2009, mai prevede proiectul. In limitele competentelor legale, autoritatile publice locale pot adopta masuri administrative, scutiri si alte facilitati, cu caracter temporar sau permanent, care sa contribuie la stimularea investitiilor si a dezvoltarii activitatilor economice, in conditiile prezentei legi. Reprezentantii PNL si USR au criticat acest proiect, liberalii anuntand ca il vor ataca la Curtea Constitutionala.

"Se creeaza paradisuri fiscale pentru prieteni. Este vorba de rezolvarea unor interese de grup", a sustinut deputatul USR Stelian Ion. Liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan, a informat ca PNL va contesta proiectul la Curtea Constitutionala. Ea a spus ca adoptarea proiectului nu respecta principiul bicameralismului. "Aceasta lege transforma Belina intr-un paradis fiscal. PNL va contesta aceasta lege la Curtea Constitutionala, lege care a fost facuta pentru interesul direct al presedintelui PSD, Liviu Dragnea", a sustinut Turcan.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE