Ordonanța Ciolacu face, din nou, favoruri ucrainenilor: mai multe drepturi ca românii!
Postat la: 04.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Executivul a adoptat o ordonanță de urgență prin care cetățenii ucraineni primesc mai multe drepturi decât cetățenii români. Pe lângă introducerea, din nou, a sumelor forfetare pentru noii sosiți, Guvernul a decis ca toți ucrainenii să beneficieze de servicii medicale și medicamente în totalitate gratuite, fără plata asigurărilor de sănătate, chiar dacă aceștia sunt angajați. Totodată, aceștia se pot prezenta în ambulatoriile de specialitate fără bilete de trimitere.
Protecția temporară a ucrainenilor s-a prelungit până în 2026, la cererea Comisiei Europene, astfel că Guvernul s-a gândit să le dea și mai multe drepturi acestora. Pe lângă toate prestațiile sociale și toate drepturile de care beneficiază salariații din România, ucrainenii primesc, în plus, asistență medicală și medicamente gratuite, banii fiind suportați din Fondul de Asigurări Sociale de Sănătate.
Luând în considerare existența unui număr în creștere de beneficiari ai protecției temporare, Guvernul României a prioritizat eficientizarea procesului de integrare a refugiaților ucraineni în societatea românească, susține Executivul. Actul normativ adoptat de Guvern urmărește ca, pe de o parte, cetățenii străini sau apatrizii proveniți din zona de conflict armat din Ucraina, intrați în țară după data de 1 iulie 2024, să beneficieze de sprijin pentru cazare și hrană, ca parte a unui program de integrare treptată, iar pe de altă parte, persoanele care beneficiază de asistență în prezent să poată avea acces la educație, sănătate, oportunități de angajare și alte servicii sociale.
"Având în vedere numărul mare de refugiați din România, incluziunea și protecția în sănătate, educație, asigurare de locuri de muncă, de locuințe este planificată și urmează a fi abordată într-un mod care să asigure tranziția persoanelor de la asistența de urgență, la măsuri pe termen mediu și lung, menite să le sporească rezistența", se arată în Ordonanța de Urgență.
Ucrainenii care intră în țară după data de 1 iulie 2024 vor avea dreptul la o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, pe o perioadă de 3 luni consecutive, iar termenul se calculează de la data intrării beneficiarilor pe teritoriul României. Sumele forfetare se acordă pentru fiecare beneficiar, respectiv familie sau persoană singură. Beneficiarii și beneficiarii anteriori care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente și dispozitive medicale beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale și din programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români, dar fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu și cu scutire de la coplată.
Totodată, serviciile medicale în asistența medicală ambulatorie de specialitate se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere, potrivit actului normativ. Cetățenii ucraineni, în condițiile în care realizează venituri asupra cărora se calculează și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, au obligația plății acesteia în aceleași condiții ca și asigurații români, însă această prevedere se va aplica doar pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2025.
"În cazul absenței unui cadru legislativ național clar definit, referitor la modalitatea de tranziție către autonomie a grupului țintă, se pot crea premisele astfel încât Comisia Europeană să poată considera că România nu depune toate diligențele necesare asigurării asistenței umanitare și, astfel, ar putea fi reticentă în instituirea unor mecanisme financiare de suport pe viitor", se precizează în expunerea de motive a actului normativ.
După expirarea perioadei în care primesc suma forfetară, ucrainenii nou intrați în țară, precum și beneficiarii anteriori pot obține, la cerere, venit minim de incluziune, precum și ajutor de șomaj. Pentru accesarea beneficiilor și prestațiilor sociale de către beneficiarii anteriori, impactul bugetar estimat este de 7,7 milioane de lei pe lună, respectiv 46,62 milioane de lei în perioada iulie-decembrie 2024. Estimarea se bazează pe ipoteza că 70% din totalul celor 37.000 de cetățeni străini sau apatrizi care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care și-au dobândit protecția temporară în România anterior datei de 1 iulie 2024 vor solicita beneficii sociale, susține Guvernul.
Astfel, 20.736 ucraineni au solicitat venit minim de incluziune, cu un total de 5.359.220 lei, 16.536 au solicitat alocație de stat pentru copii, cu o valoare totală de 5.399.838 lei, 241 de ucraineni au beneficiat de indemnizație pentru persoane cu handicap și 280, indemnizație de șomaj. În ce privește suma forfetară pentru ucrainenii care vin în România după 1 iulie 2024, impactul bugetar estimat este de 3,84 milioane de lei pe lună, cu un total de 23,06 milioane de lei pentru perioada iulie-decembrie 2024, pentru un maximum de 6.000 de persoane. Totodată, cheltuielile cu utilitățile pentru ucrainenii cazați în tabere temporare se vor ridica la 15.120.000 lei, la care se adaugă cheltuieli de funcționare a taberelor de 3 milioane de lei. Impactul estimat pentru acest an este de 3 milioane de lei la cheltuieli cu bunuri și servicii, respectiv 84,8 milioane lei la asistență socială. Pentru anul viitor impactul bugetar va fi de peste 175 milioane de lei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cel mai amplu studiu privind siguranța vaccinului relevă +610% miocardite, +378% ADEM, +323% CVST, +249% riscuri Guillain-Barré
Un studiu revoluționar realizat pe aproape 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, publicat în respectata revistă medicală Vaccine, a provocat o undă de șoc în comunitatea științifică, validând îngrijorările legate de tehnologia ARNm susținute de mult timp de scepticii vaccinurilor.
-
„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
Comentatorul politic conservator Tucker Carlson a publicat luni un interviu amplu cu jurnalistul și autorul Michael Shellenberger, în care cei doi adepți ai adevărului au discutat despre posibilitatea unei expuneri de tip „Twitter Files" a guvernului SUA sub administrația Trump, care ar putea pune în lumină posibilitatea îngrijorătoare a existenței unor laboratoare biologice americane în Ucraina devastată de război.
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienților săi. Având în vedere că vorbim și de active totale de peste 11 trilioane de dolari, adică 11.000 de miliarde de dolari, este evident că administratorul este unul dintre cele mai influente entități din lume.
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea alegerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 7.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 8.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 9.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 10.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu