Orban a cerut la Vila Lac Congres fizic nu online. Cum a împărțit PNL felia puterii
Postat la: 11.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După aproape patru ore de discuții la Vila Lac, liberalii și-au împărțit funcțiile de secretari de stat și șefi de agenții. Procedura aleasă a fost simplă: în funcție de scorul de la alegeri, pe rând, fiecare șef de organizație a cerut posturi în Guvern. Prima tragere a avut-o președintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu.
Ludovic Orban i-a chemat la liberali la Vila Lac pentru ca partidul să împartă funcțiile revenite în urma negocierilor din Coaliția de guvernare. Cu toate acestea, primul mesaj care a venit din partea președintelui PNL a fost despre Congresul ordinar al partidului, care va avea loc în acest an. Miza lui Ludovic Orban este de a calma lucrurile în interior și de opri valul de nemulțumire manifestat la sfârșitul anului trecut.
Starea de tensiune a fost una ridicată în ultima perioadă, mai multe voci reproșându-i lui Ludovic Orban că a negociat în interes personal la formarea Guvernului. Rareș Bogdan, Emil Boc, Florin Roman sau Robert Sighiartău nu au fost prezenți la întâlnirea de astăzi, la ea fiind invitați doar președinții organizațiilor județene.
„Ludovic Orban a luat primul cuvântul și a spus că nu se poate organiza un Congres online, că avem nevoie de un Congres cu prezență fizică. Concluzia a fost că Congresul ordinar se va organiza cât se poate de repede, dar în condiții de siguranță din punct de vedere sanitar", au declarat pentru Europa Liberă surse participante la ședința PNL.
Scopul actualei conduceri este de a tăia elanul puciștilor, care s-au pronunțat pentru organizarea rapidă a Congresului ordinar. Ludovic Orban a obținut astfel consensul liderilor de organizații pentru o temporizare în ceea ce privește alegerea viitorului președinte al partidului.
Premierul a fost următorul care a luat cuvântul și le-a vorbit despre campania de vaccinare și adoptarea bugetului de stat. Florin Cîțu le-a cerut colegilor să se implice mai mult în comunicare în ceea ce privește vaccinarea, asigurându-și colegii că lucrurile sunt bine puse la punct. În privința bugetului de stat, prim-ministrul a anunțat că săptămâna viitoare va trimite un draft de buget fiecărui minister.
După discuțiile generale, cea mai așteptată parte a fost cea legată de împărțirea funcțiilor de secretar de stat și șefi de agenții. La întâlnirea de astăzi nu s-a luat însă și o decizie în privința prefecților și subprefecților.
Conducerea PNL a stabilit ca fiecare președinte de organizație să spună ce poziție de secretar de stat dorește și ce agenție. Ordinea aleasă a fost în funcție de rezultatul de la alegeri.
„Primul care a ales a fost Dan Motreanu, președintele organizației PNL Giurgiu. Opțiunea lui a fost să aibă un secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, minister condus de UDMR", a precizat un președinte de organizație. Pierderea ministerul Dezvoltării la negocierile pentru formarea Guvernului a fost unul dintre reproșurile majore făcute lui Ludovic Orban. Prin acest minister ajung banii în teritoriu, la primari. Rolul său este considerat esențial de unii liberali.
Rând pe rând au fost luate pozițiile de la Agricultură, Transporturi sau Fonduri Europene. Spre exemplu, funcția de secretar de stat la Ministerul de Finanțe nu a fost printre cele râvnite, ea fiind aleasă după locul 20.
Dacă cineva alegea o funcție, următorul nu mai avea dreptul să revendice acea poziție.
Primele douăzeci de organizații în topul electoral au avut dreptul să obțină trei funcții: un secretar de stat și două funcții în agenții. Urmează apoi al doilea calup de organizații cărora le revin două funcții: un secretar de stat și o agenție. Organizațiile cu cele mai slabe rezultate au primit doar un secretar de stat.
În cadrul ședinței de la Vila Lac nu au fost stabilite și numele care vor ocupa aceste poziții, ci doar filiala care va avea dreptul să desemneze o persoană.
„Va exista o comisie din care vor face parte Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru a verifica fiecare propunere. Orban a spus că nu pot să fie propuși traseiști pentru Guvern sau oameni cu probleme penale", au precizat surse din PNL.
Ludovic Orban urmează să aibă o discuție săptămână viitoare în Coaliție prin care să împartă funcțiile de prefecți și subprefecți cu USR-PLUS și UDMR.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
- 2.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 3.Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
- 6.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 7.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 8.Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
- 9.„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
- 10.Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu